podłaczone są dwie rurki ktorymi plynie olej, oring jest okrągły a chłodniczka jest podłużna i wystarczy sie schylic przed autem zeby ją zobaczyc :)
Printable View
podłaczone są dwie rurki ktorymi plynie olej, oring jest okrągły a chłodniczka jest podłużna i wystarczy sie schylic przed autem zeby ją zobaczyc :)
Właśnie ją ogladam na alledrogo. Jest taka sama jak w jtd przykręcasz ją śruba która potem wchodzi w filtr oleju i tamtedy idzie olej. A rurkami idzie woda. która go chłodzi. To o czym mówisz to nie jest chłodniczka oleju silnika tylko oleju układu wspomagania umieszczona poziomo za zderzakiem przed chłodnica wody.
chłodniczka wspomagania tez jest ale ja mowie o oleju silnika która tez jest poziomo np. taka : http://allegro.pl/alfa-romeo-166-chl...382803235.html
a tutaj wspomagania : http://allegro.pl/alfa-romeo-166-3-0...414356029.html
Filtr oleju jest przykręcany do korpusu termostatu chłodnicy oleju, który jest dodatkowo chłodzony "wodą".
Jeżeli olej osiągnie temp około 90º termostat oleju się otwiera i olej dodatkowo jest chłodzony powietrzem w chłodnicy oleju.
S3 mini wyklepało!
Ja piszę o tej chłodnicze o, której pisze kolega jaboleq do, której przykręca się filtr oleju. Ona jest chłodzona wodą i moze być przyczyna dostawania sie oleju do wody.
kolega DARRAGER nie moze zajazyc ze w 3.0 jest inna chłodnica niz w 2,5
no nie moge zajarzyć :)
AA to by wszystko tłumaczyło. Zapytałem w temacie o chłodniczkę 2,5 więc o niej rozmawiam:) Chyba się wywine z tematu upg i chłodniczki bo po dwukrotnym płukaniu narazie nic nie wychodzi no oprócz kamienia:) Tylko jedno pytanie z troche innej beczki. Czy to normalne, że jak odpowietrzam po zalaniu układ i juz go tak fest nagrzeje to woda w zbiorniczku rośnie prawie do samej góry zbiorniczka i jak otworze korek to się wylewa? Po zgaszeniu powoli opada. Jest tam jeszcze powietrze czy to normalne przy wlanej za dużej ilości wody i zdjętym korku?pozdrawiam
Tak, to normalne. Układ do poprawnej pracy wymaga nadciśnienia. I możliwe też że nie do końca się odpowietrzył, zakręć, używaj, skontroluj ewentualnie dolej i tyle.