-
A macie porownanie ze 156? Tam i biegi i kierownica chodza lzej, ale nie az tak lekko, jak np w C5, czy passacie.
W 159 wspomaganie, tak jak napsial grzdylu jest ok (jak nie ma zmiennej sily to niech takie bedzie), ale biegi moglyby sie zmieniac nieco lzej. Szczegolnie, ze przy szybkich zmianach skrzynia wcale nie jest super precyzyjna
-
Po przesiadce z fiata stilo jtd gdzie wspomaganie było elektryczne znacznie bardziej podoba mi się hydraulika, lepsze prowadzenie, lepiej czuć drogę faktycznie w manewrowaniu trzeba trochę więcej siły włożyć ale nie jest to jakaś przepaść. Co do biegów jak wspomnieli koledzy wcześniej biegi wchodzą precyzyjnie i czuć ładnie wpadające biegi a nie jakieś tam muskanie ;)
-
W porównaniu do mojego poprzedniego auta vw polo variant 1.6 75KM gdzie biegi wchodzą same jednym palcem oraz opla astry g 1.6 75KM żony gdzie wystarczą dwa palce (aucie, nie żonie :P) w alfie jest inaczej. To samo ze wspomaganiem, ale porównujemy inne auta, tu jest 2 x 75 KM i kilkaset kilo więcej do prowadzenia ;)
-
Nie wiem jak w 159 jest Ale hydrauliczne wspomaganie może zależeć od prędkości a właściwie od obrotów silnika. ZF robił takie pompy pod koniec lat 70 ( fiat 132) siła wspomagania maleje wraz ze wzrostem obrotów. Mi taka sytuacja bardziej pasuje niż nieco gumowe wspomagają elektryczne ( przynajmniej te pierwsze)
Wysłane z mojego MB526
-
Witam, ja wymieniłem płyn (mam czerwony ) bo był koloru buraczkowego z węglem i trochę to pomogło. Kierownica kręci się ciężko i biegi wchodzą z oporem bo to jest samochód z sportowym rodowodem a w takim samochodzie wszystko działa ciężko ale z dużą precyzją aby kierowca czuł co robi, miał obie ręce na kierownicy i kontrolował samochód . Jeżeli komuś to nie pasuje to można kupić VW passata tak 2003 rok ustawić siedzenie jak najniżej aby było widać z nad bocznej szyby tylko łysą głowę no i oczywiście daleko od kierownicy tak na leżąco i obowiązkowo TYLKO LEWA RĘKA na godzinie 12 . Tam wspomaganie działa lekko i da się kierować jedną ręką na leżąco w pełnym komforcie. Zapomniałby kiedyś koło korony we Wrocławiu widziałem takiego kombi i na tylnej klapie miał znaczek VW a obok zmienił napis passat na pastuch, od razu wspomaganie w mojej Alfie zaczęło działać lżej a skrzynia tak jak w automacie nic nie było czuć :) Pozdrawiam wszystkich użytkowników Alfa Romeo