A ja pomęczę jeszcze trochę dupę. Jest szansa na jakiś manual, krok po kroku? Czy kable które trzeba podłączyć po lusterko są gdzieś ukryte, czy trzeba prowadzić itd? I czy jest tam miejsce, żeby schować tę wtyczkę?
A ja pomęczę jeszcze trochę dupę. Jest szansa na jakiś manual, krok po kroku? Czy kable które trzeba podłączyć po lusterko są gdzieś ukryte, czy trzeba prowadzić itd? I czy jest tam miejsce, żeby schować tę wtyczkę?
Tak się składa, że mam lusterko od Alfy 159 z czujnikami. Niestety tak jak kolega wyżej, mam za duży otwór w lusterku a na zamontowanym uchwycie (na szybie) jest mniejsza kulka. Macie jakiś pomysł jak sobie z tym poradzić?
tak, musi być od C5 III gen. Powinny też pasować od C8 / Peugeota 807 i może jeszcze innych francuzów. Na zdjęciu łatwo rozpoznać takie lusterko.
- - - Updated - - -
manuala nie będę robił bo całą zabawę zepsuję :) na poważnie, z podłączeniem dwóch kabli + i - raczej każdy sobie poradzi. Najtrudniejsze jest założenie z powrotem tego metalowego pierścienia na kulce mocowania, dobrą godzinę się z tym męczyłem...
- - - Updated - - -
sprzedaj to od Alfy, kup od C5 i jeszcze Ci kasa zastanie :)
Czy jest możliwość żeby dokładnie pokazać lub opisać gdzie się wpiąć napięciem i masą ???
Pozdrawiam
Witam
Czy ktos cos takiego? Zastanawiam się nad stałym montażem.
Słuchajcie, jak jest w końcu z tymi lusterkami od C5. Kupiłem lusterko od C5 III gen i niestety, otwór na kulkę jest za duży.
daj foty tego lusterka od c5 i twojej kulki od oryginalnego lusterka. Może były jakieś zmiany albo masz nieoryginalne lusterko...
Zakupiłem lusterko od starczej C5 i wszystko pasuję. Jak będę w domu wrzucę fotki. Szkoda bo te nowsze ładniejsze a starsze mocno podrapane :(.
Czy to lusterko od C5 da sie podlaczyc do wstecznego czy nie ma takiej opcji?
Szybkie pytanie... Jak zdjąć lusterko wsteczne? Bo walczyłem dzisiaj z tym i jedyne co mi się udało zrobić to zdjąć dekielek od strony szyby ale dalej nic. Teoretycznie wygląda na to, iż lusterko powinno się zsunąć z szyby do góry ale nie idzie ani w górę ani w dół. Co robię źle? :/
Załącznik 203931Załącznik 203932
Mocno siedzi. Lekko przekręaj nim i w dol jak dobrze pamiętam.
czy do alfy gt bedzie pasowac to lusterko z citroena c5 III gen ??
Ja mam pytanie do instrukcji Seby ponieważ mam 159 po lifcie i w klimie zamiast przycisku MOCO mam OFF i chcąc wyciągnąć kabel z pinu czujnika pary z pinu 20 nie mogę tego zrobić ponieważ pin 20 jest zajęty. Jaki pin jest na czujnik pary w poliftowej?
Czy lusterko wewnętrzne fotochromatyczne z anglika będzie pasowało do AR 159 w wersji dla reszty Europy? Mam zwykłe lusterko i chciałbym wymienić je na ori fotochromatyczne i zastanawiam się czy nie będzie problemu z mocowaniem i podpięciem przewodów zasilania.
uzupełnienie tematu .... POTWIERDZAM PASUJE LUSTERKO Z Citroena C8 (z kulki zdejmuje się przez zdjęcie pierścienia zaciskającego plastiki wokół kulki)
Załącznik 223291 kabelki jak poprzednio czarny i biały + szary od wstecznego
Pytanko, czy lusterko fotochromatyczne będzie pasowało na uchwyt (tą gałkę gdzie mocowane jest zwykle) chciałbym zainstalować samo lusterko fotochromatyczne bez czujnika deszczu. Oczywiście wiem że trzeba poprowadzić instalacje do niego żeby miało zasilanie.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Koledzy podpowiedzieć na czy jest zamontowane lusterko do szyby tz. jest to klej czy jakoś inaczej?
Lusterko jest tylko na zatrzasku, trzeba je ściągnąć w dół delikatnie poruszając na boki. Montowałem w tym tygodniu z C8, pasuję idelanie plus można wykorzystać jego część jako maskownicę kabli. Prąd jest na pinach 1 i 7 w kostce oświetlenia podsufitki. Ponieważ jeżdżę dużo tras wieczorami nie widziałem innego rozwiązana a różnica kosmiczna. Lusterko wyrwałem na allegro za 30 zł.
Załącznik 234616
Również zainstalowałem lusterko od C8 na uchwyt od zwykłego lusterka w alfie. Jedyna zmiana, zasilanie wziąłem z wolnej kostki pod podsufitką(także biała jak do lampki tylko inny kształt). Prawdopodobnie instalacja pod większe wyposażenie i możliwe, że nawet pod ori lusterko fotochromatyczne. Plus taki, że zasilanie pojawia się po włożeniu kluczyka a znika po jego wyjęciu. Trzeci przewód czeka aż znajdę więcej czasu by znaleźć sygnał wstecznego. Ktoś go już gdzieś podłączył? Mógłbym pod kamerę cofania przy radio ale takie rozwiązanie do mnie nie przemawia. Wolałbym nie robić takiej kabelkologii tylko podpiąć się bezpośrednio do kompa.
Pytanie do osób po założeniu lusterka fotochromatycznego od citroena. Czy wibruje, drży wam lusterko podczas słuchania głośniejszej muzyki, bądź przejeżdżając jakieś większe nierówności na drodze? Lusterko sztywno się reguluje, nie przestawia się ale drży czasami. Ten typ tak ma czy jest jakiś sposób by to rozwiązać?
Mały odkop... kupiłem lusterko fotochromatyczne i faktycznie są 3 przewody, ale kolory zupełnie inne niż opisane. Mianowicie mam czarny, żółty i niebieski. Ktoś takie miał? Który +, który -?
Właśnie jestem po dokładce oryginalnego lusterka fotochrom i zestawu wszystkich czujników. Wszystko zgodnie z manualem z pierwszej strony. Całość działa idealnie po osiowaniu MESem. Z problemów z jakimi się spotkałem:
- to pin 8 największej wtyczki u mnie był pusty wiec musiałem dołożyć
- wymiana płytki żelowej na czujniku, oryginalna była lekko uszkodzona i balem się ze będzie to źle wpływało na prace automatycznych wycieraczek, nowa płytka 20zł + nowy żel do montażu płytki 30zl.
Polecam, kolejny gadżet w aucie i komfort na plus :)
Witam was. A ja chcialem zapytać bo moja wersja ma szyberdach itp i ori nie mialem lusterka foto a teraz kupilem i chcialbym zamontować i pytanie bo w podsufitce sa 2 kostki nigdzie nie podpiete luźne i ta jedna pasowala by mi do lusterka wtyczka. Czy to mozliwe ze wtyczka jest fabrycznie tylko zamontowac lusterko ? Moja pochodzi z 06 r. I nie raz juz tam gorna lampke rozbieralem no i są wolne wtyczki. Czujnikow nie chce bo to zbedne jak dla mnie ale lusterko mogloby sie przydac i lepiej wyglada
W przed liftach zazwyczaj był komplet wiązek i jest duża szansa, że ta wtyczka jest od lusterka.
Pytanie czy kupiłeś ori lusterko? Bo jeśli tak to konieczna jest również wymiana szyby na taką która jest przystosowana pod montaż tego lusterka ze względu na inne umiejscowienie uchwytu lusterka jak również inaczej jest szyba zaciemniona przy owym lusterku.
Druga sprawa nie wiem czy będzie działać tylko samo ściemnianie bez wymiany manetki z automatem świateł. Chyba jeszcze nikt nie robił tego tylko w części. Na pewno da się to zrobić przy dołożeniu wszystkich tych rzeczy i osiowaniu proxy.
Myślę że może to zadziałać bo np jak sie czujnik z autoswiatel zepsul mi w poprzedniej gdzie mialem te opcje to mimo ze automat nie chodzil to lusterko sie wlaczalo. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyzej wróci tam skad to wziąłem. Duzo mnie to nie kosztowalo bo zaplacilem smieszna sume - mniej wiecej tyle co pisaliscie wczesniej o tych lustrach z cytryn
Hejka,
proszę ładnie o pomoc jak zdemontować lusterko fotochromatyczne orginalne .
Nie chciał bym wymieniać calej szyby ... Probowwałem je lekko odciągać w dół na boki i nic....czy to mozliwe ze przyklejone?
pozdro
Podbijam temat ,
jakieś pomysły ?
Kupiłem lusterko od Citroena C5 niby III gen, i kulka jest większa od tej w oryginalnym starym lusterku. Czy ktoś mógłby podrzucic link z pewnym lusterkiem które będzie pasowac ?
Będę bardzo wdzięczny.Załącznik 257686Załącznik 257687
Witam gdyby był ktoś zainteresowany to mam oryginalne lusterko fotochromatyczne w kolorze czarnym wraz z czujnikiem deszczu zmierzchu oraz zaparowania w cenie 100 zł plus wysyłka lub odbiór osobisty. Dla zainteresowanych mogę podesłać zdjęcia. Lusterko w pełni sprawne stan bardzo dobry bez rys
https://www.olx.pl/oferta/lusterko-f...tml#a77d5decb3
Czy do działania czujnika deszczu jest potrzebna wymiana manetek na takie z automatycznymi światłami? Kupiłem lusterko z czujnikami, zamontowane wg opisu ale bez przełącznika zespolonego (na ąutomatycznych światłach mi nie zależy) i wszystko działa poza czujnikiem deszczu.
Szukać problemu w samym czujniku czy braku odpowiedniego zespolonego?
A aktywowałeś czujnik w MES? Pokazuje jakieś wartości (nie jestem pewien czy w MES to wyświetli, ale taka opcja jest na liście).
Tak, w MES aktywowałem. I nie znalazłem żadnej funkcji w programie, która mówiłaby coś o działaniu czujnika. W komlecie aktywowałem też czyjnik zaparowania szyb i on działa, a deszczu nie
Zobacz w Body / Car Monitor. Tam jest w "Parameters" Rain Sensor. Choć nie wiem czy wskazuje jakieś wartości w 159-ce.
A czujnik zmierzchu masz? Zobacz czy masz aktywne oba: RAIN SENSOR i DUSK SENSOR.
Bo u mnie, jak odpinałem czujnik deszczu, to automatycznie przestał działać i czujnik zmierzchu. Więc mogą być ze sobą powiązane.
Z instrukcji:
"Czujnik deszczu rozpoznaje i dostosowuje się automatycznie gdy występują następujące warunki:
- wystąpienia zanieczyszczenia na kontrolowanej powierzchni (sól, brud itp.);
- różnica między dniem i nocą"
Ale to gdybanie z mojej strony, choć warto sprawdzić.
Panowie wybaczcie odkopanie kotleta, ale zdemontowałem przed chwilą lamkę w podsufitce i znalazłem dwie luźnie wtyczki. Po zdjęciach w necie wnioskuje że ta biała jest od lusterka fotochromatycznego, którego nie mam. Druga nie mam pojęcia. Co dziwne alfe 159 mam z końcówki produkcji (2011) więc nie montowano już instalacji do rzeczy które nie były założone i jak do tej pory mogę to potwierdzić bo nie znalazłem żadnej dodatkowej instalacji a dokładałem już kilka rzeczy. Pytanie jakie w końcu lusterko pasuje na kulkę od standardowego/zwykłego lusterka? Citroen C5 III? w wątku ktoś pisze że kulka jest za duża. Citroen C8? lusterka obecnie nie do dostania. Paugeot 407? Citroen C4? Chodzi o zostawienie obecnego uchwytu w szybie a wymianę tylko samego lusterka. Ewentualnie czy można dostać gdzieś sam uchwyt /mocowanie przyklejane do szyby pod lusterko fotochrom? Wymieniałem szybę rok temu i jest w idealnym stanie wiec nie będę jej ruszał. Może jest jakieś lusterko fotochrom które pasuje na alfowskie standardowe mocowanie?
- - - Updated - - -
Załącznik 272471
Załącznik 272472
Tak to u mnie wyglada.
Jest przecież napisane od citroena c8, kilka osób montowało w tym ja. U mnie początkowo drgalo na nierównościach, aktualnie jedynie przy głośniejszym basie. Zasilanie wzięte z podświetlenia ambiente więc lusterko włącza się samo gdy zareaguje czujnik oświetlenia przy liczniku.
Zakupiłem oryginalne lusterko i przymierzam się do wymiany szyby. Mam w sumie 3 pytania.
Załącznik 284070 Załącznik 284071
1. Czy da się wymienić samą manetkę świateł w przełączniku zespolonym na taką z funkcją "auto"?
Jest dużo przełączników od sedana a tam nie ma z kolei tylnej wycieraczki...
Załącznik 284073
2. Czy zakłady zajmujące się wymianą szyb same zamawiają czujnik? (na szybie jest czujnik deszczu?)
3. Co to za czujnik zespolony z lusterkiem na tym wystającym elemencie? Wygląda na czujnik zmierzchu?
Załącznik 284072
Czujnik zaparowania szyby przedniej.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka