Coś Ty taki sceptycznie nastawiony do tych 166? :D
Printable View
Coś Ty taki sceptycznie nastawiony do tych 166? :D
Nie sceptycznie. Uwielbiam te auta. Miałem dokładnie jak ta, którą oglądasz. Jak jednak oddałem służbowe auto bardzo szybko "dorobiłem się" lancii prismy, żeby nie jeździć busem :D
Tak zupełnie poważnie to jeśli kupię jeszcze 166 to raczej na 100% nie będzie to diesel.
W niedzielę popołudniu spokojnie znajdę czas Robert. Chętnie się przejadę. Pisz na PW to ugadamy spotkanie godzinę.
Ja bym radził dołożyć i kupić po 2001r cf3 140koni ,są bardziej dopracowane też bym pomógł ale jutro pracuje.Zwróć uwagę czy nie chrobocze pompa oleju ,sprawny silnik pracuje cicho równo i fajnie przyspiesza.Może zadymić przy pełnym bucie na czarno ,podaje tel.dzwoń z pytaniami 606134293
Zgadzam się. CF3 są od października 2000, więc może jakimś cudem i ta jest CF3. Eper i tak wszystkie rozkodowuje jako 140 KM, więc trzeba patrzeć na oznaczenie.
Wystarczy spytać czy ma czarny prostokątny kluczyk
W sumie chyba racja, choć to by znaczyło, że czerwony "scyzoryk" był bardzo krótko.
Cześć wszystkim , sorki że się nie odzywałem tak długo , no ale kupiłem jednak tą alfę i nie miałem nawet czasu zajrzeć na forum .
Kluczyk jest czerwony dosyć długi , silnik bardzo ładnie przyśpiesza i słychać jak piszczy turbina . Jedyne co mnie nie pokoi to jakieś brzęczenie po prawej stronie siedząc za kierownicą " blacha o blache " takie jakieś metaliczne te stuki , ale tylko na gorącym silniku . Nie kopci , nie bierze oleju , równo chodzi , serwisowana cały czas w IRBISIE we Wrocławiu , na wszystko mam faktury . Na stacji diagnostycznej powiedzieli , że za jakiś czas "nie długi " do wymiany tylko gumy w tylnym zawieszeniu , ale na dzień dzisiejszy przegląd przechodzi normalnie . Oczywiście jak to auto z 2000 roku , jest pare wad, nie otwierają się i zamykają tylnie lewe drzwi , nie działa przycisk otwierania okna od strony pasażera , ale od strony kierowcy wszystkie działają . Przedni schowek na kokpicie się ciężko otwiera . A tak to jak narazie wszystko jest okej . Oczywiście mam ją dopiero pare dni , przejechałem ok.400 km i nie mogę nic więcej powiedzieć . Ogólnie to jak za 7500 tyś myślę że zakup będzie udany . Zapomniał bym no i kierunkowskaz prawy nie odbija i troszkę piszczy kierownica.
Dziękuje wszystkim którzy chcieli ze mną podjechać zobaczyć to auto i doradzić , ale jednak mój ojciec się skusił i pojechał ze mną a on nie lubi tłoków i nie chciałem już go denerwowac heh .
A teraz mam kilka pytań do fachowców : Co to moga być te stuki ? Bo jak narazie żaden mechanik nie powiedział mi nic mądrego na ten temat .
Jaki najlepiej olej lać do tych silników ?
Co ile tyś. km . zmieniać rozrząd, olej i w sumie co jeszcze w tych modelach się zmienia ? ( części eksploatacyjne ) .
Ile powietrza w kołach przód , tył , nie ma tabliczki znamionwej na drzwiach i w bagażniku ; / .
W sobotę jadę na warsztat do znajomego pooglądać dosadnie autko i sprawdzić czy napewno wszystko dokręcone itd. Wtedy napiszę coś więcej na temat auta .
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i bez interesowną pomoc ( co już coraz żadziej się zdarza ) .
- - - Updated - - -
No i bym zapomniał , zdziwiło mnie jeszcze , że na odpalonym silniku mogę spokojnie wyciągnąć kluczyk ze stacyjki a silnik dalej chodzi , pierwszy razm się z takim czymś spotykam , może to normalne ?
Pozdrawiam .
- - - Updated - - -
Też o tym myślałem , ale nie mam z czego dołożyć , a na te auto i tak musiałem pożyczyć od siostry ;/ Także nie miałem wielkiego wyboru , mając max. 7500 tyś. w kieszenie w tym całe moje oszczędności i wypłata za ten miesiąc heh :) . Pozdrawiam .
To gratuluję. Faktycznie za te pieniądze i nie bardzo było się czego doczepić to dobrze utrafiłeś. Niech służy. Uzupełnij profil.
Ogólnie to nie ten dział na pytania. Jakby w jednym dziale można było o wszystkim pisać to byłby jeden na całe forum. Przeczytaj regulamin. Następnie użyj szukajki w dziale 166. Tam znajdziesz wiele odpowiedzi za nim zadasz to samo pytanie co zadało już dziesiątki osób.
Jak wyżej. Jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi dopiero zakładasz temat. Ale więcej szczegółów bo będzie zgadywanka.
Kolego temat rzeka..... Też jest o tym temat - czytać.
Zawsze i wszędzie rozrząd na pasku zmienia się co 60tys km żeby mieć święty spokój.
No tym to mnie już rozwaliłeś (nawet bardziej niż pytaniem o olej).
Po pierwsze ściągnij sobie instrukcję bo tam jak byk jest to napisane (o oleju też). W ogóle jestem zdumiony że jeszcze tego nie zrobiłeś bo po prostu pojechałeś kupić auto nie przygotowany :) natychmiast lekturka.
I to jest prawidłowe podejście. Ale z wnioskami już nie tu. To dział pomocy przed zakupem a nie pomocy serwisowej ani prezentacji auta.
I tak na koniec to na Twój początek powinieneś zaprezentować autko w stosownym dziale. A potem zlocik/spocik :P
- - - Updated - - -
Nie miałem diesla ale to raczej uszkodzona stacyjka. Może celowo :P
- - - Updated - - -
Oj obym się mylił ale 166 to nie jest dobry pomysł kupować za ostatnie. Do tego auta części nie są tanie...... Ale życzę jak najlepiej. Będziesz zadowolony jak poprawisz bolączki po poprzedniku i to co po nim wyjdzie :)
Te stuki na ciepły silniku to może być pompa oleju słychać ją z rejonu kompresora klimy ,częsta przypadłość cf2