Jakoś z tymi zaworami i nagarach na nich to mysle ze nie az tak bardzo ale autorka chyba odpuscila temat
Printable View
Jakoś z tymi zaworami i nagarach na nich to mysle ze nie az tak bardzo ale autorka chyba odpuscila temat
Zdjęć nie mam, ale mąż widział na żywo i porównywał z jakimiś zdjęciami z dokumentacji firmowych aut i mówi że dużo tego było. O zrobieniu zdjęć nie pomyślał, ja również.
- - - Updated - - -
Nie odpuściłam tematu. Po prostu dom, praca, dom i nie zaglądałam.
Bella odebrana, na razie jeździ dość małe odległości, przetestujemy ją dzisiaj bo czeka nas wyprawa 500km do "ukochanej" teściowej.
To mam do Was jeszcze dwa pytania:
-potrzebuję wiedzieć czy jakie są możliwości i koszty odkodowania radia ( książki serwisowej nadal nie odebrałam więc nie mam kodów)., ewentualnie proszę o namiar na kogoś we Wrocku lub okolicach. Jeśli trzeba wyciągnąć radio również powiedźcie jak bo zostałam chwilowo sama z Alutką bez żadnego męskiego wsparcia
- mimo podmiany cewek zapłonowych ( na używki długo przewalające się w garażu, demontowane były kilka lat temu jako sprawne) po pewnym czasie ( przejechane ok 300 km) nadal wyskakują nam błędy :
P0300,"Wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach"
P0304,"Cylinder 4 - wykryte wypadanie zapłonów" i analogicznie inne po zamianie miejsc. Bella już tak bardzo nie muli ( albo to moje odczucie) ale wkurzają mnie te komunikaty bo co chwile mi auto krzyczy ;/W związku z tym co mam zrobić? Kupić nowe cewki zapłonowe? Jeśli tak to ile sztuk? Wszystkie cztery czy tylko tą wypadającą?
-
- wypadające zaplony to nie zawsze uszkodzona cewka.
- to tylko znaczy że w danym torze zapłonu nie powstał zapłon mieszanki i ECU to odnotowało po ilus tam problemach.
- to może byc także problem sond lambda, wtryskiwaczy, pompy paliwa w ostateczności świec zapłonowych.
- w JTS nie masz przewodów zapłonowych , wiec one odpadają.
- bez diagnostyki to tylko szukanie w ślepo i wymiana kolejnych elementów zapasowych.
Ktoś tu dawno temu borykał się z wypadającymi zapłonami na tyle silnymi że drżał silnik.
Winowajcą okazały się wtryskiwacze.
Podobno pomogło mu użycie środka do czyszczenia wtrysków.
Co do wypadającego zapłonu - raz mi wyskoczył taki błąd i po przestudiowaniu forum zalałem pełny bak i dolałem środek STP do czyszczenia wtryskiwaczy. Po tej operacji błąd już nie wyskoczył, a przejechałem około 6k km. Myślę, że można spróbować, bo kosztuje około 20zł, a jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi :)
Hm... Diagnostyka... Nasz mechanik mówi cewka ale po minie widać że nie jest do końca przekonany;/ Tak więc chyba będziemy musieli poszukać innego bo sami nie zdiagnozujemy Belli przecież;/
Pamiętam że raz wlewaliśmy jakiego ulepszczacza do paliwa, ale co dokładnie to musiałabym się zapytać męża.
A co do auta to auto idzie do poprawki - przejechane 1500km a trzeba było wlać 2,5l oleju. Mechanik nie dostał jeszcze ani grosza -(zapłaciliśmy tylko za fakturę za rozrząd) i tylko to mnie pociesza. Brzydko pisząc spier...l sprawę niech naprawia. Dobrze tylko że mamy możliwość poruszania się komunikacją i firmowymi autami.
a ściągał te głowice w końcu?mierzył kompresje?jak już robić silnik to z głową,JTS to tylko sposób zasiliania,mechanika dalej zostaje na swoim miejscu
czyli pierścienie i zawory
W razie czego zwroccie sie do Darka z tym JTS-em- na pewno pomoze. Ja do niego jechalem z Opola i nie zawiodlem sie, wiec polecam.
Mąż jest w drodze do mechanika. Dobrze że mnie w tym wyręczył bo nie dość że mała i pyskata to i walnąć potrafię jak mnie ktoś wyprowadzi z równowagi.
Przez tel maż mówił że głowicę ściągałi, pierścienie oglądali i niby z nimi wszystko było w porządku. Jak pisałam pocieszam się że kasę mam w kieszeni i jeszcze nie zapłaciłam.
W razie problemów będę się z Tobą Proxim@Ar kontaktować z sprawie namiarów:)
A tak z innej beczki - też macie w 156tkach problemy z otwieraniem klapki od baku? Jak jest zimno to jest jakiś problem z linką bo nie chce do końca odbić klapki, jak mi jakiś buc na stacji za mocną wciśnie to też mam problem;/ Nie mówiąc już o problemie przy mrozie i zacinającym deszczu nie z tej strony co trzeba;/
u mnie taki problem nie występuje