Jak silnik będzie z tej samej wersji co Ty masz to nie powinno być problemu. Tutaj musiałby się wypowiedzieć już ktoś kto się bardziej na tym zna
Printable View
Jak silnik będzie z tej samej wersji co Ty masz to nie powinno być problemu. Tutaj musiałby się wypowiedzieć już ktoś kto się bardziej na tym zna
A no dobrze.. Dziękuje za pomoc ;-)
Wysłane z mojego XPERIA SP
na głupi rozum, komputer od 1.6 będzie jeździł na parametrach 1.6. Napewno trzeba by było zmienić jego mapy albo konfiguracje, nie pamietam jak to się nazywa fachowo ;).
Teraz już wiem, ale ja o sobie moge powiedzieć że jestem zielony w takich sprawach dlatego pytam ;-) Kto pyta, nie błądzi ;-)
Mnie jeszcze męczy jeden temat.. Jeżeli chciałbym zamontować większy silnik i mam samochód w gazie to ile by mnie kosztowało przeciąganie nowych kabli, skoro mam gaz holenderski?
Silniki 1,8 i 2,0 TS mają zmienną długość dolotu, realizowaną przez tzw. zawór dwukomorowy sterowany przez ECU.
Natomiast silnik 1,6 TS nie ma takiego sterowania.
Dlatego zamiana silnika na większy wiąże się z koniecznością przerobienia instalacji i zamiany ECU, no chyba, że jest możliwość przeprogramowania ECU z silnika1,6.
A swoją drogą, ciekawe, jak zachowywałby się silnik 1,8 lub 2,0 na zwykłym kolektorze z 1,6 - może ciągnąłby całkiem dobrze mimo braku zmian długości dolotu.
No i trzeba też pamietać, że w 1,6 są inne przełożenia w skrzyni biegów.
Kurcze ja już sie pogubiłem.. ;-) bardzo mi na tym zależy, ponieważ chce aby mój samochodzik jeździł jak najlepiej po tej naprawie, dlatego tak wnikliwie wypytuje o wszystko ;-)
Romeo_Alfa słuchaj, nie napalaj się na duże pojemności, naprawdę załóż max 1.8 140 koni wystarczy Ci na polskie realia. ja mam 1.6 120 koni, przy zdrowym motorze naprawdę autko torpeda (wystarczająco). Chyba że lubisz większe pojemności to jak najbardziej zmieniaj.
Jeżeli w gre wchodzi przeprogramowanie ECU (wiecej zachodu niz to wartę przy twoim budżecie) chyba że sam to zrobisz.
Tak jak kolega pisał, inna skrzynia trzeba by było dopytać czy podejdzie od 1.6 skrzynia.
ło.... to lepiej zrobić silnik, sprzedać i kupić z 2.0 albo 2.5.
Niech dojdą Ci male pierdoły to 10 zł, to 20 zł. Suma sumaru odpowiedz sobie sam.
Jak już chcesz kolega ma 1.8 chodzi to, szukaj 1.8 motoru i tyle :)
Ja się nie napalam, właśnie myślałem o silniku 1.8 i taki w zupełności mi by wystarczył, ponieważ czytałem raporty i spalanie sie nie różni zbyt dużo, a nawet w ogóle tyle że troszke więcej koni, tylko widzę właśnie że strasznie dużo zachodu ze zwiększeniem pojemności więc chyba zrezygnuje w tego ;-)
Sam mam 1.8 i polecam. A co do silnika, to jest częścią zamienną, ale jeśli wkładasz taki sam! Zauważcie, że w dowodzie jest wpisana moc silnika. Powinno się go wymienić przy wymianie silnika na większy, ale to nie jest takie proste jak by się mogło wydawać. A co do samej wymiany, to z wyglądu nikt kto nie jest obeznany to nie pozna, gorzej może teoretycznie przy wypadku w przypadku ekspertyzy samochodu jak ktoś stwierdzi, ze stan auta nie zgadza się z dowodem, ale to raczej teoretycznie, no bo jakie jest prawdopodobieństwo, że kiedykolwiek coś takiego jak ekspertyza się przytrafi.
A jakbyś się decydował, to możliwe, że jak będziesz kupował silnik z osprzętem to będzie i komputer, tyle, ze dojdzie kwestia zaprogramowania immo.
Co do przeprogramowania oryginalnego to nie jest to najdroższa impreza. e5nio myli chyba to z chiptuningiem.
Właśnie pietrek1993 wydaje mi się że masz racje, dlatego zdecydowałem ze silnik będzie miał taką samą pojemność jak wcześniej, bo widzę że ze zmianą na większy silnik wiąże się zbyt wiele wydatków, a ja fundusz mam bardzo ograniczony ;-)
Koledzy na forum programują wysyłkowo i na pewno wgranie albo aktualizacja softu nie kosztuje tyle co chip tuning razem z hamownią ;)
na naszym forum ? robią wysyłkowo i kto ?
co ty masz z tym chip tuningiem ?. Mówisz tak jak by nie miał styczności z chip tuningiem i dieslem i dopiero co się urodził..... i nie wiedział ile to kosztuję Powiedz konkretem gdzie i za ile bo sam poprosił bym o przeprogramował swojego softa na nowszy by unikać falujących obrotów w przyszłości.
Widzę że robi się dosyć nie miło. Dodam tylko że już postanowiłem co zrobię... Kupię drugą Alfe, najlepiej anglika ;-) Może w waszych okolicach jest coś ciekawego i nie jest wstawione do Internetu? ;-)