a odłaczyłeś ta przepływkę ??
Printable View
a odłaczyłeś ta przepływkę ??
Dzisiaj jeżdziłem autem i zauważyłem że strasznie kopci na niebiesko. Turbo też jest wcale nie wyczuwalne.
Raczej turbina do wymiany .odkręć rurę na dolocie i zobacz ile mesz oleju powinna być śladowa ilość .Jeśli jest mokro to turbo do zrobienia.
Przepływke odpiołem- bez zmian. Auto nie ma mocy tak jakby nie było turbo. Wkręca się na obroty ale robi to bardzo powoli. Z tłumika lecią kłeby dymu. Ostatnio posłuchałem jednej rady i nalałem sporą ilość mixolu do filtra paliwa - może to ma z tym związek.
Sprawdz rure łączącą turbo z IC , oraz IC z dolotem. Lubi pękać ta od IC do dolotu , sprawdź nad akumulatorem, ja w 156 miałem pękniętą od dołu, dokładnie nad akumulatorem i nie było tego odrazu widać. Efektem było właśnie zwiększone kopcenie i mniejsza moc
w mojej bylej lybrze 2.4 jtd tez mialem peknieta rure IC - kolektor, ale zadnego kopcenia na niebiesko nie bylo, tylko na czarno ( efekt zlego skladu mieszanki ) .Jesli dymi na niebiesko to pali olej. Ja stawiam na lejace turbo. Lepiej tak nie jezdzij ,bo jak sie rozbryka silnik to go nie zgasisz i zatrzyma sie dopiero jak spali caly olej z silnika ,lub korba postanowi zwiedzic okolice.
Lejące turbo? Czyli mogło pójść uszczelnienie po stronie gorącej
albo wogule rozleciec sie walek lub lozyskowanie .Jesli nie ma mocy to zaczynaj od turba
Chyba że cały czas pali ten mixol. Zacząłbym od wymiany filtra paliwa i przeczyszczenia całego układu.
turbo można dość łatwo sprawdzić gdyż jest na wierzchu czyli zdejmij cybant i odłącz rurę od zasysania powietrza od sprężarki wsadź do środka rękę wymacasz tam wałek turbiny i zobacz czy ma luz, turbo ogólnie powinno mieć luz w granicach góra 0,5 mm jak ma na tyle duży że wirnik ociera się o ścianki tunelu to niestety kompresor jest do regeneracji