guma nie rysuje szyby tylko piasek- wsio jedno czy na sucho czy na mokro.
Printable View
Owszem ziarenka piasku wbijają się w gumę pracującą na sucho - dlatego należy je spłukiwać
Najwięcej piasku jest zawsze na dole pod piórem więc spłukiwanie wiele nie pomoże szczególnie jeśli ziarna są dobrze wbite w gumę , zresztą tak czy siak początkowo pióro i tak pracuje na sucho więc wystarczy połowa ruchu wycieraczki aby zrobić rysy. Dobrze jest co jakiś czas przed jazdą ( szczególnie rano lub po dłuższym postoju) podnieść pióra i papierowym ręcznikiem usunąć piasek z pióra oraz przede wszystkim z szyby pod piórem . To znacznie zmniejszy ryzyko porysowania ale oczywiscie całkowicie uchronić się nie da np w sytuacji gdy w czasie jazdy ktoś nam zachlapie szybę błotem. Piasek się splucze ale zawsze tylko częściowo a do zrobienia porządnej rysy wystarczy akurat tylko to jedno ziarenko które pozostało , dlatego polecam w miarę często ręczne usuwanie piasku - w julce jest to tym bardziej istotne gdyż w pozycji spoczynkowej nie da się podnieść wycieraczek (np na myjni) więc gromadzenie się piasku jest dość solidne
Nie chodzi o rysy widoczne gołym okiem, ale o te widoczne tylko pod słońce. Takie guma może jak najbardziej spowodować.
Nigdy nie włączam wycieraczek na sucho, a jednak rysowały szybę, bo tarły o nią jak papier ścierny, co było słychać. Po wymianie na nowe nieprzyjemne dźwięki ustały i stan szyby nie pogarsza się.
Właśnie o tym piszę- brak dbania o pióra , samo spłukanie wiele nie da, musiałeś mieć mocno zajechane pióra piachem, samą gumą nie porysujesz
Kupiłem na giełdzie samochodowej podróbki, no ładne były i kosztowały 50zł. Nie do rozpoznania: kształt, mocowanie, zakończenia. Ladnie pasują w uchwyty. Pamiętam tylko że były w niebieskich pudełkach. Rzuciłem się do roboty wymieniam .... i są po stronie pasażera 5mm dłuższe a po stronie kierowcy 3mm, porażka :edziahaha: Na poważnie chodzą cicho i przylegają jak trzeba. Jeśli w ASO życzą sobie 180zł, to wymieniam co chwilę. :cool:
Ja jestem nadal zadowolony z Jetparts i mogę je śmiało polecić , komplet na przód ok 40PLN (w tym roku kupiłem komplet łącznie z tylną za 60PLN), to żaden wydatek a jakość bardzo dobra . Mam zresztą taką zasadę że przednie wycieraczki wymienam raz w roku nie zaleznie od stanu , nie czekam na moment aż mi zaczną szlifować szybę ;)
no i ostatecznie nabyłem( zaryzykowałem) Jetparts , ewidentnie chińczyki pakowane w polskie pudełka, założyłem i powiem , że kilka dni na ostrym deszczu i nie mam uwag, w przeszłości chińczyki zawsze mi źle działały od początku a te są na razie ok.
Tak na prawdę ocenić obiektywnie można dopiero po dłuższym czasie, pół roku/rok. - zobaczymy :)
nie omieszkam napisać ;)
Panowie , ja kupuje na Ebay same gumki za 7 euro . Po wymianie wycieraczki śmigają jak nowe . I tak co roku , powiem że jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony .
Odgrzewamy kotlecika, bo nie mogę znaleźć drugiego świeższego tematu wycieraczkowego...
Niedługo zbliża się kolejna wymiana wycieraczek.
Z oryginalnych byłem zadowolony, ale tak przy 120+ zostawiały smugę na poziomie oczu kierowcy. Od nowości tak robiły. Jakoś milcząco przyjąłem, że tak musi być, bo pęd powietrza, bla bla. Potem wymieniłem się na alca, która ogólnie była także ok, ale znowu zostawiała smugę w okolicy 100 km/h. Tłumaczę to tym, że nie mają "spojlera".
Traf chciał, że w ferie jeździłem chwilę Golfem z wypożyczalni, który miał w zasadzie identyczne wycieraczki, nawet mocowanie, i tam wycieraczki przy 200 km/h zbierały. Nie zostawała żadna mokra plama.
I tu moje pytanie, czy to kwestia wycieraczek, czy regulacji ramienia. Z innej strony - do jakiej prędkości wycieraczki Wam zbierają bez zostawiania mokrej plamy? No i jakie wycieraczki teraz wstawić, żeby było dobrze. ;)