Ja nie rozbierałem tego nigdy, ale na forum co-nieco było:
http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._nadmuchu.html
Printable View
Ja nie rozbierałem tego nigdy, ale na forum co-nieco było:
http://www.forum.alfaholicy.org/166/..._nadmuchu.html
Przeglądałem forum ale nie sumie nie ma konkretnych informacji co do problemu ze zmianą kierunku nawiewu. Podobne problemy do mojego mają też inni uzytkownicy, ale widać ze chyba nikt konkretnie tego nie rozbierał. Zastanawiam się czy rozbebeszać to wszystko i szukać tego siłownika bo to zacinanie się kierunku nadmuchu jest strasznie irytujące ale roboty na dwa dni i auto uziemione.
- - - Updated - - -
pyt.1 gdzie znajduje się siłownik(silniczek) sterujący rozdziałem kierunków nawiewu?
pyt.2 gdzie znajduje się siłownik(silniczek) sterujący dozowaniem powietrza ciepłe/zimne?
Ja rozbierałem i jest z tym masa zabawy. Trzeba wyjąć ściankę grodziową oddzielającą silnik od nagrzewnicy. masa rozkręcania tzn: filtr paliowa, komputer, cała skrzynka bezpieczników + cała masa przewodów, klimy nie trzeba rozpinać. Opisywałem kiedyś problem z paleniem bezpiecznika przy zmianach nawiewu. Klapki sterujące masz na wierzchu po zdemontowaniu nagrzewnicy. Warto sprawdzić także klapkę przy obiegu zamkniętym, w moim przypadku to ona robiła zamieszanie. Pękła owalna prowadnica która zamyka/otwiera klapkę.
No właśnie... czytałem w innym wątku że w wersji po lifcie, czyli takiej jak ja mam, nagrzewnica została umieszczona w innym miejscu ze wzgledu sporą ilosć usterek powodowaną jej niezbyt trafnym umiejscowieniem. U mnie jest też webasto. Rozbierał to ktoś w wersji po FL
ciężko mi w to uwierzyć, żeby nagrzewnica była w innym miejscu w wersjach po i przed FL, po za tym w autach po FL wyciek z nagrzewnicy zalewa to samo co przed FL:)
kolego kamko po prostu musisz się za to zabrać, puki nie zaczniesz rozbierać nie dowiesz się. Jeśli chodzi o wygląd wizualny nie oszukując się, różnicą jest pokrywa silnika :P
Ale ja nie mówię o konstrukcji silnika, tylko o układzie sterującym nawiewem.
Nie wiem nie miałem obydwu w ręku więc się nie wypowiem, ale z kolei czytałem gdzieś że właśnie nagrzewnica w wersji po FL została poprawiona i lekko przesunięta ze względu na częste problemy min. z wyciekającym płynem.
Krew mnie zalewa z tymi nawiewami, blokują się już co chwilę a teraz jeszcze na domiar złego dmucha tylko zimnym powietrzem. Kidyś przez chwilę też się zacieło i dmuchało zimnym. Na ICSie wszystko się ustawia normalnie, nie ma żadnych błędów. Może FES jakieś błedy pokaże.