O ile się nie mylę, to środki do czyszczenia przepływki (np Liqui Moly) oparte są o ten sam rodzaj alkoholu, co płyn do czyszczenia optyki w aparatach foto.
Printable View
O ile się nie mylę, to środki do czyszczenia przepływki (np Liqui Moly) oparte są o ten sam rodzaj alkoholu, co płyn do czyszczenia optyki w aparatach foto.
Ja u siebie czyściłem przeplywkę preparatami kontakt 60 i kontakt WL. Nawet przetarłem patyczkiem kosmetycznym tą blaszkę i nic się nie stało. Po czyszczeniu przepływka dawała lepszy sygnał (sprawdzane w FES).
dzis czyscilem przplywke uklad dolotowy powietrza silniczek krokowy najzwyklejszym preparatem do gaźników i przepustnic, jest powrawa, przeplywka zaczela dzialac i jestem zadowolony, jeszcze wtryski i jescze raz silniczek i przepustnice bede czyscil i powinno sie uspokoic z wariowaniem obrotomierza na jałowym.
Pozdrawiam
U mnie też kiedyś wariował. Zabrałem się za rozebranie tego silniczka sterującego wychyleniem przepustnicy na jałowym. Był to "nierozbieralny" moduł. W środku znajdował się silnik prądu stałego i przekładnia ślimakowa. Przeczyściłem to i poskładałem. Niestety pare zatrzaskow nie przetrwało operacji. Gdy odkręcałem przepustnice jedna ze śrub była luźna. Po zmontowaniu falowanie ustało. Niestety nei wiem co pomogło: czy czyszczenie tego modułu elektrycznego czy po prostu dokręcenie jednej ze śrub mocujących przepustnicę do kolektora:/
dzięki, tak zrobie, jeszcze musze skoczyc po paste sylikonowa zeby przepustnice pozniej uszczelnic, wiec mysle ze u mnie to samo jest, na razie pobieżnie czyscilem i jest o niebo lepiej, ale nie do konca.
odświeżę trochę temat , też mam zamiar czyścić przepływomierz ale jeszcze myślałem nad przepustnicą . czy ktoś odkręcał przepustnice w 147 ? jest tam jakaś uszczelka między przepustnicą a kolektorem ?
do przepustnicy nie stosowac jakichs innych firm niz LIQUI MOLY jeszcze gorzej chodzil, nie trzeba rozkrecac kupijesz plyn liqui moly do przepustnic jest z takim wezykiem dlugim i w instrukcji opisane jak uzywac, po tym wszystko gra ale musze jeszcze adaptacje zrobic.
Czyściłem u mnie się poprawiło auto nieco żywsze, w przepływce sporo kurzu było.
ok więc może na weekend zabiorę się za to . a do czyszczenia przepływomierza zamówiłem już preparat CRC Air Sensor Cleaner (jestem ciekawy efektów, czy bedzie różnica po czyszczeniu czy nic nie da) :)