a ja uwierzę bo przy jeździe na dłuższym dystansie bez postoi z taką prędkością każdy spali znikome ilości
Printable View
a ja uwierzę bo przy jeździe na dłuższym dystansie bez postoi z taką prędkością każdy spali znikome ilości
Mi przy 170 km/h na trasie wciaga 8,5 :)
a jak sobie chcecie mam to gdzies i zdenerwowalem sie :P kazdy ma swoj punkt widzenia. nie uwierze ze przy mocno dynamicznej jezdzie i to do 200kmh auto 6 cyl o slusznej wadze spala 9 litrow. z mojej strony koniec dyskusji na ten temat.
Przejechałem 200km z Krakowa do Bełchatowa za 60zł (koniec miesiąca i budżetu). Wtedy jakieś 13 litrów.Cytat:
Napisał wasyl
Przepustnica nie działa w trybie jedynkowo-zerowym. Gdybym trzymał pedał gazu cały czas w podłodze pewnie i by wyszło poza 10 litrów, ale jadąc równym tempem i hamując silnikiem, unikając gwałtownych przyspieszeń i butowania, jest to możliwe. Cały czas mowa o średnim spalaniu, nie da się w normalnych warunkach jechac równym tempem 200km/h. Chyba nie za ładne oczy bmw przoduje ostatnio w nagrodach za silniki. ;) Z bólem muszę przyznac, że w tym miejscu alfa daje ciała.
To chyba byłoby najrozsadniejsze rozwiązanie. Masz racje wasyl, ale innych nie przekonasz. A może inni sami siebie lubią oszukiwać. Dla przykładu mój TS 1.4 pali w trasie jakieś 7-7,5 litra - chyba cos z nim nie tak , analogicznie do BMW powinien palić 2 góra do 3 l :mrgreen:Cytat:
Napisał wasyl
Pozrawiam Tiga
Mniejszy silnik - mniejsza moc - wyżej trzeba kręcic (żeby osiągnąc to samo) - zwiększa się spalanie. Nie musicie wierzyc. Też bym nie wierzył, gdybym nie sprawdził. :) Bo czasami okazuje się, że alfa nie jest idealna, a jej inżynierowie nieomylni. No właśnie... Alfy czy fiata?
/Edit:
Aha, porównywanie 2.5 alfy z 2.5 bmw nie ma tutaj sensu. :) Te silniki zupełnie inaczej się zachowują. Alfa - wysokoobrotowa bez zmiennych faz rozrządu (bodajże), bmw - oszczędne z maks momentem przy 3500obr/min i podwójnym vanosem. Oczywiście mowa o 24v.
Jakis podtekst???Cytat:
Napisał bimski
a moj Boxer 1.4 pali w trasie gdzieś 8 - 8,5 litra w mieście potrafi wziąść 10 nawetCytat:
Napisał Tiga
i tu mnie właśnie dziwi bmw bo zawsze szło w moc nie patrząc na spalaniaCytat:
Napisał bimski
Mógłbyś nieco jaśniej?Cytat:
Napisał nietyx
Z tego co rozumiem - od wyczynów są Mki. Ale z opinii użytkowników wynika, że nawet 5litrowym v8 można zejśc ze spalaniem poniżej 10 litrów w trasie przy jeździe emeryckiej. Im większa moc, tym mniejsze parcie na udowadnianie wszystkim w koło swej wyższości. ;)
Niestety w mieście nie jest już tak kolorowo, bo mój potrafi i 13 litrów spalic. Przy bardzo spokojnej jeździe.
Oho, widze ze mamy tu prawdziwego znawce. nie wytrzymalem cisnienia jak poczytalem :P
Ja uwielbiam zalewac do swojej alfy pelny bak co kazde 360 km jezdzac po miescie (jakies 50-55l). A ty ciesz sie ze masz ekonomiczne bmw i jezdzisz do tych swoich 3500 tys obrotow. to wielka frajda jezdzic w ten sposob... .
Tak swoja droga, chlopie co ty robisz na tym forum ?? Widze ze lubisz prowokowac, ale nie uda ci sie to. i tu apel do wszystkich o rozsadek :P idz sobie na forum bmw, ja cie krece, nie kumam cie. masz prawo tu byc oczywiscie, nie moge cie wygonic, neistety :P ale nie spodziewaj sie ze jesli bedziesz w taktowny sposob opluwal alfe romeo to ktos bedzie tu dla ciebie mily.
http://www.autocentrum.pl/?FF=307&ma...4&trybopinii=1