-
Słuchajcie może ma ktoś jeszcze jakieś sugestie odnośnie tego co się u mnie dzieje. Czy jeśli krokowiec mi się zawiesza to pokaże mi to na kompie w błędach? Bo już raz po takiej akcji był podłączony pod komputer i nic nie pokazał. Liczę na jakieś sugestie i podpowiedzi bo chciałbym z tym powalczyć w ten nadchodzący weekend.
-
Czy są gdzieś na tym forum manuzle ze zdjęciami jak wyczyścić przepustnice i silniczek krokowy w boxerze ?
-
Aktualizacja tematu. To co opisywałem w temacie działo się sporadycznie. Natomiast dziś kontrolka się zaświeciła i świeci się cały czas. Samochód na biegu jałowym ma obroty 1400-1800 a jak jadę to przyspiesza tylko w takim zakresie obrotów. Jak już osiągnie 1500 obrotów to silnik szarpie i nie chce dalej jechać. Dziś go podłączę jeszcze pod kompa (z góry wielkie dzięki dla kolegi adalberto :D) i zobaczę co mi pokaże. Ale może ktoś ma jakieś pomysły lub sugestie na co patrzeć konkretnie. Jak będę miał odczyty z kompa to dam znać.
- - - Updated - - -
Już sprawdzone.......komputer pokazał błąd P1513. Wnioskuję że to padnięty krokowiec, ale może ktoś coś podpowie.
-
Krokowiec wymieniony. Wszystko wróciło do normy i autko śmiga aż miło
-
Cytat:
Napisał
piotreek
Krokowiec wymieniony.
A co dokładnie wymieniłeś ? W układnie wtryskowym M1.5.5 nie ma silnika krokowego a taki system w Twoim roczniku właśnie występuje, więc na czym polegała wymiana ? Sterowanie dopływem powietrze na obrotach jałowych realizowane jest przez wychylenie przepustnicy siłownikiem a nie otwieraniu bypasa silnikiem krokowym jak w wersji M2.4.10. Wymieniłeś całą przepustnicę z siłownikiem i kompem ? Bardzo ciekawe ;)
-
No właśnie kolego nie wymieniłem ani przepustnicy ani kompa. Dokładnie w Alfie to się nazywa silnik biegu jałowego czy jakoś tak podobnie - potocznie krokowiec. Wymieniłem tylko to i wszystko działa tak jak trzeba.
-
Jak to się nazywa to ja doskonale wiem. Zastanawia mnie jednak jak można wymienić coś, czego w Twoim układzie wtryskowym nie ma. Dlatego proszę o szczegóły Tym bardziej, że może być to przydatna informacja dla innych forumowiczów...
Pozdrawiam
Zbyszek Pilip
-
Szkoda, że się nie zastanawiałeś jak potrzebowałem pomocy, tylko teraz się zastanawiasz jak mi udowodnić, że wymieniłem coś czego nie ma.....wymieniłem dokładnie tą czarną część z boku przepustnicy na zdjęciu na tej aukcji http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...259955452.html i tą część sprzedający nazywa silniczkiem krokowym, w sklepie w którym biorę części ten element był również w kategorii silników krokowych, a komputer pokazał mi błąd silniczka krokowego (silniczka biegu jałowego), tak więc wiele źródeł mówi że coś takiego u mnie jest, ja to nawet wymieniłem, ale widzę że Ty wiesz lepiej.