-
też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale za dużo opini negatywnych znalazłem, albo nie działało albo pogarszało ekonomię i dynamikę. Wydaje mi się że wodór jest na tyle łatwo palny że w wyniku wysokiej kompresji i temperatury dochodzi do jego spalania jeszcze przed całkowitym zamknięciem zaworu ssącego albo po prostu twój generator za mało jego produkuje i nie czuć różnicy
-
W związku z działalnścią firmy mojego ojca jak czystą ciekawością, przeprowadziliśmy testy tego "cuda". Wnioski:
- po pierwsze HHO to nie wodór, jest to gaz bardziej wybuchowy od czystego wodoru, bardzo łatwo o eksplozje takiej instalacji
- w związku z powyższym wszelkie instalacje tego typu są NIELEGALNE i NIEBEZPIECZNE, firmy to montujące łamią prawo, a samochody z takim wynalazkiem nie ma prawa przejść przeglądu.
- testowaliśmy zarówno instalację kupioną na allegro jak i zrobioną przez nas, gaz się produkuje, można go używać jako palnika
- >nie ma różnicy< w spalaniu z i bez gazu
- silnik chodzi ciszej,ale to placebo+fakt,że alternator pracuje pod duzym obciążeniem
PIC NA WODĘ FOTOMONTAŻ :)
-
generator jest na tyle mały ze przy przegladzie na pewno nie wyjdzie, a jak ktos lubi jezdzic z bomba w bagazniku badz tam gdzie sie zamontował to niech sprawdza szczelnosc zapałka moze tylko siebie zabije
-
Z racji na pobór prądu musi być raczej w komorze silnika, poza tym gaz trzeba jak najkrótszym wężykiem przesłać w dolot. Ale fakt,że kiedyś ludzie bali się jeździć z LPG,a teraz wkładają coś co ani nie jest szczelne,ani bezpieczne.
-
podstawą dobrej i bezpiecznej pracy generatora to zmienna wydajność by przy niskich obrotach dawał mniejszą dawkę a przy pełnym obciążeniu maksymalny wydatek, bo bez tej współpracy nie ma mowy o prawidłowym działaniu a można tylko sobie zaszkodzić.
-
Już chyba lepiej zamontowac instalacje lpg do diesla. Mniejsze spalanie i wieksza moc
-
do diesla raczej CNG jak juz komus bardzo zalezy zeby PRZERABIAC cos dobrego , a jak juz ktos chce poprostu by była wieksza moc to raczej podtlenek azotu diesle nawet to dobrze znosza ze wzgledu na wzmocniona konstrukcje
- - - Updated - - -
poczytajcie jakie ciekawe opary wydala taki wspaniały generator , wdychanie tego nie jest za super pomysłem. Pod maska na pewno sie nie miesci i jeszcze przy przegladzie by byl na widoku wiec pewnie jest w bagazniku badz gdzies pod siedzeniem . sam pomysł generatora jest super zawsze jakas alternatywa ale niestety pobor pradu jest tak duzy ze nie opłaca sie to , ale szacunek dla ludzi ktorzy to zbudowali
-
No właśnie LPG, Poczytaj o instalacjach do diesla, Zwiekszaja moc i zmniejszaja spalanie co prawda tylko o kilka, kilkanascie procent ale zawsze cos.
-
kolego uwierz ze gdyby tak było to chip tuning idzie do lamusa bo nie uzyska 30% wzrostu mozy bez szkody dla serii , i gdyby tak było to zaden TIR w tym kraju nie tankowal by ON tylko LPG .
-
Dlatego nie kazdy ma taka instalacje, bo jej koszt jest wysoki. Pozatym diesel spala gaz i paliwo rownoczesnie. Moc wzrasta o kilka procent a nie jak w przypadku chip tuningu o kilkadziesiat. Wiec co jak co ale slabe porownanie. Poczytaj dobrze o tym. U nas jezdzi flota dostawczakow na lpg wiec wiem co mowie.