Dzięki Ci dobry człowieku za rady :D
Nie wiem kiedy uda mi się do tego dobrać ale obiecuje że opiszę efekty.
Pozdrawiam
Printable View
Dzięki Ci dobry człowieku za rady :D
Nie wiem kiedy uda mi się do tego dobrać ale obiecuje że opiszę efekty.
Pozdrawiam
Mysle że ta awaria ma jakiś ukryte powiązanie z tajemniczym zniknieciem mojej dolnej osłony silnika... Chyba montowanie vgt na dolocie nie jest zbyt bezpieczne
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Zgubiłeś jakiś podzespół wraz z osłoną ? ;)
Kto wie ;) jutro nareszcie tam zajze :)
Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
Tak więc w dniu wczorajszym wesoło pokicałem do Ali i otworzyłem jej maskę. Pierwsza diagnoza to "martwa grucha" czyli po prostu nie ważne ile dajemy gazu i ile mamy obrotów cięgno nie pracuje w ogóle. No to się kładziemy pod samochód a tam hmmm... czy to mogło mieć wpływ na pracę turbo? :D
Załącznik 95316
Kupiony nowy zestaw reanimacyjny szybko obudził w Alicji ambicje do wściekłości na ulicy :D Co prawda przez kilka pierwszych depnięć puszczała sobie czarne bączki ale za każdym kolejnym przyciśnięciem efekt się zmniejszał aż chyba znikł (podejrzewam że długa jazda "bez turbo" odłożyła w wydechu sporo sadzy)
Teraz smutniejsza część historii... wróciłem sobie na podwórko i drapie się w beret co by tu jeszcze sprawdzić...odłączyłem miejsce gdzie dolot wpięty jest w EGR a tam smutny widok oleju...szok i niedowierzanie! :( Dbam pedantycznie o turbo bo już jedno wymieniłem, oleju z silnika nie ubywa, Alfa zbiera się jak wściekła...DLACZEGO JEST TAM OLEJ ? :(
Załącznik 95317Załącznik 95318Załącznik 95319
Pocieszam się tym (pewnie nie słusznie), że ogólnie czytałem gdzieś kiedyś że opary oleju czy ogólnie jakieś ilości oleju w dolocie są normalne do pewnego stopnia. Więc pomyślałem że skoro mi długo turbo niemal nie pracowało to wszystko co było w dolocie po prostu sobie spłyneło i tak się nagromadziło. Bo gdyby turbo dmuchało tam jak teraz dmucha myślę że zacznie powoli zanikać. Dziwne tymbardziej że nawet po krótkiej trasie do pracy turbo jest chłodzone a i stan oleju się praktycznie nie zmienia. Proszę mądre głowy o dalszą pomoc :(
Ale to chyba normalne że są tam śladowe ilości oleju ;)
Też mam śladowe ilości oleju. Jednak jeśłi oleju nie ubywa, turbo "świszczy" w normie to się tym nie przejmuję.