Jak zrobiles taki wylacznik???Cytat:
Napisał SG0240
Printable View
Jak zrobiles taki wylacznik???Cytat:
Napisał SG0240
No właśnie -sam jestem ciekaw jak zrobiłeś ten wyłącznik? Mógłbyś zamieścić jakieś fotki?
ja ostatnio naprawialem gruntownie swoja belle bo poprzedni wlasciciel ja skatowal, i u mnie byly bardzo podobne obiawy. zajazlalem do rozdzielacza i okazalosie se styki sa zabrudzone, po wyczysczeniu chodzi jak rakieta :mrgreen: :twisted:Cytat:
Napisał Karol88
dziwne rzeczy uznajesz za normalne.TO NIE JEST NORMALNE!Cytat:
Napisał adk
Aha no nic dzis sie wezme za to tylko kto mi powie jak wyglada rozdzielacz, gdzie jest i jak te prawidlowe przerwy powinny wygladac ???Cytat:
Napisał Nielot
(sorry za niewiedze ale w mechanice jestem troche zielony dopiero poznaje wszystko)
Fotek nie mogę zamieścić bo musiałbym robierać listwy maskujące- generalnie wyłącznik jest z przekaźnikiem. Akurat w 156 wiązka z przewodami od pompy paliwa przechodzi pod listwą maskującą lewego progu i potem idzie dalej pod listwą maskującą przy drzwiach - tam jest wpięty do wiązki przekaźnik, a sam wyłącznik to już można dać, gdzie się komu podoba. Ja akurat wykorzystałem go jako dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe i ukryłem go w tylko sobie znanym miejscu.Cytat:
Napisał velpol
Oczywiście można również zrobić wyłącznik bez przekaźnika, ale wtedy trzeba by go dać na trochę mocniejszy prąd. Przypuszczam, że jakieś 10-12 A powinno wystarczyć bo pompa paliwa nie powinna mieć większego poboru niż 100-120 W. Jak ktoś nie zna się na instalacjach elektrycznych to zawsze może podjechać z tym tematem do elektryka - przypuszczam, że koszt takiej usługi to ok. 50-70 zł, a korzyści duże - ochrona pompy i dodatkowe zabezpieczenie przed złodziejami.
ja tez tak mialem wiecznie na zimnym szarpala az w koncu calkiem padla.......i to byla pompa paliwa... a tez miala tylko rok a padla a nigdy nie mam mniej niz 1/4 baku
Gdzie jest ten rozdzielacz i jak i czym go czyścić? Bo u mnie też szarpie jak cholera.Cytat:
Napisał Karol88
U mnie również szarpie na zimnym, ale byłem pewny, że to wina z czymś a'la sprzęgło, gdyż podczas wysprzęglania też czuje lekkie zarzucenie samochodem.
a ja mam szarpanie na rozgrzanym silniku i tez nie wiem co to jest do konca wymienilem cewke ktora mogla robic zware bo byla nadtopiona i to konkretnie i nic swiece wymienilem filtry sonde przeplywomierz czyszczenie przepustnicy silniczka krokowego troche pomoglo ale nie zabardzo ciagle nie wiem co to jest i wsyztsko mozliwe ze to pompa sida samochod byl uzytkowany na wiosce gdzie byl stary cepen wiec jakosc paliwa raczej daje duzo do zyczenia wiec mozliwe ze to ona padla i bede musial ja wymienic.jeszcze jedno moje podejrzenia to wariator pada bo czytalem ze zmienia on faze powyzej 1900 obrotow i jezeli dostaje za duze obciazenie to moze swirowac.zapytacie czy klekocze silnik jak disel klekocze ale tylko przy odpalaniu i to tez nie zawsze i bardzo krotko doslownie z 2 sec maks ale mozliwe to jest u mnie przyczyna tego ze szarpie.ale to wsumie sie dowiem jak bede caly rozrzad wymienial.Ale powracajac do pompy paliwa wymienie na czasie teraz wiec napisze czy cos to dalo czy nie.
pozdrawiam