-
silnik turbo to jednostka zastępcza na wloski rynek [podatki za pojemnosc ] jeżdzi dużo gozej od 3.0 [moc tylko w malym zakresie obrotów do 3 tyś polonez ] ts to tez półśrodek ale w tak młodym wieku to i tak kosmos .samochód jest fantastyczny [mam spidera 3,0v6] zdecydowanie polecam ,kup model po liftingu [98 r] z dużo ładniejszym wnetrzem . w jak najlepszym stanie . Gtv i spider to super samochody.
-
Aha, jeszcze jedno.
Gtv do wygodnych nie nalezy i jezdzenie po dziurawych drogach to mordega dla kregoslupa (moj czasem chce isc sam na spacer ale to tez wina pracy po 8h przed komputerem). Co innego jezdzenie po autostradach czy drogach szybkiego ruchu - wsiadasz, odpalasz i jedziesz az natura nie wezwie "na strone" lub "ksiegowy" nie upomni sie o dolanie paliwka.
Na szczescie obecnie uzywam auta tylko do przelotow po autostradach i Gtv jest bajeczna, krete angielskie drogi tez swietnie jej sluza ale trzeba byc pewnym zawieszenia.
Jakbym mial sie znow wozic po wroclawskich wykopkach to kupilbym 156, jest sporo wygodniejsza.
Pzdr
Klaudiusz
-
w tej alfie lubia swiecic 2 kontrolki, jak juz ktos wczesniej napisal od poduszki i druga to od wtryskow co do tych bledow to juz standart ale wystarczy kogos znajacego sie z lapciakiem i za pare groszy Ci te bledy usunie, a jesli chodzi o koszty... 2 amortyzatory tył sachs 460zł (kpl!) filtr powietrza+oleju 35 albo 40 zl zaplacilem (łacznie) klocki ok 70-80 chyba ze wolisz sportowe to 260zl, spalanie mi oscyluje w granicach 10-11l/100km i nie oszczedzam go jakos specjalnie :) i wyzej juz ktos wpomnial ciezko sie tym manewruje na parkingach... skret ma jak czolg ale za to trzyma sie drogi jak po szynach :) przed zakupem zerknij na miske olejawa ludzie (nie wiem jak?!) lubia nia haczyc, ogolnie rzecz biorac GORACO POLECAM!
-
Czyli krotko rzecz ujmuja samochod bajka :) ubezpieczenie nie problem, jutro juz zjezdzam z Anglii w niedziele bede w Polsce, ale i tak pewnie z 2tys zabuli sie jak nie wiecej, ale coz nic co piekne nie jest tanie:] Napewno kupie rok powyzej 2000 czyli po lifcie, na model po 2003 nie bedzie stac;) Napewno takze jade po samochod do Niemiec. I tylko sie wacham juz miedzy 2.0 TS, a 2.0 V6 turbo...napewno w turbo jazde lepsza, ale paliwo i utrzymanie jednostki duzo wyzsze...wiec chyba jak na pierwszy kupiony wlasny samochod wybiore 2.0 TSa. A mozecie cos powiedziec o wnetrzu chodzi mi jak tam z miejscem z tylu dla 2 ludkow i bagazniku, wsadze tam chodziaz duza torbe podrozna. I na koniec:) Uwielbiam muzyke w samochodzie musze miec wysokiej klasy glosniki,tube i wzmacniacz to na bank...nie chodzi mi o walenie basow i ze wszystcy sluchali na okolo co u mnie tylko o czysty, gladki dzwiek. Czy GTVki maja rozbudowana instalacje glosnikow? Bo mysle tylko o full wypasie we wnetrzu:) Radio CD ma Mp3 po 2000r? czy mozna zamienic radio na jakies innej firmy ale zeby nie zniszczyc uroku deski rozdzielczej. Full wypas modele ze tak to nazwe maja jakas tube zabudowana w bagazniku z boku, czy jak nie mozna bez problemu wsadzic co trzeba ktos w ogole na to wzracal uwage??:D Pozdrawiam dopiero wejde na forum w niedziele w domu poczytam co fachowcy znowu od siebie dali za wspaniale nowiny Dzieki:)
-
Miejsce z tyłu? :shock: hehehe... dla dwóch LUDKOW? chyba krasno-ludków :D
Na tylnej kanapie to jest wlasnie miejce na dużą torbe podrózną
Bagażnik? :shock: tam nie ma bagaznika :P bo to co jest mieści akumulator, dojazdówke i zgrzewke piwa (na sztorc a nie na płasko :D)
Audio jest super. 4 glosniki i 2 tweetery. Ja zmienilem przednie sredniotonowe na srednio-niskotonowe PYLE i do tego PIONEER z Mosfetem 4x40. Brzmi lepiej i pełniej niz BOSE.
IMHO wrzucanie tuby do takiego auta nie ma sensu. chyba ze sluchasz techno
-
Gtv fabrycznie ma montowane radia Clariona, mozna je wymienic na dowolne inne o rozmiarze 1DIN z tym, ze trzeba kupic ramke maskujaca (jakies 20zl). Standardowo tez jak kazdy z rodziny Fiata ma kostke ISO.Do tego Gtv ma kijowa instalacje antenowa i nie kazde radio daje rade z RDS. 156 z antena w tylnej szybie bije na glowe Gtv pod tym wzgledem.
W boczkach drzwi sa po 2 glosniki na strone. Tweetery maja srednice 3.5cm, dolne nisko-srednionowce sa eliptyczne 5x7cali. Mozna dokupic pierscien mocujacy i zainstalowac tam 13cm glosniki. Na tylej polce sa stadardowe 2 glosniki po 16.5cm.
Na rzezbienie pod tylna polka nie ma za duzego pola manewru, bo tam jest akumulator a ponizej zbiornik paliwa.
Tuba i jeczace radyjko z MP3 do tego auta to troche jak kwiatek do kozucha. Auto nie jest specjalnie wytlumiane i calkiem niezle slychac silnik i wydech w kabinie.
Gtv nigdy nie miala bardzo rozbudowanej instalacji dzwiekowej. To auto sportowe i co innego sie liczy niz dzwiek z glosnikow.
Bagaznik to 110l, co prawda "kabinowka" a nawet 2 do niego wchodza.
Ostatnio mialem "przyjemnosc" podrozowania Gtv zaladowana 4 osobami ... marna przyjemnosc (mam ponad 190cm wzrostu i prawie nie moge podsunac fotela do przodu, bo sie nie mieszcze)
Nie zakladaj, ze kupisz auto po 2000r, bo mozesz sie zdziwic ile dobry stan bedzie kosztowal.
Zmiana wnetrza nastapila w 1998r w II polowie (wszystko wyprodukowane od 09/1998 ma juz nowe wnetrze oraz 2.0TS jest z plastikowa pokrywa).
W UK tansze sa amortyzatory niz w Polsce (szczegolnie do tylu), za komplet KYBow placi sie 70 funtow.
Swiecenie kontrolki wtryskow nie jest normalne w tym aucie i w zadnym innym ze stajni AR. Wtryski moga sygnalizowac spaprane ECU albo instalacje wtryskowa do wymiany. Takiego auta nie bierz, bo to moze byc duza mina.
Miche olejewa latwo jest rozwalic, nawet na stosunkowo niewielkiej nierownosci (tak samo latwo jest w 145/146 z silnikiem TS). Micha spawana po jakim czasie poci sie i jest do wymiany (ponad 800zl).
Pozdrawiam
Klaudiusz
-
pawel olszewski, we włoszech placi sie chyba od mocy a nie pojemnosci
-
Może teraz lata 80 i 90 to podatki od pojemnosci ,maseratti miały 2.0v6 biturbo a ferrari na włochy robiło modele 2.0 turbo .
Jeżdziłem kilkoma turbo. przy dowolnym 3.0v6 są słabe i trudne w serwisie.
świecenie kontrolki wtrysku świadczy o uszkodzeniu jakiegoś elementu osprzętu silnika [może być to drobiask trzeba podpiąć komputer]
-
My tu o 2.0 turbo sprzed ponad 10 lat a obecnie wraca sie do turbo w benzynach (np. nowa gama silnikow Fiata z 1.4 turbo na czele).
Ciekawe jak te nowe turbo bedzie w eksploatacji i jaka bedzie cena ich serwisow.
Pozdrawiam
Klaudiusz
-
Witam Państwa z Naszej Polskiej ziemi :) No to zaczynamy poszukiwania ładnej GTVki z Niemiec...Bo myślę tylko i wyłącznie a kupnie auta w Niemczech wiadomo z jakich powodów, dużo taniej, znacznie lepszy stan i liczniki nie cofniete.
LINK: http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/sh...l&pageNumber=1
Bardzo ciekawa oferta i na takie się można skusić, co Fachowcy sądzą ??