graty ok 2000zł
wymiana - zależnie od mechanika 300, 400 , 500
Printable View
graty ok 2000zł
wymiana - zależnie od mechanika 300, 400 , 500
wtronce sie mialem alfe 33 89r boxer mowilem ze nie zmienie na zadny inny blacharka mi sie sypala i myslalem nad kupnem bmw vw audi a kupilem alfe 155 2.0 8v potem swap na 2.5 v6 i znow blacharka i dylemat robic czy cos innego kupic i co zrobilem to takie samochody jasne ze doprowadza cie do szalu ale wynagrodza kazda nieprzyjemnosc :) (kiedys wpadlem w taki szal ze okpalem kola to wiem co mowie ):)
Tylko nie diesel w Alfie. Dlaczego? Poczytaj moje inne posty.
Lepiej ich nie czytaj ;)
no właśnie... wypowiadają się zwłaszcza ci, którzy nigdy nawet w tym samochodzie nie siedzieli. Za to ci, którzy mają kisiel w majtach jak widzą na tylnej klapie literki "gti"...
Moim zdaniem przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego poszukujesz w tym samochodzie. Jeżeli nieprzeciętnej sylwetki i stylistyki, komfortu i przyjemności z jazdy, może nawet życiowej pasji- to trafiłeś idealnie :) Jeżeli chodzi o oszczędność jazdy, to też nie powinno być najgorzej, zwłaszcza w przypadku 1.9 i zwłaszcza w trasie :) Fakt, Alfa czasami potrafi sprawić jakieś małe problemy, zazwyczaj związane z jakimiś luzami, przedmuchami, świstami. Mój mechanik mówi, że samych silników praktycznie nie naprawia. JTD to solidna, wytrzymała jednostka, także moim zdaniem dobrze celujesz :)
Przy wyborze auta zwróć szczególną uwagę na proste prowadzenie i oczywiście zawieszenie, czy nie bije, nie stuka, nie ma luzów.
Jeżeli chodzi o silnik rzeczywiste spalanie 2.4JTD jakie jest? zmieszczę się miasto 8l/100km?? trasa przy emeryckiej jeździe 5l/100km?
1.9 JTD w trasie pali od 5,5 do 7 litrów
U mnie 1.9 JTD 140 KM w miescie przy normalnej jezdzie z klima pali 7.4, na emeryta udalo mi sie zejsc do 6.1. W trasie to rowniez zalerzy jak sie jedzie.. Ostatnio wracalem z Wroclawia do Berlina i chcialem sprawdzic ile najmniej spali.. Przy 90-100 kmh wyszlo 4.2 litra, ale tak sie nie da jezdzic.. Przy sredniej predkosci "przelotowej" 160-180 kmh spalanie wychodzi okolo 12 litrow. Ogolnie co do silnika nie mam zastrzezen - problemy sa raczej typowe - overboost, przeplywomierz czy brudny EGR. Co do czesci zamiennych to nie sa nie wiadomo jak drogie.. Komplet rolek i pasek wielorowkowy kosztowal mnie 200 zl, a rozrzad (rolka, napinacz, pasek - ruville, conti) 290 zl bez pompy wody (sprzedawca zapomnial zamowic..)
Poczatkowo tez balem sie zakupu AR, ale zdecydowalem sie i jestem mimo wszystko zadowolony. W auto od kupna wpakowalem 1300 zl w podstawowe wymiany po zakupie oraz w wymiane maglownicy i pompy wspomagania. Naszczeacie odpadaja mi duze koszta warsztatu - auto robi mi kumpel w bardzooo atrakcyjnych cenach i mam pewnosc, ze wszystko jest ok.
Gesendet von meinem LT18i mit Tapatalk 2