-
demonobiker, to na 100% nie jest związane z napędem/osprzętem. Jest to ewidentnie związane z rozrządem, już jakiś czas temu podmieniałem rolkę i napinacz na "poprzednie" z tego silnika, no i nic. Z tego co sobie przypominam, stara pompa wody też zawitała, no i nic. Jedno czego nie próbowałem, to założenie starego paska rozrządu, może koła są tak wyrobione pod niego, że inny hałasuje na tychże kołach...
-
kolega mial kiedys taki problem za mocno byl naciagniety pasek od alternatora i rolka sie blokowala, zdjelismy pasek rolke wyczyscil bo ciezko chodzila i jest ok
-
Zobacz jeszcze czy pasek jest równo na środku koła bo jak nie to może o coś ocierać. Miałem taką sytuację w vw pasek ocierał o wargę pompy wody z tym że w alfie pompa inaczej wygląda.
-
Ostatnio kumpel robił rozrząd w Punciaku z takim silnikiem, założę na próbę pompę z tamtego silnika. Muszę pożyczyć stetoskop i spróbować coś ponasłuchiwać, muszę wyeliminować to wycie nieszczęsne.
-
Zobacz pierwsze czy o coś ociera bo w alfie jest normalne koło na pompie. Dla pewności sprawdź też ten pasek osprzętu bo dźwięk lubi się przenosić.
-
Dzisiaj czepiłem się pompy wody, wymieniłem, nadal jest tak samo. Zaczynam podejrzewać jakieś "łożysko" w pompie CR. Nie pozostaje nic innego. Wszystkie inne czynniki wyeliminowane...
-
Spróbuj faktycznie stetoskopem ale w jakimś warsztacie co mają specjalny samochodowy.
-
Ja próbowałem takim lekarskim :D Qwa, toż to ogłuchnąć można. Muszę na spokojnie jeszcze posłuchać, może coś wysłucham. Dwa punta jtd które miałem okazję dokładnie posłuchać, są ciche w porównaniu do tego mojego wynalazku.
-
Zastanawia mnie, dlaczego na części osłony rozrządu pompy CR "rozpuściła" się uszczelka gumowa, po prostu zrobiło się z niej błoto. Czyżby to był jakiś wyciek uszczelniacza pompy? Jest to możliwe?