-
Wczoraj w trasie 1.9 JTD w 3 osoby na pokladzie spalil mi 5.05 (mniej wiecej ) na 100km. W jedna strone jechalem roznie (gdzie się dało 120-130 + wlaczona klima) a w druga juz bardzo oszczednie i nie przekraczalem 90km/h
Co jak co 1.9 JTD naprawde potrafi być baaardzo ekonomiczny. W zeszłym roku wyjezdzalem do Slowenii na pol roku i z Lublina do Tomaszowa Lubelskiego i potem jechalem na Barwinek. Na stacji okolo 30km przed Barwinkiem dotankowalem i nie wiem jak to mozliwe ale weszło mi tylko paliwa za 78zł...... a zrobilem troche ponad 300km z samochodem zaladowanym jak Rumun (po sam dach)
-
Fajne wyniki, napawają optymizmem. Koszta 100km niewiele większe od LPG, zwłaszcza jak gaz dojdzie do ceny zimowej 2,8 zł.
Martwią mnie koszta napraw, ale w benzynie też jest co wymieniać i koszta nie są aż takie niskie. Zrobię sobie jeszcze kalkulację i podejmę ostateczną decyzję. Jestem jednak bardziej nastawiony na JTD.
-
Ja gdybym nie robił sobie sam z autem i gdybym sam sobie nie serwisował LPG to pewnie bym brał diesla. W TS też jest się co zepsuć a jak jeszcze dorwie się jakiś "montażysta" do zakładania LPG to katastrofa może być bardzo bolesna. Nie raz widziałem co potrafią zrobić instalatorzy w aucie. Jest jeszcze jedno ale. Diesel musi być sprawdzony bo jak na wstępie się posypie to nie będzie miło i wtedy żadna oszczędność.
-
Kalkulację można robić przy nowym aucie z gwarancją.Kupując np 10 letnie auto wszystko może się zepsuć.Musisz wybrać czym wolisz jeździć i wybrać w miarę zadbany egzemplarz oraz przygotować się na wydatki servisowe.pakiet startowy + naprawy.Nikt nie sprzedaje auta idealnego.zawsze trzeba włożyć parę złotych.
-
Cytat:
Napisał
Rufi76
barat a ty podajesz średnie spalanie z tego co komp pokazuje czy z zapisków ile wlałeś i ile km zrobiłeś?
Zawsze z dystrybutora ;) Po to właśnie prowadzę motostat ;)
-
To a to faktycznie niewiele. Ja jednak diesle omijam szerokim łukiem. Oszczędności się robi żeby potem jednorazowo to zostawić u mechanika.
-
Rufi76 - Zgadzam się z tobą w 100% oszczędności jakie uda ci się zaoszczędzić zostawisz w warsztacie przy naprawie jtdka, do tego powiem może śmiele ja np nie brałbym juz JTD, z racji tego że jak dla mnie nie okazał się oszczędniejszy i twardszy wręcz przeciwnie, musiałem zostawić tyle co paląca 15l/100 benzyna. Poza tym teraz diesel to tykająca bomba, to się nie załączy turbina, to dymi, do tego czasem niechce zapalić bo świeca nie grzeje, to zimą aku padnie a jak to diesel bez mocy nie zapali. Każdy ma swoje wady i zalety ja już wiem, że diesel to jedna wielka ściema, i na prawde nie warto się w to bawić, chyba że robisz 5 tyś km miesięcznie... *taka moja mała skromna opinia, a to że lejesz o 1/2 litry więcej benzyny nie oznacza że diesel przejedzie to taniej (w późniejszym okresie)
-
Gdyby 147 po FL z 2.0 TS było osiągalne na rynku wtórnym to by nie było tego tematu :)
-
Kup 1.6 TS 120KM.Daje radę.I nawet 200 na autobanie pójdzie.Spalanie wiadomo że wyższe od diesla ale tragedii nie ma. Miasto ok 9l ,trasa to nawet ok 6.5l można zejść.
-
Rozumiem cię doskonale, miałem kolege kupił sobie diesla chwalił się że pali 4l na 100km, padły mu 3 pompo wtryski z 4, zapłacił 6 tyś zł, i się rozpłakał taką miał oszczędność, w naszych autach akuratnio to nie występuje ale podaje tylko przykład, jakie są czasem przygody z dieslem zresztą ja też nie jestem w tej sytuacji obojętny bo koszta miałem już w tej chwili od 2 lat użytkowania w granicach 4 tyś zł, poza tym radzę ci osobiście wybrać dobrego mechanika, a nawet i serwis alfa to nie jest auto jak każde inne, to jest auto z duszą.. A jako moją skromną opinię nie szukaj zbyt długo bo im dłużeszj szukasz tym dłuższy bubel kupisz.. no i jak kolega wyżej napisał omijaj komisy samochodowe..