Nie ma co kolegi straszyć. Podstawą to wymienić olej i filtr bo nie piszesz kiedy był wymieniony. Potem sprawdzić ciśnienie i wszystko będzie jasne. Może też wariował czujnik ciśnienia oleju (20zł).
Printable View
Nie ma co kolegi straszyć. Podstawą to wymienić olej i filtr bo nie piszesz kiedy był wymieniony. Potem sprawdzić ciśnienie i wszystko będzie jasne. Może też wariował czujnik ciśnienia oleju (20zł).
Przekręcony w sensie, że może byc z edzie duuuużo większym przebiegiem niz masz na liczniku.
Odpowiedz sobie sam: zrobiłeś 500 km i dolałeś 1,5 litra oleju??
Przecież to nie jest dwusuw żeby na mieszance jeździć:)
U mnie olej bierze jakieś 2-3 litry od wymiany do wymiany. wymieniam co 15 tyś km
Komputer niewiele ci powie. Chociaż będzie wiadomo czy sondy nie padły od sadzy.
Jezeli dolałeś olej i juz nie pali ci sie info to odpal auto troszkę zagrzej i wcisnij gwałtownie parę razy pedał gazu.
Zobacz kiedy dymi. Czy w momencie gwałtownego wciśnięcia gazu czy dymi wyedy jak zabierasz noge z gazu??
musisz odróznić dym od pary.
Powąchaj też spaliny z tyłu za autem.
Czy smierdzą palonym olejem czy nie przepalona benzyną
czesany już nie popadajmy w skrajności.
0.5 do litra na 1000km to jeszcze nie tragedia.
Zakładając - że przy kupnie był na minimum, a od maxa do min wchodzi równy litr.
To 1.5 litra- to jeszcze spokojnie akceptowalny ubytek. Wcale nie musiał oznaczać padaki.
Sam pare razy się zapomniałem i brakło mi litrowej butelki żeby uzupełnic poziom - a auto jeździ jak ta lala.
Zacznij od wymiany oleju - 150 pare złotych ale bedzie przynajmniej cos wiadomo - jak wyjda w starym oleju opiłki no to kaplczka.
Podpięcie pod kompa nic ci nie da - chyba ze wyskoczy błąd czujnika - to wtedy warto się temu przyglądnąc.
Co do samego komunikatu - mi pojawił sie koło 6-7 razy
5 czy 6 razy zawsze po wymianie oleju - sekunda po odpaleniu - zanim olej sie rozszedł i z raz na ostrym zakręcie - gdy było na minimum.
No i zawsze zapali się gdy auto ci zgaśnie ... Może parkując przygasł ci ? ale jeszcze zdazył wyjsc na obroty i dlatego sie pojawił bład
Jutro się wszystko wyjaśni, jadę na warsztat, sprawdzałem przed chwilą poziom oleju i jest na minimum po wczorajszej dolewce, wychodzi na to że jeszcze litr brakuje !! Ale po odkręceniu korka do wlewu zdawało mi się że tego oleju jest dużo w silniku.
Więc się wstrzymałem.
Do serwisu jutro dojadę.
Może głupoty piszę bo smykałki do mechaniki nie odziedziczyłem...
Ok moze i faktycznie za szybko sie wypowiedziałem
Zobaczymy jutro gdy wrócicie z warsztatu.
Pamietaj żeby zmierzyć cisnienie oleju i cisnienie spręzania.
Szkoda że nie jesteś pewien czy przy kupnie był max czy min poziom oleju bo to by dużo więcej wyjaśniło.
Jak dla mnie, ewidentnie do sprawdzenia sprężanie oraz ciśnienie oleju. Jak wyniki będą w miarę ok, to można się pokusić o wymianę oleju ze zrobieniem płukania układu olejowego. Ale na pierwszy rzut oka, śmierdzi przytarciuchem.
Znowu masz min. Za dużo ubywa tego oleju . Coś nie halo to wszystko niestety wygląda.
Co tam sie dowiedziałeś w tym warsztacie??