-
przejedźcie się do mnie do SKP przy salonie Fiata, to jest masakra, szarpaków niema lub nie sprawne, a jak ojciec lanosikiem pojechał na przegląd i powiedział im że coś mu nie pasuje (dziwne odgłosy) podczas jazdy to chłopaki przejechali się z nim testowo dodatkowo na swoim "sprzęcie" diagnozowali autko to stwierdzili że nic się nie dzieje a po kilku tygodniach przednie lewe kółko z półosią sobie w jedną stronę a lanosik w drugą.
-
Jak dla mnie stan zawieszenia kontrolować powinno się samemu lub w ASO bo jak widzę, i z własnego doświadczenia wiem, że alfa to dla większości ludzi z poza tematu czarna magia. U mnie też było przy sprawdzaniu tyłu że wszystko jest ok wystarczyło do tego tylko poświecić latarką a o wyprowadzeniu tylnych kół do pionu też nie było mowy bo Pan najwyraźniej nie wiedział co tam jest grane i powiedział, że to od rozmiaru kół (haha :) )
-
To ja mogę szczerze polecić SKP w Gliwicach przy Towarowej (stacja Politechniki) i w Rudzie na Obr. Westerplatte przy salonie Opla (tutaj nie każdy diagnosta jest geniuszem, ale wszyscy są rozsądni). Jeden z panów z Towarowej ma jedynie hopla na punkcie numerów wszystkiego i ogląda np VIN w każdym możliwym punkcie po 3 razy :)
-
Odnośnie pierwotnego tematu: zbieżność (tył - zbieżność kół niezależna, stąd możliwość ścierania tylko jednego koła, ale w takim przypadku zauważyłbyś, że auto "krzywo idzie"), tuleja zwrotnicy (najczęstsza przyczyna, cała masa różnych firm do wyboru), tuleja wahacza dolnego (ta na belce, UWAGA - dwie średnice), wahacz górny. Jeśli dzieje się tak tylko z jednej strony pocieszę Cię, że da się to uratować. W moim przypadku (a także każdej innej 166 z którą miałem do czynienia) jedyne co przychodzi mi do głowy to wsadzenie konstruktora zawiechy w tym aucie do sokowirówki albo zmuszenie do jazdy passat'em po wsze czasy.
-
Ja bym najpierw sprawdził zbieżność nie zaszkodzi ją ustawić na nowo a może pomóc.
-
Najpierw to sprawdź zawieszenie pod kątem luzów (całe), bo nie ma sensu bawić się w ustawianie zbieżności na zawieszeniu "o zmiennej geometrii" :D