-
moge zmienic olej na polsyntetyk jak juz jezdze rok na mineralnym?
bombli powietrza nie ma jak pracuje silnik. jedynie jak dodam gazu to widac ze woda "wiruje" ale to chyba normalne bo pompa zwieksza wtedy obroty?
wentylator chlodnicy dziala. zadko kiedy mi sie zdaza ze wogole sie zalacza. silnik jest zawsze niedogrzany (tak mi sie wydaje) .. chyba walniety jest termostat i jest caly czas na duzym obiegu (ale to juz inna bajka - tez czeka wymiana).
-
A jaką temperaturę pokazuje wskażnik bo jak w normie to ten drugi awaryjny się może obsrał?
-
temperature pokazuje normalnie. w granicach 70 st ..
-
To napewno obsrał się czujnik awaryjny temperatury cieczy chłodzącej ( ten od czerwonej lampki)
-
a gdzie ten czujnik sie znajduje? czy to jest wina tego "majonezu" we wlewie? ..
chyba pierwszym co zrobie to bedzie zalozenie oryginalnego korka, pozniej wleje nowy olej i zobacze czy sie cos poprawu. Moge po dlugim czasie jezdzenia na mineralnym przejsc na polsyntetyk?
Jesli to uszczelka mi poszla to mozna jezdzic tak jakis czas?
-
Pierwsze co ja bym zrobił to wymienił bym olej wraz z filtrem oleju. czujnik przestał działac napewno nie od majonezu . zmiana oleju mineralnego na półsyntetyk jest możliwa natomiast bledem było zalewać silnik olejem mineralnym na oleju nie powinno się oszczedzać a szczególnie przy Alfach
-
[quote="Marcino 156"]Taki objaw szczególnie teraz to normalna sprawa, jest zimno, auto jak do tego jeżdzi na krótkich dystansach to osadza sie na korku własnie taki majonezik :D panowie bez urazy przestancie plesc androny przeczytajcie co napisal marcino bo to jest jedyna sluszna podpowiedz. zadne uszczelki itp. poprostu wystepuje przy tych temp tzw.efekt rosy i wilgoc osadzajaca sie na sciankach silnika splywa do oleju jedyna rada na to to poprostu ruraaaaaa bo panowie tylko rura leczy nasze alfy .ten efekt wystepuje w kazdej marce i w kazdym oleju :P
-
no to sie uspokoilem:) dzieki za wszystkie odpowiedzi:) pozdrawiam
-
Ja tego majonezu u siebie nigdy nie widziałem . i dalej uważam że takie wymaziny robia sie przy olelu mineralnym
-
andrzej pamietasz akcje vw polo jak wzywali nowki do wymiany odm bo wlasnie zamarzal tam ten majonez powod za cienka rurka.maslo sie robi glownie z jazdy na bardzo krotkich odcinkach kiedy silnik nie ma praktycznie szans sie rozgrzac i jest zimowany pod chmurka