Ja osobiście nie wierzę w coś takiego jak "ostatnie problemy" w 159. Jedną rzecz naprawisz, dwie inne się zepsują.
Printable View
Inna opcja nie wchodziła w grę, mimo iż rozrząd miał ledwo 30tyś km, pompa też i widać dla niej to za dużo :/
Nie chcę ciągnąć tutaj OT, więc na temat: policz ile pękniętych głowic pojawiło się w tym wątku – całkiem sporo jak na niezawodny silnik. Pewnie, że mogłem trafić na zmęczony egzemplarz i to najłatwiejsze wytłumaczenie. Ale autem jeżdżę półtora roku, na początku sprawował się nawet nienajgorzej. A teraz coraz to dziwniejsze rzeczy nawalają. Faktem jest że jeżdżę sporo, więc kilometry szybko przybywają. Mniejsza już o o to. Nie ciągnijmy tego tematu. Auto odbieram niedługo z serwisu i do końca roku nie mam możliwości jego zmiany, więc musimy się na razie z nim pogodzimy.
Wiesz ja nie bronie Alfy, bo nie jestem fanatykiem żadnej marki, ale wina pompy wody to nie alfa, tylko podwykonawca.
w alfie sprawdza się jedna zasada: nie stosuj tanich lub niesprawdzonych zamienników. Od czasu kiedy zacząłem stosować tylko części z ASO lub zamienniki z pierwszego montażu zero wtopy. Kilka razy próbowałem przyoszczędzić i niestety często koszt ponownych napraw kilkukrotnie przekraczał opcję zastosowania oryginału.
Swoją drogą nie wiem czy warto wymieniać pompę za każdym razem... w 156 2.4 jtd przejechała bez problemu prawie 300 tys. km
Ja bym jednak wymieniał, ale na dobrą pompę, zależy jak trafisz, jedna przejedzie 300tyś a druga jak u mnie ledwo 30tyś...
Znam 159 z 1.9 jtdm 16v, w której oryginalna pompa wody padła przy przebiegu około 130 kkm. Rozrząd był wymieniony ale bez pompy wody i niestety oszczędność skończyła się zdejmowaniem głowicy. Niestety pompy wody w dzisiejszych autach są z plasteliny i nie można ich porównywać do pomp wody stosowanych w latach 90. Dotyczy to wielu marek.
Jak zresztą wiele części... Moja teoria jest taka że jakiej marki część zamienną byśmy nie kupowali i tak przyjedzie do nas z chin. Niestety tak jest ze wszystkim.
Niestety, dzisiaj rządni cena...
Czy korek od zbiorniczka jest taki sam w 1.9 i 2.4?
Dzięki :)
Poczytaj sobie jak pękają głowice w innych modelach z silnikami na ON temperatura,drgania coraz większe ciśnienia i moc silników a głowice dalej z poczciwego aluminium.Niestety jest to najbardziej termicznie obciążony elemęt silnika dlatego pada jako pierwszy własciciele samochodów z silnikiem 2.0 tdi wiedzą o tym najlepiej.