Lampy tylne w 147 imo tylko oryginał dobrze wygląda.
Przy cofaniu włącz przeciwmgielne, zawsze coś da.
Printable View
próbowałem, tylko jak mam to wykonywać na ciemnym zadupiu gdzie jedyne "światełko" to te światła cofania wspomagane tylnim przecwimgielnym i jedyne co widze w okolicy (oprócz czerni nocy) to tablica podświetlona z zegarami... poprostu załamuje mnie jak mam cofać o takim oświetleniu ;(
Ale z czym masz problem? Jak masz lampy czyste to powinny oświetlać całkiem sporo, przynajmniej u mnie tak jest. Pokaż te swoje lampy.
lampy mam oryginalne czerwone, a urok życia na peryferiach to kiepskie oświetlenie, lub jego brak. Taka to jest nadal POlska XXI wieku. A zawsze chciałem mieć alfe i się udało :) i teraz szukam sposobu jak sobie ułatwić życie w tych warunkach. Może być to nawet za cene ZBESZCZESZCZENIA alfy, za co widze zostałem już ogłoszony heretykiem... pozdro.. wole wymienić lampy niż roz***ać np zderzak... albo poturbować zawieszenie... Taki to mój problem.
No to nie wiem - może czujniki parkowania będą lepszym rozwiązaniem.
Posiadam czujniki, ale niepotrafie w pełni tylko im zaufać. To może zmieńmy kierunek konwersacji bo widze że przechwala się użytkowników tego forum. Poprosiłem o wsparcie i opinie, a wszyscy zaczęli po mnie cisnąć... To może zapytam tak.
Zna ktoś inny sposób jak znacznie polepszyć widoczność podczas cofania??
Nie jestem pewien czy światło z tym lamp z pierwszego postu rzeczywiście byłoby lepsze niż z oryginalnych. A takie lampy używane potrafią nawet po 300zł kosztować więc nowe znacznie więcej. a efekt może być mizerny. Z drugiej strony obecnie bardzo często lampy się brudzą co ogranicza efektywność świecenia. Z jeszcze innej strony można przyjrzeć się lampą czy nie trzeba byłoby ich wypolerować. U siebie też często używam przeciwmgielnej tylnej przy cofaniu gdy nie ma dodatkowego oświetlenia ulicznego, które mogłoby coś pomóc.
Wreszcie jakaś sensowna opinia w sprawie pierwszego postu w tym temacie. A może jest tu na forum jakiś użytkownik alfy który zmienił te oryginalne światła i też wyrazi swoją opinie o nich. Bo pamiętam że chyba był kiedyś wątek o zamianie żarówek na mocniejsze i było coś tam że niema zmiany efektu. poprawcie mnie jeśli się myle.
te... ale w pierwszym poście nie pisałeś nic o 'słabej widoczności;, czy jak poprawić oświetlenie przy cofaniu, tylko, że znalazłeś lampy które mają "fajny dizajn"...
Ok. To nie moja sprawa. Twoja alfa. Twoje lampy. Twoja sprawa.
Jeśli natomiast chodzi o to, że słabo oświetla... może spróbuj wymienić żarówkę na nową (czasami może się zdarzyć, że żarówka jest tak wypalona, że słabiej świeci).
Druga sprawa - sprawdź, czy klosz jest czysty w środku... Być może coś się do środka dostało, i klosz jest przydymiony.
Trzecia... faktycznie, jak samochód jest nieumyty - więc lampy tylne są brudne - to oświetlenie tyłu jest słabe. Ale przy czystym samochodzie nigdy nie miałem problemu z cofaniem i światłem wstecznym.
Dobrze, że poruszyłeś ten temat. Niech przeczytają Ci, co ostatnio się zastanawiali nad przyciemnieniem tylnych świateł folią/sprayem... że niby będzie bardziej fajnie...
Bo ciemne lampy z tylu są zajefajne.
Mam ciemne szyby z tylu i po bokach. I jakoś większego problemu z parkowaniem nie mam.
Kwestia wprawy i wyczucia samochodu a nie oswietlenia.