-
Takie blokady do kół zębatych można w bardzo prosty sposób zastąpić innymi "kluczami" własnej produkcji które sprawują się w taki sam sposób jak te "oryginalne" od producenta, może i macie racje że może jednak coś poszło nie tak, no ale zobaczymy z czasem, ja jestem optymistą i twierdzę że jest dobrze;) No w końcu miałem do pomocy mechanika który naprawiał Mig'i, no ale to już inna bajka;)
To nie zmienia faktu że mam tą satysfakcję z tego że wykonałem to własnymi dłońmi i własnymi narzędziami, flaszka była później no ale tak trzeba;)
-
to teraz zobacz sobie w autodacie albo w elearnie jak bardzo "po łebkach" to zrobiłeś
gwarantuję że ustawienie nie mieści się w dopuszczalnym przez producenta marginesie błędu...
-
kolego, blokady do TS'a są na krzywki zakładane, nie na koła, a te na wałku są montowane centralną śrubą na stożek i mozesz je założyć jak Ci się podoba
jeśli zmieniasz tylko pasek z rolkami, to generalnie nic Ci nie trzeba, bo może będzie tak samo na nowym pasku, ale przy wariatorze i pompie wody musisz zdjąć koła z wałków i tylko przypadkiem możesz ustawić wałki w tym samym położeniu jak było lub jak powinno być
oby Ci silnik dobrze pracował i twoja radość trwała dłużej
bladego pojęcia to Ty nie masz, a pokazuje to powyższy post i Twoja wiedza o umiejscowieniu blokad w TS'ie
dziękuję za uwagę i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
-
Tu nie chodzi o blokady kół bo to faktycznie można obejść, ale o pozycję wałków względem wału. TS-y to bardzo wysilone jednostki i musi być rozrząd bardzo precyzyjnie ustawiony aby silnik faktycznie te konie wykrzesał. Ustawiłeś pasek na znaczki, pisaczki albo liczenie ząbków i git. Zawory mijają się z tłokami ale czy jest dobrze? Nie dowiesz się bez blokad i precyzyjnego wyznaczenia gmp. Być może powielasz w ten sposób już wcześniejsze błędy? Sam się zdziwiłem jak spory ruch wału nie powoduje widocznego ruchu tłoka w górnej pozycji, 2-3cm w lewo lub prawo a tłok stał w miejscu (na oko oczywiście) po użyciu czujnika zegarowego już milimetr powoduje ruch wskazówki, a jak jest w Twoim silniku? Wiesz że na pewno gmp jest prawidłowo? Samo napięcie napinacza powoduje ruch wałków i wszystko się rozjeżdża, po to producent zastosował koła pływające a nie jak w słabszych motorach- kliny.
Także nie wiem czy masz powody do dumy, bo wprawdzie silnik odpalił i chodzi, ale dobrze?
No nic, Twoje małpy - twój cyrk......
-
Tak wygląda jakby wiesz mac!ek triumfalnie okazało się że wcale nie trzeba żadnych narzędzi żeby zrobić -poprawnie-rozrząd w TSie
Zawalczyl i zwyciężył,ale albo nie ma problemu na razie z wariatorem albo olewa całkiem prace swojego silnika
To była tylko wymiana paska raczej bez szczegółów
-
TO najwyżej nie pojeżdże dłużej niż miesiąc, może nie napisałem tego tak pięknie jak wy to potraficie no ale co ja poradzę na to że na studia nie poszedłem i nie kończyłem tak wyrafinowanych kierunków w których uczą cfaniactwa...
Takie rzeczy trzeba zobaczyć a nie gadać na sucho.
Czytać w internecie też potrafię, ale jak chodzi o to żeby coś samemu zrobić to dla większości to czarna magia. Może budowa silnika nie jest tak prosta jak budowa cepa ale to wszystko jest dla ludzi.
-
chyba szkoda czasu na ten temat-koledzy napisali już wszystko
Autodata dla zainteresowanego i nie powinien miec problemu
- - - Updated - - -
Akurat na twój post odpisali sami ludzie z krwi i kości zajmujący się i mający styczność z tymi silnikami-nikt ci lipy nie wciska że "trzeba"
mieć to i tamto.
Bez c(w)faniactwa tylko z uprzejmości dostałeś porad ale jakby oportunistycznie pod prąd zabrałeś się za robote-udało się bo jak piszemy zmienić pasek się uda ale jeśli ktoś przed tobą zle ustawił to bez blokad nie będziesz miał pojęcia o tym i powielisz jego ustawienie
Co do czujnika GMP masz wziernik na skrzyni i ok da się też to zrobić tyle tylko że nie mając czujnika wkręconego jako odzwierciedlenie wziernika właśnie to podczas napinania paska będzie ryzyko że pociągniesz sobie pasek i przestawisz GMP czego nie zauważysz
Nie chodzi o pozbierane tytuły czy szkoły a o doszkolenie bo całe życie się człowiek uczy niestety:D
-
Dzięki wielkie za zainteresowanie:)
Nie mówie że źle piszą, i masz rację, człowiek całe życie się uczy i głupi umiera...
Z czasem i pożyczę te czujniki i sprawdzę jak to wyszło, dzięki za uwagi i wyrozumiałość;)
- - - Updated - - -
Czytam i nie rozumiałem co to jest to GMP ale wszedłem na Wikipedie i już wiem;) To mam też ustawione tak jak powinno być:)