-
W pierwszym poście zrobiłem błąd. Urządzenie diagnostyczne wskazuje że zwarcie jest do plusa a nie do masy.
Zrobiłem jeszcze mały teścik przed wybraniem się do zakładu z oscyloskopem.
Obciąłem przewód pomiarowy (ECU nr 8) bardzo blisko ECU i wykonałem pomiar. Nawet blisko ECU napięcie na tym przewodzie wynosi +12V. W ten sposób wykluczyłem zwarcie w wiązce przewodów. Rozebrałem też ECU z obudowy aby sprawdzić wizualnie czy nie widać uszkodzeń - wszystko wydaje się OK.
Jeżeli można mieć małą prośbę - gdyby ktoś miał ochotę sprawdzić napięcie w sowim aucie na przewodzie pomiarowym we wtyczce przy odłączonym czujniku fazy i przekręconej stacyjce (bez odpalania auta) to by mi dużo dało. Wykluczył bym wtedy awarię ECU.
Z góry dziękuję.
-
wiesz co podaj kod tego bledu.bo cos juz namotales ,czy ty dokladnie wiesz oczym piszesz?
-
Niestety nie mam kody OBD
Mam tylko wydruk z badania na wydruku dokładnie jest tak:
Alfa Romeo
Motronic M2.10.4
Pamięć błędów:
8 Czujnik fazowy
Przerwa/zwarcie do plusa
Na 100% chodzi o ten czujnik. Gdy odłączony jest całkowicie lampka sygnalizująca błąd zapala się po 10 sekundach. A gdy czujnik jest podłączony - zapala się natychmiast po odpaleniu (oczywiście po skasowaniu błęldu).
Dodam jeszcze że nie każde urządzenie może komunikować się z tym Motronikiem. Jedynie Euroscan i to urządzenie spotykane w serwisach Fiata i Alfa Romeo.
Dodatkowo w tym modelu Motronic można kasować błędy poprzez odłączenie akumulatora na kilkanaście sekund.
-
na ktorym pinie mierzyles to napiecie?
na 12? wzgledem masy samochodu? czy masy ecu?
-
Napięcie mierzyłem najpierw w gnieździe dla wtyczki czujnika - we wtyczce to jest przewód nr 2 - przewód środkowy (są 3 piny we wtyczce) i o to napięcie najbardziej mi chodzi.
Mierzyłem je względem masy na akumulatorze oraz względem masy - we wtyczce. Wynik był taki sam.
Jeżeli chodzi o napięcie przy ECU to jest pin nr 8 - w Motronic M2.10.4. Wynik był taki sam (oczywiście pomiar wykonałem po obcięciu przewodu).
-
ale na tym pinie nie powinno byc 12v
tam wogole na postoju nie powinno byc napiecia
-
No własnie, tak mi się wydawało. Dlatego coraz bardziej myślę, że to uszkodzenie ECU.
Stąd moja prośba o sprawdzenie na postoju w innym aucie napięcia na tym pinie.
-
czy moze ktos wie jak sie ten problem rozwiązał?? bo mam identyczny problem ale moim zdaniem wina lezy po zle dobranym czujniku ktory daje zły sygnał - najlepiej porownanc wykres z oscyloskopu czujnika zamiennika ze zdjeciem prawidłowego wykresu jaki jest w tym programie co piotrix zapodał..