Ja tez tak mialem z tym ze przy dieslu sluzbowym odcinalo mi doplyw paliwa i dlawilo przy 3200 obrotow.przyczyna byl intelcooler.
Printable View
Ja tez tak mialem z tym ze przy dieslu sluzbowym odcinalo mi doplyw paliwa i dlawilo przy 3200 obrotow.przyczyna byl intelcooler.
Od jtd zakładali, tzn. próbowali przełozyć w serwisie i był za mały. Może w starszych modelach jest wiekszy?
Wiem, że może wydać się oczywiste ale wbrew pozorom w wielu serwisach tego się nie sprawdza :!: Sprawdź czy się całkowicie otwiera przepustnica, a jako że masz elektroniczną to może coś tam siadło. Słyszałęm o wielu przypadkach gdzie ludzie topili masę kasiory w poszukiwaniu straconej mocy a okazywało się np. że zablokowała się linka gazu :lol:
Miałem taki objaw w Lancii K 2,0 . Okazało się , że zapchany był katalizator.
pozdrawiam
tzn całą pompe wymieniałeś?Cytat:
Napisał funix
Pompe sprawdzę jeszcze raz dzis u mechanika i resztę waszych sugestii.
Przepływomierz odłączyłem i silnik kreci do 6500, ale z oporami i przerywa. Załączylem ponownie przepływke i efekt jest taki sam jak bez, więc pewnie problemu szukac musze w innym miejscu.
Sprawdzę również zawieche, mimo że gwitowana Koni, to cos zaczyna skrzypieć i pukać w przodzie;(
Póki co jestem zestresowanym właścicielem od tygodnia, zapewnienia poprzednika wogóle sie nie sprawdzają i kieszeń mam ciągle lżejszą. Jednak wierzę że doprowadze ja do porządnego stanu i da mi kupę przyjemności;)
Co do elektrozaworu, mechaniory mówią, że raczej to nie to, ponieważ wkreca sie na obroty bez problemów bez obciążenia (na postoju), ale będę kazał im to spr. również.
Pozdrawiam
edit by Marcino 156: używaj funkcji Edytuj!!!!!!! :P
o pompe pytalem w kontekscie filtra paliwa - nie wymienisz samego filtra tylko z całą pompa (czyli zapewne masz nie wymienione)Cytat:
Napisał funix
1. czy aby napewno gwint?Cytat:
Napisał funix
2. twardsze zawieszenie bedzie prokurowało stuki i skrzypienia a nie im zapobiegało, wiec stwierdzenie '... mimo ze ...' jest niewłaściwe :)
boje sie ze niezbyt swiadomie kupiłes to auto, mozliwe ze od człowieka który wcisnał Ci szajs. W kazdym razie powodzenia w odbudowywaniu auta
Zawiecha jest gwintowana na 100%, tylko że ktoś ja źle założył (już poprawione), ustawioną mam na najbardziej miękką więc dużego wpływu na resztę nie ma. Poza tym, zanim zdecydowałem się na zakup alfy troche grzebałem w necie i usztywnie Koni lub Bilschtein ( nie wiem czy tak sie pisze;)) jest zalecane zarówno w 156 i 166. Zgrzyty i stuki itp. zdignozowane jutro wymieniam wachacz górny, poprzedni właściciel wymienił tylko jeden...
Wizyta u mechanika niestety nie była tak owocna w przypadku silnika, kłopot pozostał mimo, iż sprawdziłem większość waszych sugestii od sondy lambda przez przepływke, katalizator itp. Jutro zasuwam znów na kompa....
A NIE BARDZO SIĘ ORIENTUJE W OBSŁUDZE FORUM I ZWRÓCONO MI UWAGĘ, ŻE POWINIENEM UŻYWAĆ OPCJI EDYTUJ. CZY MÓGŁBY MNIE KTOŚ OŚWIECIĆ W TEJ KWESTII?
Pozdrawiam
zrób tak :
odkręc korek wlewu paliwa i sie przejedz bez korka i zobacz jak reaguje auto to po pierwsze sprawdz ciśnienie paliwa ale nie na wskaźniku na postoju lecz podczas jazdy (wpina sie taki przepływowy) i wtedy bedziesz widział co sie dzieje z paliwem przy obrotach jak na mój gust zaciera sie pompka paliwa ewentualnie gdzies w ukłądzie jest nie szczelnośc(uwaga nie zawsze cieknie czasami podciśneinei zasysa powietrze) i napisz jakie sa objawy a katalizator i tak mozesz wywalic bo mas obd na 1 sądzie pewnei pozdrawiam i czekam na odpowiedź
Gwint ma regulowaną również wysokość - a nie jak 'zwykłe' zółte koni tylko twardość. A z tego co pamietam Koni nie ma gwintu do 156, wiec... ?Cytat:
Napisał funix
Są zalecane nie tyle do danego modelu co do stylu jazdy czy pewności prowadzenia. Czy to jest trabant czy to jest mercedes.Cytat:
Napisał funix
oby to było to, choć u mnie stukały raczej dolne wahacze - skrzypią gorne :)Cytat:
Napisał funix
ja bym sie trzymał tej przepływki najpierw. U mnie jak był problem to objaw był taki ze bez obciążenia odcinał w okolicach 6000 obrotów (tzn jakies 1200 za nisko) a w czasie jazdy szarpał juz przy 3 krpmCytat:
Napisał funix