-
ok, dzięki za reprymendę.
auto działa, temat zamykamy.
w żadnym parametrze wpisanym do listy serwisow do ECU tzw. RDBLI ID nie ma takiego parametru aby mozna było określić że wyprzedzenie zapłonu jest -11 stopni.
wyprzedzenie zapłonu jest określane impulsem z czujnika wału korbowego i jest stałe.
Impuls echo jest pobierany z czujnika Halla i porównywany w ECU.
Wariator zmienia moment otwarcia zaworów ssacych a ECU dozuje ilośc paliwa poprzez regulację czasu wtrysku z efektem opuszczania jednego zapłonu i dodawania czasu impulsu do nastepnego cyklu jesli z obliczeń wynika, że kolejny czas wtrysku ma być mniejszy , równy niz 1.5 msek.
-
-
kolego osobiscie widziałem na komputerze ten parametr - "kat wyprzedzenia zapłonu". co to jest to nie mam pojecia. ale mechanik mowił ze powinien być ok 10 stopni a jest 11 na minusie wiec cos nie tak jest. załozyłem temat z czystej ciekawosci zeby dowiedziec sie co to jest. no ale widze ze nikt tak do konca nie wie :)
-
i masz rację, my tu na forum posiłkujemy się programem alfadiag oraz darmowym Unidiagkwp2000.
Jak kiedys byłem na diagnostyce to mechanik miał bosch KTS 520 ( 550) i też rzucał w eter hasła lamda1= 40, lambda 2 = 20 a niby miało być 0%.
z tego nic nie wiedziałem , on chyba też bo w końcu przyznał się że diagniostyka M1.5.5 to jest magia chyba czarna.
dlatego zabrałem się za to sam.
moze odezwie sie jakiś diagnosta z praktyką.