-
Mamy TS CF1,2,3 JTS. 8V to tak naprawdę zupełnie inny silnik, aluminiowy, z rodziny Alfa DOHC, 16V są bliższe motorowi Lamprediego i mają żeliwne bloki.
CF1 (95-98): jedna sonda, alu pokrywa, bypasowy zawór powietrza na jałowy, czujnik temp. powietrza oddzielnie od przepływki, któryś czujnik temp. silnika w innym miejscu niż potem, ECU Motronic M2.10.3 i zbliżone, 2.0 150 KM bez zmiennej geo dolotu
CF2 (99-01): jedna sonda, plastik pokrywa, przepustnica sterowana siłownikiem ale na lince, przepływka zintegrowana z czujnikiem temp., 2.0 155 KM ze zmienną geo dolotu, zwykle motronic M1.5.5
CF3 (01-05 chyba): dwie-trzy sondy, plastik, drive by wire, inne pierścienie, nieco przekonstruowany blok, 1.8 i 2.0 ze zmienną geo dolotu ale wykastrowane 4-5 KM, ECU zgodne z eOBD, inny system zapłonu (świece razem strzelają).
JTS, przy czym w zasadzie tylko 2.0 JTS - pozostałe są już od GM - w uproszczeniu to 2.0 TS z zupełnie innym sterowaniem, dwoma wariatorami na obu wałkach), wtryskiwaczem w miejscu małej świecy, i pozbawiony w dużej mierze problemów z panewką pierwszej korby, co pozwala domniemywać że zmodyfikowano albo pompę oleju, albo magistralę olejową - grzebać mi się nie chce i szukać, a za mało miałem kontaktu z tym silnikiem osobiście.
Głowice w CF1-3 raczej nie będą się drastycznie różnić, wiadomo, wersja 1.6 ECO bez wariatora go nie ma, a 2.0 ma o 1mm większą średnicę i czapka tez jest chyba inna. Ja akurat najczęściej mam kontakt z CF2, to 1.4-1.8 to to samo.
-
Dzięki Rzmudzior. Mniej więcej o to chodziło
-
Tak jak pisałem przeskok CF2 na 3 oznacza cieńszą uszelkę pod głowicą, więc stawiam że coś jeszcze musiało się zmeinic tylko nie wiem co i gdzie?