-
Kod:
Generalnie jest tak, że jak wypniesz sterownik, a podepniesz inny, ale taki sam, to powinno wszystko śmigać bez proxy.
- nie powinno tak być, poniewaz każdy sterownik ma zapisany kod rozpoznania swojego body komputera.
- dlatego tez jak body nie rozpozna nowego urządzenia to licznik mruga i należy zrobić Proxy alignment.
- podczas tego programowania, body komputer odpytuje urzadzenie, jeśli jest na naszej liscie to wpisuje do urzadzenia "kod rozpoznania body".
- wtedy tez licznik przestaje mrugać, informujac że urzadzenie zostało poprawnie dołączone i jest funkcjonalne.
- jeśli jednak licznik dalej mruga to znaczy że jest dalej problem z tym urządzeniem.
- może miec inną wersję oprogramowania niz ma zapisane w body komputerze lub wystepują problemy z komunikacją po CAN.
- czasami pomaga odłączenie akumulatora na 3- 4 minuty lub poprawienie styków.
- MES wersja 1.3 został poprawiony w obsłudze z interfejsem ELM 327 ver 1.4.
-
Dzięki za poprawienie. Myślałem, że jest trochę inaczej (cały czas się uczymy :)
-
2 załącznik(i)
Hej,
Zrobiłem tak jak pisaliście i niestety mam takie coś :
Załącznik 89578
Sterownik jest taki :
Załącznik 89579
To w większej rozdzielczości :
http://www.macafe.pl/alfa/
Jest tu też log :)
Proszę o sugestie i ewentualną pomoc przez np. TeamViwer-a :)
Mogę się podpiąć modemem ... :)
-
robisz Proxy a masz pełno błędów w modułach..... FES-MES nie odczytuje wszystkich błędów, użyj programu AlfaOBD.... szczególnie pokaż błędy z deski....
-
OK, już ciągnę jutro powiem co i jak ...
-
Jak ogarniesz to powiedz co i jak po koleji. No i nie ukrywam, licze że dasz się gdzieś złapać na mieście ;)
-
Spoko, mieszkam na Pradze - Północ wiec masz niedaleko :)
-
Hej.
Więc przejechałem AFAOBD ale połączył mi się tylko z zegarami, z niczym innym się nie chciał ten program połączyć. Żadnych błędów nie znalazł. MES niestety nie przeprowadził proxy. to samo jak wyżej. Jakieś sugestie Panowie ?
Wrzuciłem nowe logi do : http://macafe.pl/alfa/nowe_logi/
Proszę się zapoznać z kodami błędów : http://macafe.pl/alfa/alfa3.jpg i jak to naprawić ? Mam jeszcze angola więc górę z czujnikami mogę przełożyć ale co z resztą ? O co chodzi z tym światełkiem od zapalniczki i klimy ? Gdzie tego szukać ?
Powiem tak , że co podłączenie kompa pod mojej żonki alfę to nowe jakieś informacje ... - ja śmigam passatem na co dzień .. ale Alfa z SS nieźle wymiata :) tylko żeby była mniej problematyczna :)
-
-
2 załącznik(i)
- alfaobd dość dobrze się łączy z 147 TS.
- Proxy alignment tez wykonuje poprawnie.
- wyglada na to że nie wykonałes konfiguracji parametrów transmisji dla oprogramowania AlfaOBD lub też interfejs coś szwankuje.
- MES troche idzie na skróty, dlatego dobrze sie łączy, jak znajde zrzut z konfiguracji alfaobd to dołaczę.
- body ciągle ma bledy od tego światełka zapalniczki oraz od czujników alarmu.
- za to dziwnie jest z NQS, tablicą przyrządów ona nie ma błedu żadnego a powinna mieć minimum o braku połączenia z body.
- konfiguracja z giulietty ale tak samo jest z parametrami dla 147 TS.