założysz własną przepustnicę i będzie grało.
Printable View
Silnik 1,6 możesz zamontować nawet najnowszy jaki tylko był.Nie ma problemu.Zakładasz tylko swój osprzęt a dokładnie chodzi tylko o komputer oraz przepustnicę a także kable zapłonowe.Najłatwiej ocenić kondycję silnika przy zakupie zdejmując pokrywę klawiatury.Patrz na to czy nie są podjechane wałki(jeśli są choć trochę to dalej jest tylko gorzej),zwróć uwagę na czystość i osady.Jeśli był olej zmieniany to będzie czyściutko i bez błota.
Dzięki lesio146, o taką odpowiedź mi właśnie chodziło ;) Jedna sprawa jasna! Robię jeszcze wywiad ta temat przekładki na 1.8. Trzeba rozważyć wszystkie opcje :)
Ja własnie mam taki sam problem jak ty padł 1.6, kupiłem dół z 1.8 reszta została z 1.6 wszystko pasuje idealnie tylko trzeba pamiętać o pasku rozrządu ma mieć 168 ząbków i uszczelka pod głowicę musi byś z 1.8. Założyłem z 1.6 i tu zong tłoki waliły w głowice w wyniku czego wał do szlifu i wymiana tłoków. Wał z nominalnego wyszedł korby 2 a główne 1 szlif, czekam jeszcze na tłoki i składam silniczek. Wał z 1.6 nienadawał się do szlifu. Koszt tego remontu niejest taki straszny na twoim miejscu bym remontował
szlif 200zł
panewki korby 60zł
główne 96zł
dystanse 19 zł
uszczelka 59 zł
tłoki z korbami 100
plus olej i filtr
za silnik musisz zapłacić z 1500 zł tak więc sobie policz
Cena dotyczy tłoków z korbami oczywiście nie nowe, skrzynia pasuje sterownik może zostać z 1.6 ja tak mam i wszystko chodziło. 1.8 ma tylko inne wałki i skok tłoka, blok do skrzyni pasuje idealnie.
Lesio ma na myśli przełożenia skrzyni a nie jej fizyczne spasowanie. Tworząc taką hybrydę jak Ty będziesz miał 1,8 o dawce wtrysku i przełożeniach 1,6. Jeździć to będzie, ale w sumie cholera wie jak dobrze :D
Z drugiej strony ilość paliwa zależy od odczytu sondy lambda, więc wcale nie jest powiedziane, że komputer z 1,6 będzie w jakikolwiek sposób be.
Mnie nowe tłoki kosztowały 1200 zł i miesiąc czekania przy okazji ostatniego remontu.. A całość 5-teczkę z nowym sprzęgłem, a i tak padło.. Biorę młodziutki 1.6 i zakładam własny osprzęt. Ma to zagrać - potwierdzone w ASO. Graty ze starego, które są w dobrym stanie, lecą na alledrogo
Stare tłoki można zostawić ale wtedy wciska się nowe tuleje cylindrowe i dopasowuje wymiarem do tłoka(bardzo dobre rozwiązanie).Założyłeś stare tłoki do podjechanych cylindrów i piszesz o remoncie silnika?
- - - Updated - - -
Z tego co wiem 1,6 i 1,8 mają różne mapy wtrysku i zapłonu.Więc efekt będzie mizerny z takiego rozwiązania.
mówiłem o remoncie dołu bo w większości przypadków wlaśnie pada dół, tłoki wymieniam bo jak wcześniej pisałem stukały w głowicę, a cylindry zostały zmierzone i nietrzeba ich szlifować