czy jest mozliwa jakas tania przyczyna?bo jesli mam dac silnik do prucia i wladowac kupe siana to chyba podziekuje za ten interes
Printable View
czy jest mozliwa jakas tania przyczyna?bo jesli mam dac silnik do prucia i wladowac kupe siana to chyba podziekuje za ten interes
Bez pomiarów, a zwłaszcza na odległość nikt nie odpowie na Twoje pytanie, ale obecność oleju w komorach spalania raczej nie wróży dobrze. Może się mylę
a jest taka opcja zeby olej uciekal prosto do ukladu wydechowego?pytam bo mialem wczesniej focusa ktory palil olej i to wszystko pachnialo inaczej mowie o spalinach jak i z silnika jest taki zapach jakby olej byl na silniku i sie po prostu pogrzewal
dolej oleju na 3/4 miarki przejedz 1000km i zobacz ile oleju zuzyl uzupelniajac go do tego poziomu to najprostszy sposob i najtanszy zeby sie przekonac czy alfa bierze olej
Jak najbardziej jest taka opcja. Przypalone pierścienie zgarniające, czyli olejowe (te od kompresji dobre, bo miej wrażliwe) i olej leci prosto do cylindrów i do wydechu, silnik może mieć moc i kompresja będzie dobra (a czasem i mocniejsza - olej uszczelnia), przerabiałem taki temat typu zmiana samych pierścieni i problem z głowy - silnik był po prostu przegoniony bez płynu, ale nie na tyle, żeby sie kwalifikował do całkowitego remontu, tylko brał olej około 1-1.5 litra właśnie na 700-1000km.
ja by spalał olej to raczej nie było by go w wydechu co najwyżej w postaci dymu a nie oleju świece czarne??
wymienilem olej 700 km temu przy okazji koles sprawdzil mi sprezanie mowil ze jest idealne i rowne na wszystkich garach.przez 600 km silnik nie wzial prawie nic oleju moze 1-2mm na bagnecie natomiast przez 100 kiedy dostal troche po garach zjechalo jakies 3mm.gosc w warsztacie mowil ze olej dawno nie byl zmieniany.samochod byl malo uzywany jakies 3-5tys km rocznie takze to moglo byc jakies 2-3 lata temu-czy to mogla byc przyczyna?czy to ze wiecej chleje jak mu sie wcisnie duzo wiecej to norma?co do swiec to czyste
- - - Updated - - -
a co do pierscieni do wymiany-droga taka impreza orientuje sie ktos?
ja wlasnie przechodze tę impreze z pierscieniami. Nie licz na to ze tylko pierscienie wymienisz i juz. Jak rozbierzesz to zawsze cos wyjdzie innego dodatkowo. U mnie np miałem wyjechane wałki rozrzadu. Musisz na pewno wymienic uszczelniacze zaworowe w głowicy. Głowica i miska olejowa do zdjęcia żeby wyciągnąć tłoki. Roboty jest w cholere. Ja mam nadzieje że zamknę całą robote w 2tys.
Jak wykręcisz świece będzie już wiadomo co jest grane,napisz jaki koloru jest nagar na nich.
nie sa czarne zawalone ,sa lekko podbrudzone szare z brazowym cos takiego.wygladaja jak powinny