Sprawność termostatu można sprawdzić organoleptycznie :D. Komputer nie wykaże jego uszkodzenia. Uszkodzenie sondy lambda powinno być syganlizowane przez kontrolkę awarii na desce rozdzielczej.
Printable View
Sprawność termostatu można sprawdzić organoleptycznie :D. Komputer nie wykaże jego uszkodzenia. Uszkodzenie sondy lambda powinno być syganlizowane przez kontrolkę awarii na desce rozdzielczej.
Czeka rafal muszę coś sprostować,wiem ze swojego doświadczenia mam tez do pracy jeżdzę około 8 km w jedną stronę nawet jak przejadę te pare kilometrów silnik nie jest zagrzany cały czas ma podwyższone obroty,paliwo pali jak smok,a wtamtym roku gdy były mrozy -30 pewnego ranka odpaliła mi i zaraz zgasła kilka prób uruchomienia silnika nie przyniosło rezultatu i od samego krecenia silnikiem przybyło około 1/3 bagnetu oleju,więc jeśli on jeżdzi codziennie tylko 1km to nie ma najmiejszych szans żeby cokolwiek się zagrzało niedziała nawet sonda lambda która do prawidłowej pracy potrzebuje odpowiedniej temperatury,ona nie jest w stanie jej osiągnąć i jeszcze jedno Ty masz TS on Boxera to są dwa bardzo różne silniki.
- - - Updated - - -
To jest moje zdanie na ten temat,po prostu mieszanka jest bardzo bogata rozruchowa i paliwo leje się prawie ciurkiem, i w żaden sposób nie odparuje w silniku.
- - - Updated - - -
A co nie dla zdrowia jest przejść się przynajmniej 1km.dziennie?
Ja dojeżdżam codziennie do pracy jakieś 2 km i takich problemów nie zauważyłem. Nie sądzę, że przyczyną tu jest niedogrzanie silnika. Szybciej któryś wtrysk leje, co jest dość częstą przypadłością boxerów.
@ANET
po pierwsze rodzaj silnika nie ma tu znaczenia;
po drugie zdiagnozuj i napraw sobie osprzęt bądź silnik bo to nie jest normalne że przy -30 nie odpala;
po trzecie sonda jest z grzałką;
po czwarte ecu pobiera dane z sondy od 60 stopni, uważasz że po np 1km silnik nie osiągnie takiej temp?
po piąte dla zdrowia fizycznego i psychicznego proponuje wstać pół godziny wcześniej i pobaraszkować partnerem/partnerką :P
Raz mi nie odpalił sama zawaliłam ale to inna sprawa,sonda nawet z grzałką działa szybciej ale jeden kilometr to stanowczo za mało,ale możemy dyskutować tak długo,zainteresowany ma jakieś podpowiedzi,więc nich zdiagnozuje sobie belle i bedzie po sprawie.
- - - Updated - - -
A baraszkować zawsze można,ale spacer po swieżym powietrzu to inna bajka.
Jeszcze małe pytanie, czy filtr powietrza miałby coś tu dużo wspólnego, bo jak dobrze pamiętam przy wymianie oleju on też się nadawał do wymiany ?
Filtr powietrza też ma duże znaczenie i powinno się go wymieniać przy każdej wymianie oleju.
Ewidentnie jest coś nie tak.
verqlan - pytanie:
Czy zauważyłeś niebieskawy dymek podczas jazdy, bądź po odpaleniu auta? Jesteś w stanie wyczuć paliwo w spalinach ?
Najprościej - wyciągnij wtryskiwacze i zakręć silnikiem (na zimnym motorze) zobaczysz wówczas, czy podają jednakowo, czy może któryś właśnie leje zamiast rozpylać paliwo- jak pisze kolega saroo.
Ponad to, przyczyn może być więcej:
Kable sprawne - może wypadanie zapłonu?
Cewki sprawne?
Świece ok? Sprawdzałeś iskrę?
Może być tak, że masz problem z zapłonem - w sensie przerwy i wówczas wtrysk podaje palaiwo a nie ma spalania i paliwo leci na cylinder...
Pomyśl - litr paliwa w oleju silnikowym, to na prawdę sporo. Ewidentnie masz problem albo z układem wtryskowym paliwa (wtryskiwacze) albo z zapłonowym albo co najgorsze, problem z pierścieniami i nieszczelnością....
Musisz po kolei sprawdzić to co pisałem:
Wtryski
Świece
kable
cewki
próba szczelnościowa cylindrów
Zanim wymienisz olej, sprawdź to wszystko, bo jak dalej paliwo bedzie ci przedostawać się do oleju, to szkoda Twojej kasy i szkoda silnika