-
Wczoraj zdemontowałem kolektor wydechowy. Okazało się, że urwana była szpilka górna na pierwszym cylindrze. Dolna natomiast upierniczyła się w bloku i dzisiaj od rana walczyłem z jej wykręceniem. Teraz mam pytanie, bo jutro będę miał dopiero części, z jakim momentem dokręcić szpilki do bloku i potem sam kolektor wydechowy, żeby nie zerwać ? Zastosować standardowy moment jak dla innych aut z grupy Fiata, czyli 25Nm, czy jest jakiś inny. Niestety Elearn nie podaje tej informacji (są puste pola w tabelce) :(
Edit:
Sierotka Boża jestem...już znalazłem w Elearn'ie..ma być 25Nm...
-
Temat rozpocząłem, więc i zakończę. Dzisiaj po wymianie uszczelki pod kolektorem nastąpiła głęboka cisza. W trakcie przejażdżki auta wydaje się nawet żwawsze niż było. Koszt części to 277 zł z przesyłką (uszczelka pod kolektor wydechowy, uszczelka między katalizator a wydechem, 10x szpilek, 10x nakrętek, uszczelka pod kolektor wodny). Wypada mi również podziękować użytkownikowi Tanifiat z allegro za szybkie zorganizowanie ori części i bardzo przystępną cenę. Robocizny nie liczę, bo własna.
Koniec tematu.. :)
-
No i okej, kasy zaoszczedziles trochę to możesz coś lepszego wypić :)