Dzięki :top:
Printable View
Dzięki :top:
Z numerami z EPR nic nie zamówisz w OPLU ;), numerów GM szukaj w ECAT.
W ecat szukaj np do CAPTIVA 3.2
Oczywiście żeby było łatwiej to GM też stosuje kilka oznaczeń tej samej części:
np. OPEL 12590923
OPEL 12600459
OPEL 637522
Poszukaj dokładniej, ktoś już tu podawał nr z zestawu GM.
Dla potomnych, alleluja:
Załącznik 191302
Dodam jeszcze, że rozrząd ten pochodzi z silników LY7 3.6L
Jakbyś znalazł kiedyś chwilkę i mógł przedstawić jakiś kosztorys tej całej operacji rownież dla potomnych byłoby super ;)
Pozdrawiam
To ja wrzucę fakturę za części z mojego samochodu.
Załącznik 191307
PS. Jeden ze sprzedawców w USA na taką informację przy opisie kompletu rozrządu: "This kit only fits 2nd design engine w/96 link primary chain (LOWER), and 114 link chains. VVT intake and exhaust cam sprockets are NOT included."
Wynika z tego jakby były dwie "wersje" rozrządu (być może nie dotyczy to jednostki 3.2 JTS) i ta konkretna sprzedawana jest z głównym (niższym) łańcuchem mającym 96 ogniw i łańcuchami mającymi 114 ogniw - czy tak właśnie jest w 3.2 V6?
Być może kolega explorer1406 spotkał się z takimi zagadkami ściągając swój komplet i za temat nieco lepiej?
ericsson, Alfy z silnikiem 3.2 JTS z datą produkcji od 2006 do końca 2007 (przed lift) miały pierwszy typ rozrządu. Egzemplarze "po lifcie" mają zmienione dwa łańcuchy górne oraz koła zębate.
Tutaj 1. typ z USA za 440 $ w zestawie pompa wody oraz pompa oleju.
http://www.ebay.com/itm/Timing-Chain...BV6fcv&vxp=mtr
2. typ oryginalny CLOYES (numer zestawu 9-0753S), który produkuje części dla GM. za 485 $
http://www.ebay.com/itm/07-11-BUICK-...JTh93b&vxp=mtr
- - - Updated - - -
tutaj wariator wydechowy do modeli Alfy od 2008 (nowy typ rozrządu) za 100$
http://www.ebay.com/itm/EXHAUST-Timi...NWprlB&vxp=mtr
droższy jest starszy typ wariatora bo za około 200 $
http://www.ebay.com/itm/GM-OEM-Varia...BV6qxQ&vxp=mtr
Dzięki za informacje - dopinam sprawę, hamerykańce nie jarzą tematu z opcją zamiennosci tego rozrządu ;)
PS. Ten drugi zestaw (Cloyes'a) to jest już "second design" - czyli odpowiednio 96 i 114 ogniw.
Jeśli chodzi o wariatory, moja 9-tka jest z maja 2007 - to będzie już wariator z modelu 2008 czy jeszcze ten starszy typ? Jak też rozpoznać która wersja wariatorów jest sprzedawana, być może masz fabryczne oznaczenia GM, żeby móc ze sprzedawcami zweryfikować którą opcję oferują.
Pozdrowienia,
e.
ericsson, najlepiej będzie jak zdemontujesz jedną z pokryw zaworów i Twoim oczom ukażą się po lewej stronie owe wariatory i łańcuch. Wtedy zweryfikujesz który typ rozrządu masz w swoim silniku.
U mnie, 1. typ rozrządu, wariatory mają odpowiednio numery GM 12588273 - wydechowy oraz 12588272 - ssący.
dla nowego typu rozrządu numery GM to 12672484 oraz 12672485
Ponownie dzięki za informacje.
Chciałem "z góry" zamawiać graty, tak aby już leciały do mnie - ale w tych niejasnych okolicznościach (i chyba mając auto na granicy przejściowej 2007/2008) najbezpieczniej będzie się wstrzymać i upewnić co konkretnie potrzeba.
Jeśli chodzi o elektrozawory - zakładam, że z nimi nie powinno być problemu i występował tylko jeden typ/wersja (posiadasz może ich oznaczenia GM'owskie)?
Tak żeby co chwilę tutaj nie zawracać gitary - jest gdzieś na forum katalog / książka serwisowa do 159, by móc sobie samemu grzebać i szukać informacji/numerów/oznaczeń itd.
Skąd Wy pobieracie te informacje i dane?
PS. Dostajesz może PW ode mnie? Nie wiem czy nadal jest problem z moim "stażem" na forum, ale odpowiedź na wiad. od Ciebie wysłałem dwukrotnie a nadal w "wysłanych" jest pusto - chyba więc nic nie dotarło..
Ja osobiście korzystam z fiat-autoparts. Masz tam wszystkie numery części. Wszystko ładnie rozpisane.
Eper / Fiat-Autoparts tak połowicznie pomaga w moim przypadku, gdyż do weryfikacji części w USA są mi potrzebne oznaczenia GM. Po numerze VIN dało się trochę ustalić - jednak aby nie robić tutaj burdelu i niepotrzebnego zamieszania (sprawa dotyczy już konkretnie mojego modelu/rocznika i chyba ze względu za nie do końca zrozumiałe zawiłości każdy przypadek należy ustalać po numerze VIN) wszystkich zainteresowanych tematem czy też chcących / mogących pomóc przekodować oznaczenia z "języka" Fiata na GM serdecznie zapraszam do mojego wątku pod tym linkiem: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rnacja_-3.html
Dzięki,
Eryk
Koledzy, a tak z ciekawości zapytam, ile Wam wychodzi zakup kompletnego zestawu rozrządu w USA? Łącznie ze sprowadzeniem?
Diabeł, to zależy gdzie zamawiasz dokładnie zamawiasz. Na ebay'u można kupić w przeróżnych cenach, zależy od sprzedawcy. Ja swój kompletny zamawiałem u firmy z Jeleniej Góry, która zajmuje się sprowadzaniem i sprzedażą części z USA do amerykańskich aut. Koszt całkowity w moim przypadku to ok. 1500 zł (nie pamiętam dokładnie), kompletny rozrząd bez kół zmiennych faz rozrządu.
A teraz UWAGA! Na allegro pojawił się zestaw rozrządu za cenę 945 zł brutto !!! Jest to zamiennik amerykańskiego producenta DNJ USA. Jest dostępna wersja "przedliftowa" oraz "poliftowa" rozrządu.
O proszę. W końcu "normalne" ceny ;)
magil, nie jest źle. Znalazłem gościa w USA który posiada rozrządy oryginalne GM w cenie 1325 zł brutto :)
W sumie to można kupić i niech leży.
fx25Xperia™
A z ilu części się składa?
fx25Xperia™
Wszystko oprócz kół zmiennych faz rozrządu.
- 3 łańcuchy
- 3 napinacze + uszczelki
- 6 ślizgów
- 3 koła zębate + śruby
Pytałem z ciekawości bo i u przytrafiła się konieczność wymiany rozrządu ok miesiąca temu. Kupiłem kpl rozrząd (łańcuchy, napinacze, ślizgi, koła zębate) z firmy Elcar z Elbląga za 2600zł. Poza tym nowe uszczelki pokrywy rozrządu, kolektora dolotowego i pokryw zaworowych - bo jedna ciekła. Razem z wymianą oleju, filtra i jednym uszczelniaczem wyszło mi wszystko 4700zł brutto, w tym robota + transport na lawecie. Nie powiem że tanio, bo pewnie znaleźliby się magicy co by zamiast nowych uszczelek dołożyli sylikon, ale chciałem to zrobić zgodnie ze sztuką.
Na przyszłość, jeśli chodzi o firmę Elcar, rozrząd przysłali mi dobry, ale uszczelki kolektora i pokryw nie pasowały - wysłali mi do 2.8. Na fakturę i jej korektę nie mogłem się doczekać. O zwrot pieniędzy i fakturę musiałem ich kilka razy telefonicznie upominać.
A Alfa po wymianie mam wrażenie że mniej pali. Tak ponad litr mniej. A zrobiłem już 2 tys km. Możliwe to?
Wygląda na to, że w 3.2 JTS występował jednak tylko jeden wariant/konfiguracja rozrządu - o czym boleśnie przekonałem się na własnej skórze.
Po tym, jak sprowadziłem kompletny zestaw Cloyes'a + nowe wariatory z USA (co trwało bardzo długo, gdyż najpierw paczki zostały przesłane na drodze USA-USA do mojego znajomego w Nowym Jorku, dalej on przesłał je mi paczką lotniczą za pośrednictwem jakiejś polsko-amerykańskiej firmy logistycznej - a na koniec jeszcze jedna z nich została zatrzymana przez Urząd Celny). Kiedy ekipa z PabloGarage złożyła rozrząd na tych częściach (gdyż według błędnie uzyskanej informacji od jednego z forumowiczów /który zapewniał mnie, że to na milion procent będzie ta nowsza wersja ze zmienionymi/dłuższymi łańcuchami - pod które zakupiłem nowe, zmienione wariatory/ ja tak samo zapewniałem warsztat, że to jest na pewno właściwy zestaw rozrządu) i okazało się, że auto nawet nie chce zapalić to ów forumowicz przestał odpowiadać na telefony jak i wiadomości (zdaje się, że nawet skasował tu konto :thefinger:), a Paweł przysiadł do eper'a (konsultując się z innymi, zaprzyjaźnionymi serwisami Alfa Romeo) i okazało się, że przez cały okres produkcji 3.2 JTS stosowany był tylko jeden typ rozrządu - czyli wersja mająca odpowiednio: łańcuch główny 78 ogniw + dwa łańcuchy górne 92 ogniw (ogniwa górne typu "rowerowe/ósemki" a nie nowsze, "wielorowkowe").
Tak więc do internetowych zapewnień trzeba zawsze podchodzić z dystansem - oczywiście moja wina, że tego nie sprawdziłem przed zamówieniem (choć także w tym wątku wspomniane było o dwóch typach rozrządu), ale mam nadzieję, że kosztowna i czaso (oraz nerwo) chłonna wiedza, którą nabyłem kogoś kolejnego uchroni przed takimi doświadczeniami.
Z ciekawostek mogę tylko powiedzieć, że ten drugi (nowszy) typ, o którym była tutaj mowa (czyli 96 i 114 ogniw) stosowany był w zmodyfikowanej jednostce silników GM 3.6L (czyli Chevrolet Captivia, Cadillac CTS itd.).
Pozdrowienia,
Eryk
dzięki za konkretne info, a jaka data produkcji auta mies/rok ?
Witam pytanie mam ponieważ i mnie dopadł rozrząd. Czy finalnie ktoś założył rozrzad z aukcji z tego tematu za 200$ plus przesyłka z pompa oleju i czy to rzeczywiście pasuje oraz ile km już na tym zestawie zrobili.
Odświeżę temat - na jakich stronach szukać rozrządu z USA? Podał by ktoś jakieś konkretne namiary?
Zawsze sprawdzam na eBay
Ja jeżdżę na takim
https://www.ebay.com/itm/MACE-PREMIU...9Sco:rk:6:pf:0
Rok temu kiedy szukałem rozrządy była to wg mnie najsensowniejsza opcja poza aso. Nawet producent rozrządu który szedł na pierwszy montaż nie miał już w swojej ofercie takiego zestawu a jedynie wersję z trzema łańcuchami płytkowymi.
Jedynie uszczelkę pod pompę wody kupiłem oryginalną bo ta z zestawu się nie sprawdziła.
Mam rozumieć, że wariatory zostawiłeś stare? Po jakim przebiegu to wymieniłeś i ile km na tym nowym już zrobione?
Z tego co widzę, w tej chwili na Ebay jest dużo części oryginalnych GM, z wariatorami włącznie, ale jest jeden problem... Każdy sprzedawca ma najczęściej tylko jedną pozycję z dłuuugiej listy części rozrządu...
Witam ponownie i odświeżam temat!
Wtedy skończyło się tylko płukanką silnika i zalaniem świeżego oleju, teraz kolejna 3,2 JTS, rozrząd już na wierzchu i już nie jest tak dobrze- kwalifikuje się do wymiany... :(
Coś nowego ktoś wie w sprawie tańszych oryginałów GM lub dobrych zamienników?
Teraz na tapecie
https://m.ebay.pl/itm/INA-PREMIUM-TI...EAAOSwM4RdL~ui
:)
Witajcie. Musze podpiąć się pod temat gdyż nastała pora gdy w mojej Belli muszę wykonać niestety tą kosztowną operacje ;(, przy przebiegu 141 tys. Zacząłem się interesować sprawą. Mój osobisty mechanik odmówił mi naprawy gdyż nie miał blokad rozrządu, ale znalazłem innego co się podejmie tego wyzwania;). Niestety mechanika znalazłem lecz gorzej z częściami. Obdzwoniliśmy wszystkie sklepy i hurtownie z częściami u mnie w okolicy i nic wszyscy mówią jedno: ASO lub internet.;( Trochę się zmartwiłem. Zacząłem szukać części. Pierwsze zadzwoniłem do takiego znajomego gościa co ściąga oryginalne części do Alf prosto z Włoch po nr. VIN za same części rozrządu zaśpiewał mi 8 tys. i też doradził szukać po internecie. I znalazłem zestaw za 2600 kompletny wczoraj dotarł do mnie. Gdy go odpakowałem i to zobaczyłem pomyślałem że to jakiś wielki żart WSZYSTKIE ŚRUBY MAJĄ TWARDOŚĆ 8.8. No kur.. bez jaj. Do silnika??? Do rozrządu takie śruby??? Ja mam płot u siebie na takich przykręcony..... Nie wiem co teraz z tym zrobić trochę się boje skręcać to na tych, mogłyby by zostać stare śruby?? Przecież te to pierdolną przy pierwszym lepszym przy gazowaniu...
Druga sprawa wariatory...
Myślałem że też wymienię przy okazji ale mój budżet jaki mam na naprawę czyli 6 tyś wraz z robocizną chyba tego nie udźwignie. Domyślam się że potrzebuje 4 szt. tak??? 2 ssące i 2 wydechowe tak??? A mogę zostawić te stare przy tym przebiegu???
Można będzie ocenić ich stan po demontażu łańcuchów, czy nie mają luzów.
Jaki zestaw kupiłeś? W poście wyżej masz link do sprawdzonego zestawu.
Twardością śrub się nie przejmuj, 8.8 dokręcone zgodnie ze sztuką są wystarczające.
Ile serwis życzy sobie za robotę?
Aha. Rozumiem czyli wszystko okaże się po demontażu ok. Ja wybrałem taki zestaw: https://allegro.pl/oferta/zestaw-roz...-12-8262831782
Mam nadzieje że wszystko będzie działać bez problemu. Nie pytałem ile serwis bierze za robotę, ale tak jak mówię oryginalny rozrząd same części 8 tys. zł, a wariator oryginalny 2600 szt.!! masakra. Mój mechanik mówił mi że zmieścimy się do 1500zł za robotę w zależności czy będzie trzeba silnik wyciągać, ale myślę że trzeba będzie.
Bez problemu da się ogarnąć rozrząd bez wyciągania silnika z komory. ;)
Kiedy już będziesz wymieniać, zadbaj o to, aby nie odkręcono ślizgu, który jest zamontowany na pompie oleju. Śruby mocujące są jednocześnie jednymi ze śrub skręcających pompę oleju. Tego metalowego elementu nie należy wymieniać, a jedynie przełożyć teflon:
Załącznik 263794
Fachowcy z Australii i USA (tam tych silników jeździ od groma w Holdenach, Buickach, Cadillackach i Chevroletach i innych) mówią, że odkręcając te śruby ryzykuje się rozszczelnienie pompy.
Jestem skłonny w to uwierzyć, bo zamawiając pompę oleju do tego silnika przychodzi ona już z dokręconym tym jednym ślizgiem i nie używa się starego w przypadku wymiany pompy.
Załącznik 263795
I tu jak widać rozwiązuje się dylemat ze śrubami 8.8, GM właśnie takich używa.
Więc dlaczego cały zestaw rozrządu przychodzi razem z tą blachą? Trudno powiedzieć, może dla kompletności :)
Witajcie ponownie!
Dzielę się zatem z bezcenną radą dla posiadaczy 3,2 JTS i ratuję przed chińszczyzną. :)
Ten zestaw z Ebay kupiłem jeszcze wcześniej przed tym linkiem wklejonym- gość to niezły as, który korzysta z niewiedzy innych i głupot pisanych na forach.
Sprytnie zakleja oryginalny nr firmy INA 559005210 i dokłada uszczelki...
Załącznik 265940
Ale pod spodem widać oryginalny nr- to nic innego jak GM 2,8 V6 i pochodne. Prócz tego oryginalne opakowanie było otwierane, a kod rabatowy od firmy Schaeffler wykorzystany...
Najpierw myślałem, że któreś koła mogą być podmienione z chińczyków, ale raczej nie, bo są nr INA.
Fotki po złożeniu.
Załącznik 265941
Załącznik 265942
Więc taki rozrząd kupicie w hurtowniach PL za około 2000zł.
Jak ktoś kupi- to proszę jedynie o potwierdzenie, że wszystko pasuje i nic nie jest "przekombinowane" przez tamtego sprzedawcę i tyle chcę w podzięce. :rolleyes:
Moja Alfa jest 2006r., nie wiem, jak ze zmianami w nowszych rocznikach, ale rozrząd wymienili mi u mnie w ASO bez wyciągania silnika za 1030zł z moimi rabatami plus oryginalne uszczelki pod pokrywy zaworów 130zł.
Co do wariatorów można je znaleźć na Ebay przekładając numery na GM, ale jak ja szukałem- to problem był w tym, że nikt nie miał kompletu 4szt., więc odpuściłem, ale silnik pracuje pięknie, a wszelkie luzy na rozrządzie przestały istnieć.
Myślę, że teraz kilka Alf 3,2 JTS ożyje. :cool: