powiem tak - kto usunie sobie DPFa to dopiero zacznie mu sie sypać auto
juz inni to robili - teraz żałują ze odstawili sobie druciarstwo
powiem tak - kto usunie sobie DPFa to dopiero zacznie mu sie sypać auto
juz inni to robili - teraz żałują ze odstawili sobie druciarstwo
Dla zainteresowanych przykładowa procedura usuwania filtra cząstek stałych http://www.mrmotors.pl/projekty.php?id=36
Witam , podepnę się pod temat bo dzis jak wymienili mi wszystkie filtry to zaswieciło sie :
have engine checked
no i jak odpiałem przeplywke to auto jezdzi normalnie, jak podpiety jest przeplywomierz to auto pracuje w trybie awarujnym nie chce prawie jechac. zaraz jade na kompa do aso.
ten filtr to tak w temacie doskonałości diesla.. Ile on kosztuje? Jest taka część w benzynie? To ile dopiszecie do kosztów eksploatacji diesla:))?
Pingwin , DPF -czytaj Diesel Particulate Filter występuje tylko w najnowocześniejszych dieslach ,dopala cząstki sadzy która normalnie w starych dieslach wydalana była na zewnątrz w postaci chmury czarnego dymu (oczywiście kłania sie tu ekologia ). Nie wiem ile kosztuje wymiana DPF-u w AR 159 ale w Oplu Vectra z tym samym silnikiem 1,9 CDTI koszt w ASO w Pl to 6300 , ciekawostką jest fakt ,że w DE robia to za 1000 euro .
alfowski FAP jest ponoć bezobsługowy i nie trzeba go wymieniać;
w peugeocie 406 2,2 HDI po ok. 100 000 FAP trzeba wymienić/zregenerować i dodatkowo uzupełnić czynnik katalizujący (tlenek cezu, o ile dobrze pamiętam);
całość kosztowała od ok. 3 000 (regeneracja) do 6500 PLN (wymiana);
mi się pofarciło - w momencie, gdy filtr kwalifikował się do wymiany, urwałem go na jakiejś dziurze (bez żadnych przekrętów...) - poszło z AC;
Ok zadzwoniłem do jednego ze stołecznych ASO ,koszt filtra DPF do AR 159 1,9 JTDM 16 V to UWAGA !!! 8000 pln + robocizna i materiały typu (spec.płyn) = ok. 10 000 pln :eek:
Do najnowszych bmw DPF kosztuje tez 10 000pln. Z elegancka, nowoczesnoscia ida koszty,nowe bajery ksztuja i tego nie da sie ominac, jak kogos nie stac to musi kupic starsze auto niestety.
To dziwne bo jeszcze 4 miasiące temu w ASO FIAT podali mi cenę 4000 do AR 159, a do tego typy DPF nie potrzeba żadnego płynu, jest bezobsługowy. Za to do FIATA 500 już 10 000!!!
Z płynem występują w Peguot i reszcie franc i chyba w grupie VW.
Wymiana to żadna filozofia - jak nomalny tłumik z czujnikiem temp i dwoma przewodami ciśnieniowymi.
W niektórych serivisach Opla pozaproceduralnie płuczą specjanym płynem jeden z nich to chyba ATLANTOL HDE.
Teoretycznie DPF w AR jest dożywotni, ale w servisach nieśmiało mówi się o 100 000 km. O płukaniu nie mówi się wogóle.
Na allegro pojawiły się regenerowane za 1300 przy zwrocie starego, a na ebayu italiano sprzedają za około 2700,- chyba nowe
Przy odrobinie uwagi przy wypalaniu nie powinno być problemów, wystarczy nie gasić auta w tym czasie.
nie ma bezobsługowych częsci w samochodzie:) po prostu nie ma.
Witam! Wymieniłem przepływomierz na nowy i dalej bez zmian... troche się zawiodłem, ale postanowiłem obejrzeć jeszcze raz jak jest zamontowany filtr powietrza i okazało się, że w środku był paragon i po jego wyciągnięciu auto już śmiga pięknie jak dawniej. Mechanik nie zauważył paragonu i tym sposobem mam jedną luźną przepływkę na kiedyś lub do odsprzedania jakby komuś nawaliła. Pozdrawiam, fajnie że problem był taki głupi i nie kosztowny.
ale jaja:) pan mechanik się ładnie przedstawił..
a czy...w benzynie jest problem filtra cząstek stałych:))) ?? To sobie, dieslowcy kaszlaki, doliczcie koszt wymiany filtra do cen za paliwo. Ile wyjdzie za ropę:)?
W trojmiescie smiga smialo 159 w 1.9 zero problemow.Probowano w nim wymusic oczyszczenie filtra i niewiele brakowalo i spalili by auto(ASO)filtr usuniety.U mnie filtr przeczyszcza sie co okolo 800 km .Prosta sprawa o zadbanie od czasu od czasu zdjac kapelusz i "przedmuchac" autko,a druga moze nawet wazniejsza. to olej silnikowy,musi byc o odpowiednich parametrach.
Tak, ja wymieniam dpfa co 5tys bo lubię.
Skończ się kompromitować. To nie jest część, którą każdy wymienia przy przeglądzie. W obu silnikach coś się może sknocić i możesz słono za to zapłacić.
Doliczasz cenę oleju do swojej TS jak lejesz benzynę? Słyszałeś o tych silnikach ile ich się zatarło?
Nie mam silnika TS plancior. Mam boxera. I nie pisz o kompromitowaniu się. Wymiana filtra cząstek stałych po około 100 tys km (plus minus) to absolutna koniecznosc w silnikach JTDm. Takiej częsci ani częsci rownoważnej nie w silnikach benzynowych. Zatem eksploatując diesla przez dłuższy czas, musisz doliczyć koszt wymiany filtra, a jest to kilka tysięcy złotych. I taka jest prawda.
To co powiesz o tych wszystkich którzy dpfa nie wymieniali przy 100tys bo... nie było takiej potrzeby.
Ja rozumiem, że ktoś może nie lubić diesli, ale bez przesady. To się nazywa czepialstwo.
Ja nie wchodzę w wątki o benzynach i nie śmieję się z wszystkich problemów i awarii jakie trapią te jednostki.
Zresztą jest już jeden wątek benzyna vs diesel. Nie ma sensu tutaj o tym rozmawiać. W tym wątku ludzie próbują się czegoś dowiedzieć, a nie dyskutować o wyższości jednego nad drugim.
i poczekaj aż ci sie ten boxer spierdoli to wtedy bedziesz płakał...
16 największych statków transportowych na tej planecie emituje więcej zanieczyszczeń niż wszystkie samochody na wszystkich kontynentach razem - normy , filtry , sondy i cała reszta tego bajzlu to tylko efekt lobbingu wielkiego przemysłu - wyciskać ile się da z serwisu i skrócić żywotność auta do minimum aby sprzedawać nowe
współczesne diesle nie dożyją wieku np W123
Wymiana filtra co 100tys. to absolutna konieczność? Większej głupoty nie słyszałem już dawno, ponieważ z tego co się orientuje jako posiadacz 159, a nie ktoś kto kupuje strasznie 159 w benzynie od pół roku, to taka wymiana co 100 tys. zdarza się z częstością 1 na kilka tysięcy egzemplarzy.
pzdr
A jakie są objawy popsutego DPF-u ? Bo moja GT czasem puści dymka, czasem nawet sporego, najczęściej w okolicach 2-2,5 tyś. obrotów jak ją mocniej przycisnę na drugim biegu. Potem już wszystko ok. Zbiera się bardzo dobrze, pali w mieście 7 litrów przy normalnej jeździe, więc w zasadzie chyba wszystko ok.
uprzejma informacja od komputera i/ub przechodzenie pracy silnika w tryb awaryjny;
Pytam, bo wg licznika mam przejechane 102 tyś. i zgodnie z tym, co jest tutaj napisane powinienem wymienić DPF i tak mi się skojarzyło, że to może być jakoś powiązane z tym dymkiem, który wypuszcza moja Alfa:)
W nr.50 Auto Świata z 07.12.2009 dwa krótkie artykuły o kłopotach z DPF-ami. W dziale PORADY tytuł ,,Ekologia żródłem problemów'' pytanie kierowcy dotyczące częstszej wymiany oleju w Astrze III . Dział INTERWENCJE to problemy Subaru Forestera z boxer-dieslem z DPF ,auto mimo 3 letniej gwarancji ( nie obejmuje układu wydechowego) i 24 kkm przebiegu miało dwukrotnie wymieniony filtr cząstek stałych , za pierwszym razem ASO zrobiło to nieodpłatnie ,za drugim razem uznało ,że nabywca Forestera nie potrafi jeżdzić autem z DPF-em i obciążyło klienta kosztem 12 000 pln .Nie wiem czy śmiać sie czy płakać :rolleyes:
Krajcok- z 2005r. Więc mam czy nie mam:) ?
Możesz już mieć DPF , w 2005 roku na niektóre rynki GT miały już ten filtr ( np.na rynku niemieckim)
http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vftxpgounfrz
Jeśli silnik nie ma DPF, ale ma Euro4 to wjedzie do strefy, bo będzie miał zieloną naklejkę (tak naprawdę tak restrykcyjna strefa będzie tylko jedna - w Berlinie od 2010 roku, w pozostałych strefach można wjechać z żółtą i czerwoną naklejką, czyli z normą Euro2 i 3 w dieslu).
Czy ktoś z Was wie, czy wszystkie silniki JTD w Alfie GT spełniają Euro4, czy tylko te z DPF lub wyprodukowane po 2006 r. (obowiązkowa norma Euro4 dla wszystkich aut wyprodukowanych po roku 2006 r.)?
Silniki diesla są zaopatrzone w "dożywotni" filtr cząstek stałych (DPF), który nie wymaga konserwacji.
Silniki Turbodiesel, filtr cząstek stałych (EURO 4):
1.9 JTDM 150 KM
2.0 JTDM 170 KM
Silniki benzynowe, filtr cząstek stałych (EURO 4):
1.8 TS 16V 140 KM
3.2 JTS 260 KM
brak informacji od którego roku instalowano DPF
---------- Post dodany o godzinie 21:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:06 ----------
jak posiadasz dodatkowy zbiornik umieszczonym w pobliżu zbiornika paliwa to masz DPF, napełniony jest on roztworem ceryny, dodawanie domieszki odbywa się przez ECU-oprogramowanie sterujące regeneracją filtra
"...jak posiadasz dodatkowy zbiornik umieszczonym w pobliżu zbiornika paliwa to masz DPF, napełniony jest on roztworem ceryny, dodawanie domieszki odbywa się przez ECU-oprogramowanie sterujące regeneracją filtra"
A to ciekawe???
Jesteś pewien że ten typ DPF występuje w Alfach?
Ktoś widział w swoim aucie taki zbiorniczek?
A jeżeli chodzi o stwierdznie czy jest z DPF, to sprawdź na tabliczce znamionowej auta. Jeżeli masz w małym kwadracie oznaczenie 0,51 to masz filtr. Przynajmniej tak jest w 159.