ale to już jest minimalna wartość założyłem ,że prz nowym aku powinno być ok 10, u mnie też jest 9,6-9,8
Printable View
Rozrusznik wchodzi w skrzynie biegow. Od gory go wyciagniesz. Nie musisz miec kanalu.
Dzieki chlopaki jutro poszukam rozrusznika i sprawdze kable bo nie wierze ze tak "o" przestal wydawac jakikolwiek odglos
Mam jeszcze pytanie :
Czy rozrusznik jesli byl/jest niesprawny to moze powodowac powolne rozladowywanie akumulatora ?? Ogolnie robie male dystanse auto odpala Od strzala a rok temu nie bylo problemow z rozladowujacym sie akumulatorem a teraz mam nowy aku i dalej to samo :/
A jesli chodzi o alternator to ladowac laduje bo napiecie rosnie do 13,7 po odpaleniu nawet przy maksymalnym obciazeniu elektryki nie spada po nizej 13,5 na biegu jalowym
13.7 to nie rewelacja troche wg. mnie mało, a rozrusznik może robić zwarcie i prą ucieka
Jest możliwe że alternator za słabo ładuje. Kontrolka nie będzie się palić a akumulator będzie się powoli rozładowywał.
To u mnie ładowanie jest na poziomie 14,01V, więc Ty masz u siebie za małe to ładowanie, chyba że masz jakiś prądożerczy odbiornik włączony kiedy mierzysz ładowanie? Ja jak załączę u siebie podgrzewacz to na wolnych obrotach mam 13,6-13,7V a po podniesieniu obrotów o 200-300 wskakuje 14V
Ja mialem wlaczona klime radio wentyle na chlodnicy wszystkie swiatla ogolnie co sie da a jesli chodzi o pomiar to nie jestem pewien czy to bylo 13,7 czy 13,99 wiem ze lecialem z instrukcja z forum i nie zauwazylem zadnych odchylen od normy przez to kupilem nowe ako a nie altka
I z tego co wiem to najbardziej pradozerczym odbiornikiem jest podgrzewAnie szyby i lusterek - wtedy napiecie spada o jakies 0,3 -0,4V na jalowym biegu a po przygazowce wraca do normy ;)
A robilem to miesiac temu przez to dokladnie nie pamietam ;/
Wyslano z iPhone'a
- - - Updated - - -
na allegro znalazlem duzo rozrusznikow do silnikow JTD na niektorych aukcjach pisze ze pasuja do wszystkich modeli z jtd jednak numery OE maja rozne ;/
czy kazdy od JTD bedzie pasowal czy szukac jednego konkretnego do mojego silnika ???
lepiej wydac na nowke wiecej siana czy poszukac uzywki ??
a jaki masz numer rozrusznika ?? mam jeden od jtd
numer rozrusznika to bosch 0 001 109 030 moj po wyciagnieciu i podpieciu pod inny aku zadzialal 3 razy na 10 prob i pozniej rozladowal akumulator i przestawl dawac oznaki zycia
podczas wyciagania rozrusznika ukruszyl mi sie pewien" waz " nie wiem jak on sie nazywa ... moze posiada ktos albo wie pod jakim haslem mozna go znalesc na allegro ?
waz wchodzi do tej puchy
Załącznik 78837
i ma taki trojkat ktory wchodzi do puchy i do silnika
Załącznik 78838