Z beemką... Dwie opcje. Sprzedaż, albo zrobienie kilku rzeczy (zawieszenie, blacharka w kilku punktach).
Printable View
Z beemką... Dwie opcje. Sprzedaż, albo zrobienie kilku rzeczy (zawieszenie, blacharka w kilku punktach).
Bladolica Gtv czeka na wiosenne polerowanie lakieru. Do tego dojdą drobne poprawki lakiernicze (np. krawędzie drzwi). Kupię też nowy komplet opon letnich (Uniroyal Rainsport 2 ?). Myślałem też o szprychowych czarno srebrnych felgach na lato, ale chyba odpuszczę i zostanę przy firmowych. Powinienem też wymienić głośniki i wygłuszyć pod nie drzwi. W sumie spore wydatki.
Pozdrawiam alfistów
Paweł
Wymiana wyblaknietych znaczkow AR z przodu i z tylu.
Moze w tym roku 15" oryginalne alufelgi.
Jak trafie oryginaly w dobrym stanie. Znaczy sie... nominalnym :mrgreen:
Mówi się,że jeśli chcemy rozśmieszyć Boga to powinniśmy opowiedzieć mu o swoich planach na przyszłość :D
Ja mam raczej marzenie nigdy jej nie sprzedawać (pomimo,że czasem mnie wkurza),zapomnieć o niej,zamurować w garażu i odpalić ją tak w 2040 r. hehe
ozzy, zastanawiam sie czy nie wymienić głośników na jakieś nowsze.
Orintuje się ktoś jakie były parametry oryginalnych głośników i czy warto je
wymieniać na: PIONEER TS-G1301i ?[/quote]
Nie zamieniaj na Pionki lepiej zainwestuj w Hertze 100xlepszy dzwiek.Wiem co mowie zajmowalem sie kiedys naglosnieniem.Chyba ze bardzo dobry dzwiek w samochodzie to kup losniki Focal ale cena tez nie mala caly komplet do Alfy mysle ze w 6000zl mozna sie zmiescic :D Apropo tez bede wymienial na Hertze.Maja bardo dobre parametry za cene Pionkow.
Pioneer podobno ma kiepskie głośniki,ja do moich jak zakładałem polecano właśnie Hertze albo Helixy-wziąłem te drugie,są OK.Odnośnie głośników i rozmiarów jest chyba temat na forum.
Szymonik, Dokladnie Helixy to praktycznie to samo co Hertz.Tak jak piszesz maja bardzo ladna barwe.
To to ja mam zamiar taki:
białe kierunki boczne :D
przednie lampy stylizowane na GTA ;)
progi :P
poprawienie naglosnienia 8)
poprawienie wad lakierniczych w dalszej przyszlosci (moze nawet nowy lakierek i wymiana 2 elementow:) ) :x
przednie logo do wymiany, poprawienie klapki do wlewu paliwa :roll:
No to narazie na tyle .. Zobaczymy co wyjdzie z tych planow :) Narazie jest troszke za zimno na dlubanie przy belli :P Pozdrawaim :P
U mnie zamiary to:
1)Przedewszystkim doprowadzenie do stany idealnego czyli dopieszczenie szczegołów choć w sumie dużo już nie zostało :P
2) Jakiś w miare przyzwoite Car-Audio
3) Zmiana skóry na skórke Momo
i to chyba wszystko :)
na wiosne planuje wymiane pary wahaczy górnych, poza tym planowe czynności serwisowe.W przyszłości planuje zakup 159 ale takiej,która pod względem wyposażenia i ogólnego efektu wizualnego przypadnie mi do gustu.Obecnie mam 156 TI serie limitowaną, więc niczego jej nie brakuje ;) od skórzanych foteli - po moim zdanie naprawde ładne 17'' fabryczne felgi TI.
Jak kupowałem swoją AR to z założeniem że ma jeździć 3 lata. Trzy lata mijają w sierpniu tego roku - tyle że Alfa spisuje się tak dobrze że mi jej szkoda oddawać za jakieś grosze i dokładać kupę forsy do czegoś co nie koniecznie będzie lepsze a jedynie młodsze. Problem mam też inny bardzo chciał bym mieć hak aby przyczepić przyczepkę z quadem a widok haka w 166 jest gorzej niż fatalny, pozostaje pytanie jeżeli chcę zostać przy marce to co kupić aby miało hak i jakoś z tym wyglądało ?? Przerabiałem już tematy z hakami odczepianymi ale i one wymagają wycięcia solidnego kawałka zderzaka - i mam dylemat.
Ja swoją 156 prawdopodobnie w przyszłości przekaże na ręce mojej Ani, ale to dopiero po gruntownym szkoleniu z zakresu techniki jazdy oraz mechaniki :mrgreen:
W mojej Alfince chciałbym jeszcze zrobić:
1] GTA Look
2] Lakierek prawych tylnich drzwi + polerka całości
3] Aluski 17' - dobre szprychy :mrgreen:
4] Wymiana amorków+spręzyn - odrobine utwardzić, ale bz przesadyzmu
Dla siebie planuję albo 166 z silnikiem 2,5V6 lub 3,0V6 i w gre też wchodzi GTV 2.0TB lub 3.0V6, bo zaczyna mi już brakowac w 2.0TSie mocy pod nogą:D
Pozdrawiam
i to jest dla mnie jedyny powod, dla ktorego zmienie kiedys swoja 145 :DCytat:
Napisał Alfamaniak156
a może założyć większy ślinik jeżeli się zmieści
Jak skończy się mróz i zima to pojadę z nią na myjnię i wezmę full wypas.Cytat:
Napisał rekwir
no mi się tego trochę naskładało:
- wymiana zawieszenia bo już coś tam zaczyna skrzypieć i stukać.
- alarm z domykaniem szyb z pilota i otwieraniem bagażnika z pilota
- nowe lampy DEPO (GTA look)
- nowe car audio
- poprawki blacharskie
- dopasowanie idealnie zderzaka przedniego od GTA
- nowy lakier
- ciemne szyby
nie pamiętam co jeszcze ale coś się znajdzie (o wymianie oleju, filtra paliwa i oleju oraz filtrów powietrza nie wspomnę)
jak znam życie to pewno część tych rzeczy przejdzie na kolejny rok z powodu braku funduszy. :|
mi powoli kończy sie lista rzeczy do zrobienia ( zaplanowanych ) :)
pozostało jeszcze :
- wymiana lamp depo black gta na soczewkowe ( wykonane własnoręcznie lub w Turewie )
- zaciski hamulcowe do lakierowania
- nowe klocki hamulcowe
- przyciemnić tylna szybę ( boczne sa już przyciemnione - tył to wyższa szkoła jazdy )
- roleta tylnej szyby
- podświetlenie nóg kierowcy i pasażera po otwarciu drzwi
- monitor 7' pod JVC AVX33 ( zabudowany w środkowym nawiewie )
- naprawa elektrycznej regulacji tylnej prawej szyby
- wymiana loga w przednim grilu
- czujniki cofania - montaż
no i oczywiście wymiany bieżące - na dniach olej plus filtry
Cos takiego to i u siebie muszę założyć :D Mam u siebie jakis dziwny alarm GEMEL 9nie mylic z gemelą :D ) i chciałbym go wywalic i załozyc porządny alarm z full opcjami...moze ktoś wie jaki warto i za ile?Cytat:
Napisał mrutyna
napisz do Show Time ja biorę u niego :D a właściwie to w firmie jego taty :D na pewno nie drożej niż w innych firmach a po co dać zarobić obcemu jak można znajomemu :DCytat:
Napisał Alfamaniak156
Mnie czeka
- wymiana chłodnicy wody (stara taka jakaś sfatygowana)
- wymiana linek hamulca ręcznego (jedna się urwała, a druga to zrobi niebawem)
- wymiana tarcz i klocków z przodu (tarcze się "kończą")
- serwis klimatyzacji
- wahacze górne pewnie klękną na wiosnę
- pielęgnacja tapicerki skórzanej ;)
- podłączenie zmieniarki (kabla mi tylko brakuje i chęci do jego przeprowadzenia na tył samochodu)
- być może nowe opony letnie (bo mam 2 Matadory i 2 Maxisy, kupione z autem)
A nie zgodzę się, w mojej poprzedniej 166 był właśnie hak odczepiany i zderzak nie był wycinany.Cytat:
Napisał Bedboys
A ja tak:
-Reflektory soczewkowe
-Usportowione zawieszenie
-Felgi chciałem 17, ale ze strachu chyba przejdę max na 16
-Car Audio
-Zmienić gałkę zmiany biegów i nakładki na pedałach
i teraz największy hardkor: zmienić żarówki w podświetleniu wskaznika temperatury i poziomu paliwa :twisted:
Jeden z moich planów odnośnie Belli jest już nieaktualny, mianowicie zmiana felg na telefony.
Dzisiaj sprezentowałam sobie taki komplecik, 17' :)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...01f38396b.html
ps> Serdecznie pozdrawiam zapalonego i zawirusowanego na maxa ALFAHOLIKA z Lublina, od którego właśnie kupiłam felgi. Jak będziesz sprzedawał ta swoja GTV-ke to daj znać :D
pozdrawiam
witam!!! :lol:
ja niebawem muszę polakierować felgi 17" do mojej alfinki i kupić komplet nowych opon letnich :DDD
z tyłu wymienić klocki :?
mam też zamiar zmienić soczwki xenon na bi-xenon (mam już odpowiednie):wink:
a za miesiąc rozrząd i pewnie wariator.
poza tym wszystko jest ok :D
pozdrawiam!!!
a ja mam jeszcze takie plany:
http://forum.alfa145.com/index.php?showtopic=13932
:P
Wygląda naprawde zacnie! Ja jestem na etapie poszukiwań 145, ale zakup pewnie coś koło kwietnia...gdybym trafił na coś takiego...toooo :twisted:Cytat:
Napisał thing
to są bardzo ekstremalne przeróbki samochodu to tak jakby budować go od podstaw.
a ja będę utrzymywał Bellę w stanie fabrycznym żadnych przeróbek ( no oprócz radia bo narzeczona chce mieć z CD i się uparła na wymianę, ja wolę oryginalne Alfy) żadnych progów, naklejek, tuningu. Chcę żeby była tak jak ją stworzyli.
-podstawowe wymiany (olej,filtr oleju,filtr paliwa)-kupione
kupiłem najpaierw elf 10W40,po tysiącu km zmiana i wlewam selenie 10W60 R
-tarcze przód i klocki (mikoda nawiercana + EBC Green)
+ nowy płyn hamulcowy
może sie pokusze o przewody w stalowym oplocie jak finanse pozwolą....
-dopieszczenie detali,kupno teleskopu od maski,nowe nadkole plastikowe,osłona pod silnik..
-wymiana wariatora,termostatu,przepływki oraz profilaktycznie świec
-tapicerka skórzana
-zmiana przodu na lift
-nowe oponki na lato
A przedewszystkim dopiesczanie do stanu gabnet:)