2500 za alternator to chyba przesada http://allegro.pl/alternator-alfa-ro...409832532.html
Printable View
2500 za alternator to chyba przesada http://allegro.pl/alternator-alfa-ro...409832532.html
Cena wymiany alternatora w Alfa romeo 147 1.6 120km 90zł i jest trudniej niż w JTD ,za regenerację płaciłem 180zł. Jak dla mnie cena z kosmosu, tak to jest jak ktoś się nie zna i potem musi rozebrać pół auta żeby wyciągnąć alternator.Pamiętam jak ja jeździłem po warsztatach żeby wymienić alternator, to mówili mi że mam zostawić auto i przyjechać jutro , nawet 3 razy mówiłem że jest trudny dostęp , ale mówili że wiedzą i zrobią.Przyjechałem na następny dzień oczywiście auto nie ruszone i mówili mi że muszą silnik wyciągnąć żeby wymienić alternator.A do ceny trzeba jeszcze doliczyć napinacz i pasek jak nie był wymieniany.
Ok, niech Wam będzie. W Warszawie raczej nikogo taka kwota nie zdziwi. Niestety, tanio to tu nie jest.
Ciekawe co robil w tyl alternatorze. Mnie mechanik za wymiane regulatora napięcia skasowal lacznie 150zł. Wiec nie wiem ile policzyl za robote ale z 60-70zł.
Wymiana alternatora w 166 w 2.0 TS - 50 zł
To samo w 147 TS - 50 zł
Regeneracja ostatnio alternatora ( do duzego diesla) 150zł + 50zł za regenracje regulatora napiecia + 50 montaż i demontaż
Akumulator - Kagera już można kupić za 190 zł.
Filtr dokręcić to kwestia bez pieniędzy.
Właśnie, mam pytanie w kwestii aku. W moim jtd 8V mam zamontowany 60ah. Na pierwszy rzut oka wyglądało mi to mało na diesla. W poprzednim aucie też diesel tylko z tych niemieckich mam nowicki aku 72 Ah/720. Nosilem się z zamiarem przekladki aczkolwiek poprzedni właściciel mówił że to jako spokojnie nawet w mrozy dawało radę. Patrzę do instrukcji 60Ah. I tu moje pytanie przekładać większe aku? Nie będzie problemów z niedoladowaniem?
Wysłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 4
Wszystko zależy co i gdzie było robione z alternatorem, mam przed sobą fakturę tyle że na wyjęcie i regeneracje alternatora z TSa w ASO Bołtowicz na 688 zł , z czego 492 to regeneracja opisana jako "usługa obca".
Więc jeżeli altek jest bobrze zrobiony to cena jaką kolega zapłacił jest całkiem przyzwoita pod warunkiem że założyli mu dobry aku.