Powinny styknac Ci dwa litry.
Ja miałem 2 butelki i mi sporo zostalo jeszcze.
Printable View
Powinny styknac Ci dwa litry.
Ja miałem 2 butelki i mi sporo zostalo jeszcze.
Pojemność układu wg instrukcji to 1,3 litra, ale zawsze coś zostaje. Nie wiem jakim cudem wlałeś 1,4 :)
Ale nie mówiłem, że nie lepiej. Ot tylko napisałem, że 2 l spokojnie starczy. Fakt, że chodziło mi po głowie 800 ml i nie pamiętam z którego auta :)
W którym miejscu się zlewa stary płyn i czy bez kanału to zrobię? Kierownica ciężko mi coś chodzi w porównaniu z Yaris-ką a płyn jest juz nie czerwony tylko czarnawy tak jak by.
Jak to drugi yaris to porównanie bez sensu, bo wspomaganie jest elektryczne i kierownica chodzi mega lekko. Z pierwszym nie miałem do czynienia.
Żeby zlać płyn musisz odkręcić przewód przy pompie. Trza zdjąć prawe nadkole i jakiśtam dostęp jest...
Ok, a z maglownicy jak reszta płynu spłynie?
Dzisiaj wymieniałem olej po 10000km i przy tej okazji chcę wymienić cały płyn w układzie (wspomagania) kierowniczym.
- - - Updated - - -
Już wiem jak wymienić płyn do czysta.
Strzykawą odessać ile się da ze zbiorniczka. Wypiąć wężyk powrotu ze zbiorniczka wyrównawczego i przedłużyć go dodatkowym wężykiem. Odpalić silnik i wypompować resztę płynu, który został w maglownicy. Wyłączyć silnik, zalać nowy płyn 1.3L uruchomic silnik aby odpowietrzyc układ i gotowe ;)
- - - Updated - - -
Płyn wymieniony :) Stary był już czarny. Teraz kierownica kręci o wiele lżej :)
Ja rozpinalem przewody kolo chlodnicy plynu (przewod uksztaltowany w spirale, pod zderzakiem).