I co mechanik zalecił ci wycięcie, albo usunięcie środka?
Printable View
I co mechanik zalecił ci wycięcie, albo usunięcie środka?
wymiana na nowy. 500zł
Jak katalizator ? Wymieniłeś i problem znikłnął ? idzie od samego dołu ? jak do tego doszedłeś ?
No mechanik powiedział, że katalizator nawalił i trzeba wymienić. No i teraz normalnie od samego dołu ciągnie.
To mechanik zarobił na twoim wkładzie i wymianie kata, a prawdziwą przyczynę usunał przy okazji (np. wyczyścił EGR) ...
A może zwrócił mu wycięty katalizator...
Witam, co prawda problem i usterka Przemka rozwiązano ale chciałbym zaczerpnąć waszej opini, wczoraj z kolega z forum Arkiem zrobiliśmy logi,mni się wydaje że autko idzie w pożądku aczkolwiek nie wiem no.Z góry przepraszam wsystkich fachowców za moją niewiedzę. O to link do logów:
http://www.sendspace.pl/file/058b5a5740454e90c8fc6f0
Trochę doświadczenia w mechanice mam i jestem wrażliwy jak ktos kogoś nabija w butelkę, a na wycinanie katalizatorów jako remedium na wszelkie usterki panuje ostatnio moda (za wkład delikwent inkasuje na skupie ok 300zł). Zapchany katalizator powoduje zanik mocy w górnym zakresie obrotów, bo przepływ spalin jest ograniczony, a kolega napisał, że ma kłopoty z mocą ma w dolnym zakresie obrotów - wtedy własnie EGR się zamyka, a jak jest nieszczelny to takie daje efekty....
Wyciąłem katalizator w 1.9TDI, pełne doładowanie osiągałem równo 200 obrotów niżej (w dieslu, gdy jest to 1900 zamiast 2100 obrotów, jest to mocno odczuwalne), wiele przejazdów, różnica stała. Jest to możliwe, mówię z doświadczenia, a zielony też nie jestem.