Ja w zeszłym roku przetestowałem na swojej skrzyni dwa środki, Ceramizer i drugi droższy. Moim zdaniem efekt żaden, co nie znaczy, że komuś pomogło na głośną pracę skrzyni lub zabezpieczyło przed ewentualnym remontem.
Printable View
Ja w zeszłym roku przetestowałem na swojej skrzyni dwa środki, Ceramizer i drugi droższy. Moim zdaniem efekt żaden, co nie znaczy, że komuś pomogło na głośną pracę skrzyni lub zabezpieczyło przed ewentualnym remontem.
CERAMIZER - sprawdzony, działa. Jak ktoś ma pytania to na PW żeby nie śmiecić
Są środki, które stosowane powodują mniejsze zużycie części mechanicznych, np. Militec (np.: polepsza przyleganie filmu olejowego do gładzi, głównie używany w USA do konserwacji broni).
Sam byłem sceptyk, ale modelarze przekonali mnie rekwizytami (dwa identyczne silniki modelarskie, oba miały po 25h, na tym z Militekiem były jeszcze ślady honowania, na tym tylko na oleju już nie).
Mi Militec uratował silnik dwusuwowy (domieszkiwałem go 75ml na 1L oleju, a olej do benzyny w stosunku 1:40). Pękł filterek paliwa i szło lewe powietrze w przewodach paliwowych (zbiornik paliwa na dole, paliwo zasysane pompą membranową przy gaźniku u góry), silnik (Solo 210) tak się zagrzał od ubogiej mieszanki, że stopiło fajkę świecy (silnik cylindrem w dół) i fajka spadła (lądowałem awaryjnie). Tłok, cylinder, pierścienie, nie mówiąc o łożyskach na korbie i wale ocalały, a typowe przypadki kończą się zatarciem łożyska na korbie i tłoka w cylindrze.
Od tego czasu dolewam do oleju silnikowego (50mL na 1L oleju) oraz do skrzyni biegów (ręcznej) - 60-70mL na 1L oleju. Do automatu nie próbowałem.
Tak więc nie wrzucałbym wszystkich środków do jednego worka i dalej będę twierdził, że niektóre z nich będą opóźniać starzenie się mechanizmów (mniejsze zużycie) niż cudownie leczyć szumy skrzyni, czy naprawiać pęknięte łożyska :P
Jak skrzynia już szumi/wyje, to znaczy, że coś się stało i wlewanie preparatów nic nie naprawi.
2500zł wrzucone i chociaż jest efekt koncowy ..
ale od początku , zajechałem w Gdańsku do HUKAŁOWICZA i na wstępie powiedział mi 800zł za wymianę łożysk które odpowiadają za huczenie na 5 i 6 biegu + 300-400zł za robocizne ..
oczywiście okazało się że jeszcze jakieś satelity są wylatane i synchronizator, dodał tylko że koło zamachowe zaraz się skończy i warto je wymienić przy zdjętej skrzyni .. razem ponad 2500 bo mam znizki w hurtowni a sam warsztat policzyl mi wszystko netto ..
Czy w 2.0 JTDm rownież jest skrzynia f40 ( taka jak w 2.4) ??
koła i łożyska nie obejmuje :)
z jakości jestem zadowolony :)