a skad ma wiedziec ,że ma 110 stopni jak nie ma fesa?
Witam
Ja mam odmienny problem! Oto moja historia !
Wiosna 2012, nad ranem około 1 deg C., zaczynam jazdę a tu odgłos działających wentylatorów chłodnicy. Pospieszyłem do ASO, stwierdzono ukszodzenie presostatu w układzie klimatyzacji. Wymieniono, tu wiele można by pisać co do ASO, dopiero trzeci wymieniony w zakładzie zajmującym się klimatyzacją zaczął działać poprawnie (wyłączał wentylatory po wyłączeniu klimatyzacji). Spokój przez około 3 miesiące. Dziś rano, powtórka z rozrywki. Na zewnątrz, około 4 deg C, dopiero co rozpocząłem jazdę a słyszę, że wentylatory pracują na II biegu jak oszałałe! Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego pokazuje poniżej 50 deg C. Co może być przyczyną załączenia wentylatorów. Nie podejrzewam presostatu, ponieważ klima nie była włączana, a poprzedni pracował poprawnie. Wg schematów sygnał z presotatu biegnie do ECU i to sterownik silnika załącza wentylatory, również od temperatury czynnika chłodzącego. Pytanie : który z czujników zabudowanych na układzie chłodzenia silnika załącza wentylatory? Czy ten na termostacie ? W jaki sposób można go sprawdzić (miernik itp..). Jaka rezystancja powinna być na tym czujniku. Czy wskaźnik temperatury cieczy pracuje na niezależnym czujniku co układ załączający wentylatory ?
kolego ja tez tak mam teraz. A sprobuj wypiac kostke z czujnika klimatyzacji czy sie wylączy. U mnie sie wylaczyl i to cos z czujnikiem albo blad jakis jest. Teraz mam juz 2 czujnik i znowu to samo co kiedys. A kupilem nowy valeo i ma ze 3 miesiace. Kumpel mechanik ma mi kompa podlaczyc i sprawdzic czy beda jakies bledy na kompie a jak nie to czujnik moze zareklamuje.
A nie masz uszkodzonego czujnika temperatury albo połączeń z niego wychodzących1
ja mam podobny problem z tym wentylatorem same mi sie zalaczaja praktycznie jak odpale silnik tylko ze u mnie fes stwierdzil ze cos jest z czujnikiem temp. Zakladam ze chodzi o ten w termostacie. Bo pokazuje mi -40stopni. I jak go odlacze to tez jest - 40 stopni. Przyczym czasami dziala.
A ja sprawdzałem na kompie i nie mam zadnych błędów i cos jednak znowu jest z czujnikiem. Mialem tylko błedy poduszki ale to zrobiłem. I Oddaje czujnik ciśnienia klimatyzacji do reklamacji bo mam valeo dopiero 3 miesiace. To juz moj 3 bo moj stary byl nie szczelny a drugi mialem uzywany i tez wentylatora nie wylączal po miesiacu. A możektoś wie czemu one tak padają?
Odkopie temat. Trochę zapomniałem o tym problemie. Więc tak, przy testach w FESie działa tylko drugi bieg.