Kolego Zomeba powiedz jaką miałeś metodę na odkręcenie tych śrób z dołu wchodzących w EGR od strony kolektora wydechowego??
Printable View
Kolego Zomeba powiedz jaką miałeś metodę na odkręcenie tych śrób z dołu wchodzących w EGR od strony kolektora wydechowego??
oststnio padł mi EGR. Auto ma 221 800 km i zawór od nowości oryginalny. Powiem tak- ZERO sadzy- czysciutki a padł silniczek sterujący po prostu. Nawet nie mys lałem o jego zaslepianiu bo nie widze potrzeby. Zawór EGR w ASO kosztował mnie 450 pln
to miałeś totalne szczęście albo kupiłeś auto z już wyczyszczonym egrem. Nie chce mi się tłumaczyć całego tematu egr, ale sam się zastanów czy wolisz pierdy czy może świeże powietrze? No właśnie twoja Alfa myśli tak samo :)
p.s jako że to mój 156 post to musi być prawda ;D
Już na ASiu nie dyskutujesz (pyta m_156)? Eelektromagnes zaworu padł ci właśnie dlatego że nie był czyszczony i go sadza zablokowała. A zaślepki to oryginalne części dostępne w serwisie, bo inżynierowie w koncernie fiata doszli do wniosku że trochę za dużo spalin idzie do silnika.... Poczytaj podwieszony temat o EGRze
centrala Fiat Auto Poland (byłem w Bielsku niedawno) stwierdziła że nie ma zadnych fabrycznych zaślepek do zaworu EGR przygotowanych przez koncern Fiata
To pozdrów ich od nas, i smigaj na nowym EGR-rze i za jakiś czas kupisz znów nowy aha dodam jeszcze że spaliny w komorze spalania skutkują spadkiem mocy, a to powinno Cie zmotywować... ;)
To musza tam niekompetentne matołki pracować skoro nie wiedzą co mają - możesz ich oświecić tu masz nr części fiata zaślepek:
silnik JTD 1,9 8v 110, 115, 120KM i 2,4 140,150KM
zaślepka od strony otworu wejściowego do EGR 71751469 (z dziurkami)
uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 46773082
silnik 1,9 16v 140/150KM (pasuje też do silników 2,4 20v 175/200KM)
zaślepka między kolektor a EGR 71751468 (z dziurkami)
uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna)
Tu link do Epera:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...-1&WINDOW_ID=1
Obecnie do silników 16v i 20v fiat wprowadził zmodyfikowaną zaślepkę zintegrowaną z uszczelką, a tu temat do poczytania:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html
Po co to ciągniecie... Temat już chyba ze sto coś razy wałkowany a podpięty temat główny o zaślepieniu EGR ma już chyba kilkadziesiąt stron.
Zmień mechanika i poczytaj dokładnie forum, bo ludzi w błąd wprowadzasz...
Jak trochę dłużej poużytkujesz swój samochód (z silnikiem diesla) to może dojdziesz do właściwego wniosku...
Bardzo proszę o nie ciągnięcie tego tematu w nowym poście. Tu jest przekierowanie do miejsca gdzie wszystko piszą o zaślepieniu EGR a jak o czymś ktoś zapomniał przez te 60 stron dyskusji to z miłą chęcią można się wypowiedzieć...
Serdecznie pozdrawiam