-
Jeśli włożyli ci zwykła tuleje zamiast pływającej to masz odpowiedź, następnie kto wymienia tylko jedną tuleje na wahaczu??? jak się robi to komplet a nie takie czarowanie że druga jest dobrze. To tak jakbyś 1 amortyzator wymienił a z drugiej strony nie bo jest dobry???? Nie możesz mieć kolego luzu na tulejce, są źle dobrane niestety.
-
Skoro tuleja jest mniejsza, jest luz, podnieś koło i poruszaj, powinieneś go wyczuć.
-
Ja założyłem w tylny wahacz poliuretanowe od strongflexa (jedna zwykła zamiast wahliwej), lemfordera w zwrotnicę nowy banan i wszystko śmiga w jak najlepszym porządku jak na razie 28tyś km, (zamienniki z tedguma po 30tyś km latały jak żyd po pustym sklepie i kosztowały więcej jak te poliuretany)
Najlepszy sposób na znalezienie luzów w każdym aucie, to zajeżdżamy na kanał blokujemy sprawdzane koło z przodu i z tyłu klockami, jedna łapie za koło i popycha auto do przodu i do tyłu (najlepiej z dosyć dużą częstotliwością), druga osoba z kanału łapie po kolei za wszystkie elementy zawieszenia, jak będzie gdzieś luz to na pewno to wychwycimy. Nie znalazłem jeszcze lepszej domowej metody na sprawdzenie zawieszenia. Osoba która porusz autem w przód i w tył ma przewaloną robotę i musi mieć trochę krzepy
-
mnie też czeka wymiana tulei zwrotnicy bo alfa kraczy się jak stara k ..... :(
-
Ja też mam StrongFlexa i wszystko jest ok- cały komplet. Coś panowie mechanicy musieli przeoczyć. Dziwie się czemu nie zamówiłeś PU na zetkę, koszt nie duży i miałbyś na "wieki".
-
Właśnie zamierzam wymieniać tuleje na tylnej zawieszcze i znalazłem na alledrogo.pl zestaw 3 tulei (jest tylko jeden sprzedawca). Brał może ktoś ten zestaw i wymieniał. Jakieś doświadczenia może?
Zakładam, że bez prasy nie da rady tego wymienić.
Szkoda mi zakładać opon zimowych na koła w /--\ takim kształcie, bo mi je zetnie, więc wolę to zrobić szybko.
Wydaje mi się, że winna jest tuleja na "krótkim ramieniu" i zastanawiam się czy jest sens wymieniać wszystkie czy tylko tą. Nie chce napotkać się z kwestwią, że zamienniki wykrzaczą się szybciej niż nowe zamienniki.
Wiem ze na wahaczu są 2 różne (nie mówiąc o zwrotnicy). Jakie są parametry tej na "krótsze" a jakie tej na "dłuższe" ramię?
-
Ja kupywałem z allegro zestaw TED-GUM. Chodzi, działa, narazie bez problemów.
-
Kozi założyciel wątku pisał o 2-óch rozmiarach. Nie ma sensu wymieniania jednej tulei, uwierz mi obciążenia na tą słabszą będą większe a po drugie nowa tuleja będzie mocniej dostawała po d...ie. Ja wymieniałem to sam bez prasy( mowa o zwrotnicy) wziąłem klucz oczkowy rozmiaru otworu i wybiłem, starą tulejkę a nową nabiłem starą tuleją rozumiesz ;). Zamienniki kwestia gustu zrobisz jak chcesz.
-
Niestety nie ma juz na allegro zestawu od tedgumu :/ znalazłem jedynie komplet 3 sztuk na stronę za 169 zł
http://moto.allegro.pl/tuleja-zestaw...700953235.html
lub koplet 2 sztuk czyli bez zwrotnicy za 210 na stronę
http://moto.allegro.pl/tuleje-tuleja...723309982.html
A odnośnie poliuretanu:
Wytrzymalszy jest od tych co podałem?
Czy montuje sie go podobnie ?
-
Mówi się że poliuretan jest dożywotni, mam go dopiero 2 miesiące więc ciężko jest mi porównywać. Plusy auto się usztywniło i jest sporo twardsze(ale wiadomo nie wszyscy mogą to lubić). Co do montażu tuleje poli. składają się z dwóch części w środku metalowa tuleja.trzeba tylko pamiętać o dobrym nasmarowaniu otworów i samych tulei gdyż potrafią skrzypieć:/ Dodam że pływającą i tak musisz dokupić gdyż poliuretanowa jest niedostepna.