Napisał
Mado
Hej.
Odświeżam temat. Zabrałem się za naprawę nawiewu i napotkałem oczywiście problem. Była sugestia, że silnik ciężko chodzi, ale po ściągnięciu rezystora dosięgnąłem palcami wentylatora i chodzi leciutko. Z rezystorem, czy też bez nawiew chodzi na ostatnim biegu ( jest ich 3 czy 4 ? ).
Postanowiłem dobrać się do pokrętła regulacyjnego. Rozebrałem wszystko na czynniki pierwsze, co możecie zobaczyć na zdjęciach na dole. Oznaczyłem numerami od 1 do 5 styki. Jak pewnie wiecie styk nr 1 jest w ciągłym kontakcie, a przesuwając pokrętło drugi styk przechodzi od 2 do 5, czyli łącząc 1 z 5 mam ostatni bieg nadmuchu, który działa, reszta nie działa.
I teraz mam zagadkę, dlaczego, gdy podłączę na krótko ( pokrętłem takiej możliwości oczywiście nie ma ):
5 z 4 mam 1 bieg
5 z 3 mam 2 bieg
5 z 2 mam 3 bieg
5 z 1 mam ostatni bieg, tylko nie wiem czy jest to bieg nr 4, czy też 3, ponieważ nie zauważyłem różnicy w prędkości pomiędzy połączeniem 5-2 i 5-1.
Czyli połączenia które daje pokrętło 1-2 1-3 1-4 nie dają nic. Moim zdaniem w styku nr 1 powinien być prąd, a go nie ma, za to jest w nr 5.
Czarna złączka pasuje tylko w jednym położeniu, do białej kostki, która ma lekko przypalony styk nr 5 ( z prądem )