No jakie ma mieć znaczenie jak mierzone są kąty między płaszczyznami...
W tym przytoczonym wątku TI jest na rzeczy? Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale czy geometria w TI to nie jest zupełnie osobna historia?
Printable View
No dobra Panowie. Zostało jedno pytanie bez odpowiedzi. Dlaczego po zrobieniu geo auto zaczęło ściągać w prawo? Pojechałem tylko ze względu na zjedzone opony, ustawili i zaczęło ściągać. Nawet jeżeli to wina gumy dolnej wahacza z przodu to przed geometrią nie ściągało.
Ciśnienie w oponach w normie?
Może jednak nie jest poprawnie ustawiona?
Ja miałem taką sytuację w 147, że dopiero za 3 razem poprawnie mi ustawili. Pierwszy i drugi raz specjalista od geometrii mówił, że tyłu się nie da bardziej ustawić, bo śruba mimośrodowa jest przekręcona na maxa. Dopiero jak pojechałem do mechanika (u którego zwykle robię samochód), to się zapytał, czy podczas geometrii, tamten poluzował śruby od amortyzatora? Bo jeśli nie, to śruby od amortyzatora "mogą trzymać". Więc - żeby nie jeździć znów od jednego do drugiego - poprosiłem, żeby sam to zrobił -> zszedł pod samochód, poluzował śruby, następnie pokiwał zawieszeniem, dokręcił -> pojechałem ponownie na geometrię -> i nagle się okazało, że już można ustawić!
Później jeszcze raz musiałem przyjechać, bo koło kierownicy było ustawione trochę krzywo, żeby jechać na wprost ;)
I znów gość się upierał, że jest dobrze. Dopiero przyniósł specjalną poziomicę, którą się wtyka w kierownicę (ale twierdził, że ona nie zawsze dobrze pokazuje -> wiem wiem... sam tego nie rozumiem ;)
Od tego momentu jest spokój w 147.
Ale mam wrażenie, że w Brerze mogę mieć źle ustawione, bo trochę na nierównościach (szczególnie koleinach) samochód myszkuje po drodze (chyba, że to wina szerokich opon)...
Będzie i na to czas.
Ale muszę się mentalnie nastawić na kilkukrotne jeżdżenie na geometrię, bo niestety mam takie doświadczenie, że nie da się tego od razu dobrze ustawić :)
W takim razie zadam pytanie bo ustawianie geometrii czeka mnie w przyszłym tygodniu czy jest ktoś w stanie podać jakieś konkretne wartości jakie mam przekazać mechanikowi odnośnie właściwych parametrów ustawienia. Alfa 159 2,4 Q4 zawieszenie modyfikowane przez porzedniego właściciela tzn obniżone sztywniejsze spężyny. Chodzi mi o podanie danych aby uzyskać jak najlepsze właściwości jezdne przy niezażynaniu opon po jednym sezonie.
Moje typy to:
1. Ustawiałeś geometrię z co najmniej zużytą tylną tuleją - moim zdaniem to mija się z celem. Nie masz pewności czy sworzeń też nie jest zmęczony życiem.
2. Niepoprawne ustawienie zbieżności tylnej osi.
- - - Updated - - -
Jakie sprężyny są założone? Jeśli - 20/25 mm to można posiłkować się wiedzą nt. ustawienia geometrii dla Ti. Jeśli niżej, to musisz szukać bdb fachowca.
- - - Updated - - -
To jest cenna uwaga. Podobnie z kątami z przodu. Ktoś kiedyś napisał, że pomogło podobne "naciągnięcie" sanek.
Cytat:
Moje typy to:
1. Ustawiałeś geometrię z co najmniej zużytą tylną tuleją - moim zdaniem to mija się z celem. Nie masz pewności czy sworzeń też nie jest zmęczony życiem.
2. Niepoprawne ustawienie zbieżności tylnej osi.
Na tyle nie mam nic zużytego, przednia lewa niedługo będzie do wymiany jak się dowiedziałem na przeglądzie a to było 3 miesiące po ustawianiu geometrii. Pan z firmy gdzie ustawiałem szczycił się faktem, że 50% aut jakie przyjeżdża na ustawienie nie przechodzi ich "rygorystycznego" etapu sprawdzania zawieszenia w związku z czym nie podejmuje się na nich ustawiania. Mi natomiast pogratulował i dał chłopakowi ustawiać. Co do źle ustawionego tyłu to mam nadzieje, że to będzie to.
Też słyszałem problemy z kątem pochylenia kół przednich, kiedy to ktoś dokręcił sanki trochę inaczej niż były i geo się rozjechała. Ale jak czytałem to to widać po jednakowo pochylonych kołach podczas pomiaru, kiedy to całość została lekko przesunięta w prawo lub lewo.Cytat:
To jest cenna uwaga. Podobnie z kątami z przodu. Ktoś kiedyś napisał, że pomogło podobne "naciągnięcie" sanek.
ok może ktoś podać wartości dla wersji Ti
Poczytaj
http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._225_50_a.html
Fabryczne nastawy są w instrukcji
Załącznik 191571
Naprawiłem u siebie wszystko to co należało w zawieszeniu i nadszedł czas na geometrię. Co się okazało, większość danych na stacjach, gdzie geometrię ustawiają ma zapisane, żeby ustawiać zbieżność tylnej osi na -. Instrukcja i ogólne dane podają, że ma być na +. Mechanik pogrzebał i znalazł ustawienie z plusem.
Wie ktoś skąd takie coś się bierze? To już nie pierwszy raz jak okazuje się, że komputer pokazuje -.
Ja mam następujące przemyślenia:
"Auto o przednich kołach zbieżnych będzie bardzo stabilne w jeździe na wprost. Dobrze utrzyma kierunek jazdy bez jakiejkolwiek nerwowości, jednak dość leniwie wejdzie w zakręt."
"Najbardziej poszukiwanym ustawieniem jest pochylenie ujemne. Co prawda pochylone koła przy jeździe na wprost nie stykają się całą powierzchnią z drogą, ale po wejściu w zakręt zewnętrzne koła przylegają do nawierzchni całą szerokością opony."
"Dodatni kąt (wyprzedzenia) pozwala skręcać przy użyciu mniejszej siły oraz wpływa pozytywnie na trwałość łożysk. Minusem jest to, że auto staje się bardziej nerwowe i łatwo zmienia kierunek jazdy podczas przejeżdżania po wybojach. Kąt ujemny wpływa na zwiększenie skuteczności hamowania."
źródło autokult.pl/8952,geometria-zawieszenia-czym-jest-prawidlowe-ustawienie-kol
Zgadzam się, pod warunkiem, że mówimy o kołach przednich rozbieżnych, a nie zbieżnych.
Z reguły z tego co wiem auta przednionapędowe przednie koła mają rozbieżne, tylne zbieżne.
W tylnonapędowych odwrotnie.
Im większy kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy, tym łatwiej opanować nadsterowność, bo kierownica jakby sama chce zakładać kontrę. Ale to w naszych alfach i tak jest nieregulowane. Zresztą w mało którym samochodzie jest.
Zależy to od stosowanego nazewnictwa ;) Spotkałem się z określeniem kół ustawionych zbieżnie w ten sposób \\ //, nie pamiętam już źródła, ale był to podręcznik akademicki.
Z przodu w naszych Alfach napędzanych na przednią oś mamy zbieżnie // \\, natomiast z tyłu rozbieżnie \\ //.
Ustawienie tylnej osi w sposób // \\ w połączeniu z pochylonymi do wewnątrz kołami spowodowało zjedzenie opon od środka i po 10 000 km poszły na śmietnik. Kupiłem poprzednią Alfę z tak ustawioną geometrią tylnej osi.
Oceni ktoś geometrie? 159 ti. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/10/92.jpg
Z jakiego powodu pochylenie tylnych kół nie zostało skorygowane?
Pewnie ze standardowego czyli "Panie myślałem, ze tam nie ma regulacji". Ja tak ostatnio usłyszałem... Ogólnie ustawienia do poprawy masz.
Kąty takie bo "za duże koła" co dokladnie jest do skorygowania?
Widziałem tabelkę, tylko nie potrafię porównać informacji z tabelki z tym co dostałem. Luzów nie ma - nowe wahacze, przekładnia po regeneracji, lacznik stabi z tyłu nowy, wiec auto jezdzi teraz nieporównywalnie lepiej niż przed serwisem.
Czytałem tu o ścinaniu opon i nie chciałbym żeby się zniszczyły przez zlą geometrie.
Od kąta pochylenia koła nie powinno zdzierać laczków, bynajmniej nie o tyle co przy złej geometrii
Kąt pochylenia ma wpływ na zdzieranie laczków. Przy dużym kącie pochylenia specjaliści zalecają ustawienie kół bardziej w stronę osi jazdy.
Więc moim zdaniem masz źle ustawioną geometrię. Kąty z przodu możesz poprawić poprzez poluzowanie sanek (auto na podnośniku) i ponowne ich dokręcenie. U mnie po tej operacji oba kąty pochylenia kół z przodu są na -0.42. Czasem jest problem z regulacją kątów w tylnej osi (np. kończy się zakres regulacji śruby), ale i z tym fachowiec sobie poradzi.
Ma wpływ ale nie taki jak zbieżność, u mnie też skorygowali zbieżność bardziej do zera właśnie z uwagi na kąty
Myślę, że z poskrecanym zawiasem też się uda. Ja całkowicie je demontowałem przy okazji innej roboty.
Przy okazji zapytam: Który z elementów zawieszenia (gumowy?) z tyłu może mieć wpływ na pochylenie kół z tyłu? Mam za duży minus, tzn. górna część koła jest w stronę samochodu, a dolna za zewnątrz.
W ciągu nie całego roku pochylenie się pogłębiło i już jest na czerwonym mimo maksymalnego ustawienia.
Z góry dziękuje za informacje.
Być może zadam głupie pytanie, ale dlaczego zbieżność całkowita tyłu w instrukcji podana jest na minusie (-40') a zbieżność połówkowa czyli odchylenie od osi symetrii auta dodatnio (13'). Mam u siebie ustawione tylne zbieżnie czyli wartości dodatnie, identycznie dla obydwu kół, a auto źle się prowadzi.
W instrukcji czasem są byki pozamieniane kolumny oraz wartości +/-. Sprawdź lepiej wartości w elearn
Panowie o przesunięciu sanek to ja pisałem, załapał to mój macher po tym jak mu powiedziałem że mam zły kat na PP a na LP po pomiarach (ustawiacz też sugerował wymianę zwrotnicy) jest na granicy.Nie wpadł by na to gdyby ze dwa tyg, wcześniej nie zmieniał mi dwumasy. Przypomniał sobie że zastanowiły go wielkie otwory w sankach więc przesuwał je do skutku na zasadzie zobacz teraz i wyszło że oba koła stoją prawie cacy. Oczywiście musiała byc korekta kierownicy na wprost po tym zabiegu bo lekko było krzywo. Może u Was coś było robione np, sprzęgło czy skrzynia ,dwumas i po robocie sanki nie trafiły w miejsce. Może to zła teoria ale u mnie się sprawdziła. Ja mam o tyle dobrze że mam taki warsztat w którym kolega jest otwarty na tego typu rzeczy i próbuje do skutku a nie " jest gitara-będzie pan zadowolony"
A znasz może wartości pochylenia tylnego koła? Mam ustawione tylne zbieżnie (identycznie, ale według moich wyliczeń zbyt zbieżnie) a na prawym kole lekko zjechaną oponę wewnątrz. Prawe koło dziwnie zachowuje się po wjechaniu np na mokry pas (walczy). Oczywiście muszę trochę zmniejszyć tę zbieżność, ale chciałbym skontrolować pochylenie koła.
W tym poście masz poprawne nastawy:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1773636
Sprawdzałeś czy tuleje nie są powyrabiane?
Jeszcze nie, wiem że jest jakiś problem...próbuję ogarną teorię ponieważ na fachowców w mojej 150 tys wsi nie mogę liczyć. Mają sprzęt, a wiedzy ni chu chu.
Próbuję ogarnąć tę geometrię, ale oczywiście pojawia się przeszkoda. Stoją w tulejach dolne śruby od ustawiania zbieżności. Ma ktoś sposób? Podgrzanie zniszczy tuleje...
Wartości na "+" zbieżności to koła ustawione na // \\ a "-" to koła \\ //. W naszych autach na przodzie mamy w wartości połówkowe na "-" a tył na "+" więc koła z przodu są \\ // a tył // \\. W autach z przednim napędem standardem jest rozbieżność z przodu a zbieżność lub równolegle z tyłu (jak u nas). W autach z tylnym napędem odwrotnie - zbieżność z przodu i rozbieżność z tyłu np. BMW, Mercedes.
Co do + albo - to kwestia bardzo często umowna.
A jeśli chodzi o ustawienie kół w 159 masz jakieś potwierdzone info?
http://www.forum.alfaholicy.org/zala..._-geometry.png
A to nie jest info o ustawieniach kół? Ja tym się sugeruje przy ustawianiu. A co do kwestii umownych to nie spotkałem się z tym że ''+" to rozbieżność a ''-'' to zbieżność. Od kiedy mam auto nie ważne jakie (VW, Ford czy Alfa wszystkie z przednim napędem) i robię zbieżność to widziałem ''+'' zbieżność, ''-'' rozbieżność na różnych urządzeniach.
Ja się spotkałem już kilkukrotnie z różnym oznaczaniem tych pojęć w literaturze. Nie wiem czym się kierowałem w tamtym czasie gdy pisałem posta, bo jestem gotów przyznać Ci rację. Jak będę przy kolejnej kontroli geometrii u siebie to się w tym upewnię ;)
Edit: Rzeczywiście tamten post pisałem pod chyba zbyt dużym obciążeniem mózgu ;) Dzięki za czujność. Postaram się też odnaleźć opracowanie z "+" do zewnątrz.