Allegro mówi, że 600zł za moduł i programowanie
Printable View
No dobra, temat ogarnięty. Wymiana body computera i wszystko działa jak trzeba.
ja też po wymianie body
W moim przypadku odwiedziłem elektryka, który stwierdził, że nic nie znalazł i wszystko wygląda na to, że jakiś moduł jest uszkodzony. Najprawdopodobniej chodzi o ten nieszczęsny body computer. Mam w związku z tym pytanie: za co on odpowiada i gdzie się znajduje?
to jest skrzynka bezpieczników koło twoje lewej nogi za tym schowkiem zarządza wszystkim są rożne wersje zależne od wyposażenia auta w Tychach jest firma co ma i programuje body muszą z czytać najpierw z twojego body żeby immo działało bo jak podmienisz obce body to nie odpalisz auta
Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią, zanim wymienię Body Computer. Czy u Was też tak było, że wycieraczka działała czasem dobrze, a czasem źle? Czy jak już się zepsuła, to na zawsze? U mnie bywa tak, że działa poprawnie, dlatego nie wiem, czy jednak gdzieś w kablach nie tkwi problem. Chociaż elektryk stwierdził, że nic nie znalazł...Najgorzej będzie jak wymienię Body Computer i będzie to samo :)
też tak miałem raz działa prawidłowo ale częściej wariowała. do tego przy ponownym zwarciu wiązki kabli w klapie mimo naprawy Aso kilka lat temu. Tak padło body że przestał działać centralny zamek tak że auta się nie dało zamknąć. po wymianie body i naprawie wiązki po swojemu jest ok
- no i na mnie padło (przebieg 60Kkm, 2010 rok), wycieraczka tylna losowo się zatrzymuje lub też w zależności od kaprysu działa cały czas.
- po rozebraniu tylnej prawej wiąki , zielono- brazowy kabelek po pociągnięciu sam wyszedł z peszla.
- grubośc tego kablekla jest chyba najmniejsza w całej Alfie.
- czas naprawy 20 minut.
- w tych autach to nie ma nic na skróty.
- po 3 miesiącach dalej wycieraczka nie działa.
- tym razem ułamał się kabel masowy.
- zaiplementowano połaczenie do kabla masowego ogrzewania szyby
(dzęki dla kolegi aivon w tym temacie
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...aczka+ty%C5%82 )
- w następnej kolejności chyba będą światła o potem antena.
#Seweryn80 - Czy możesz podać namiary na firmę w Tychach, która programuje body? Czy w twoim przypadku wymiana body pomogła?
Witam miałem podobne objawy- wycieraczka pracowała jak chciała, zatrzymywała się w dowolnym miejscu, czasem nawet po włączeniu nie szło jej wyłączyć - trzeba było gasić silnik. Również na początku sądziłem, że uszkodzony jest kabelek przy klapie lecz okazało się, że poprzedni właściciel już je wymienił. Odstawiłem julkę do elektryka i uporał się z problemem bez programowania czy też wymian komputera. Pogrzebał przy silniku wycieraczki i działa wszystko jak powinno-bynajmniej jak na razie. Myślę, że tam należy szukać problemu. Oczywiście jeszcze potrzebny w miarę kumaty elektryk.
A skąd jesteś możesz podrzucić namiar na elektryka bo ja dziś całą klapę rozebrałem wiązki oglądałem i nic to nie zmieniło. Przewód cały a silniczek działa jak działał... raz się zatrzyma po przekręceniu raz jak go najdzie...? :)
Albo możesz go podpytać co on tam ostatecznie wyczarował?
Może faktycznie ten elektryk by zdradził sekret, na czym polegał problem.
Ja się trochę poddaję. Przewody w klapie i i na przejściu z klapy do kabiny sprawdzone i bez efektów. W problem z komputerem nie chce mi się nie chce wierzyć, ponieważ mam chwilowe przebłyski, kiedy wycieraczka działa sprawnie. Sądzę że to jednak jest kwestia jakiś styków. Do silnika jeszcze się nie dobierałem, ale wszystko przede mną. Jakaś podpowiedź byłaby mile widziana. :)
Mam to samo przewodów mało sam nie urwałem i nic, jak odepnę pin 2, odpowiadający za przerywanie i działa tak samo...a może nawet lepiej bo 3/3 razy zatrzymała się na dole (ale nie po tej stronie co trzeba :D )
Podobno wyrabia się mechanizm, krzywka w samym silniczku. I raz złapie odpowiednią pozycję, innym razem nie. U mnie występują dokładnie te same objawy i tak mi powiedziano w serwisie. Używane silniczki można kupić za ok 100 PLN. Nowy poza ASO to ponad 300. Jeśli nie kabelek i nie da się naprawić samego mechanizmu, to chyba trzeba rozważyć wymianę. U mnie jeszcze czynnikiem, który zakłóca pracę wycieraczki jest wilgoć, np po myjni. Gdy jest w miarę sucho i używam spryskiwaczy pracuje poprawnie. Póki co nie ruszałem, nadchodzi w końcu lato
Ja naprawiłem przewody na łączeniu klapy, rozkrecilem silnik wycieraczki żeby sprawdzić czy wszystko ok - dogialem krzywki. Po zmontowaniu sprawdziłem miernikiem czy idzie sygnał z silniczka (jest ok), a wycieraczka dalej nie zatrzymuje sie w odpowiednim miejscu.
Komputer rzuca błędem dot. krzywki wycieraczki... :(
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
A pod co i czym się podpinasz, że widzisz błędy wycieraczek? :)
Masz może jakieś fotki z rozbierania silniczka i doginania krzywek?
dubel
MES + elm 327 + zolta przejsciowka.
Nie ma zdjec ale silnik wyglada prawie tak samo jak w 159, konstrukcja super prosta - https://youtu.be/9AKXTM_O8s4
Wystarczy wpiac miernik i sprawdzic czy jest styk w pozycji spoczynkowej.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
A w której zakładce w MESie bo za cholerę nie umiałem tam na żółtej końcówce nic znaleźć :)
Możesz rozwinąć myśl - styk w pozycji spoczynkowej? :)
W Body Compie- Nadwozie bodajże.
U mnie podobnie- wycieraczka działa jak chce. Dzisiaj rozebrałem całą przelotkę i klapę tył. Przewody były już wymieniane (wszystkie) i jest to zrobione na prawdę porządnie. Dla spokoju jednak przemierzyłem przejście na zielonym kabelku. Później rozebrałem wtyk silniczka i wysypały się piny łączące. Już myślałem że to to ale poskładałem, podoginałem i nadal nic. Silniczek w julce jest nieco inny niż w 159. W 159 producentem jest Denso a w julce MagnetiMarelli, nie da się wymienić 1:1. Zauważyłem związek z pozycją pracy przednich wycieraczek. Czasem jak nie mogę wyłączyć tyłu wystarczy... przód przełączyć z auto na 0.
W body kompie 3 błędy:
B10AA
B1037
B1022.
Już się powoli poddaję...
Przerabiałem ten temat w 2017r. w Julce 1.4 TB. Naprawione zostały wiązki przewodów z lewej i prawej strony klapy (zastosowano kity naprawcze) bo pojawil się problem z otwieraniem klapy bagaznika i czasami z wycieraczką. Faktycznie jeden kabelek był zerwany a inne naderwane lub strasznie zmasakrowane (pogniecione na zgięciu). Problem z klapą zniknął, ale nie z wycieraczką. Następnie wymieniono silniczek wycieraczki tylnej na nowy, oryginalny. Efekt: wycieraczka nadal żyła swoim życiem. Sprawdzano kable na calej długości- były OK. Ostatecznie w ASO wymieniono body computer na nowy i... wycieraczka działa prawidłowo. :) Podejrzewam, że w wyniku uszkodzenia przewodu w wiązce klapy powstało zwarcie, ktore uszkodziło komputer.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ps. Też nie wierzyłem, że problemem może być body computer. Czasami wycieraczka działała prawidłowo i wtedy myślałem, że włoski system samonaprawczy działa gdzieś w tle ;) ale za jakiś czas wycieraczka znowu wariowała. Komp. kosztowal 1700zł i był zamawiany w fabryce pod konkretny VIN.
Nieraz jeden raz to pisałem - nie lekceważyć tylnych wiązek i jeśli coś zaczyna nie działać/nie świecić od razu robić nie czekać aż połowa przewodów wylezie z izolacji i się pozwiera między sobą. Szkoda ryzykować upaleniem body. Nie słuchać ASO które często odpalantowuje klienta i radzi jeździć aż padnie całkiem - tylko ich później nie obchodzi że to klient musi wyskoczyć z 2 kawałków , a mogło się skończyć tylko naprawą wiązki. Wracając jeszcze do losowego zatrzymywania się tylnej wycieraczki - u mnie ten efekt występuje od czasu do czasu i na na pewno powodem nie jest wiązka bo naprawiałem uszkodzone przewody na bieżąco i na 100% nie doszło nigdy do zwarcia miedzy nimi , co najwyżej miałem jakiś urwany ale jak widziałem nawet lekkie pęknięcie izolacji w dobrych kablach to tez od razu robiłem . Czyli nadal wiemy tyle ze tylna wycieraczka żyje własnym życiem i nie do końca wiadomo co ostatecznie jest tego powodem :(
U mnie jest cały czas ten problem przy czym wiązkę oglądałem jeden przewód zrobiłem (chyba sam go urwałem ciagnac za przewody żeby je sprawdzić). Zastanawiam się czy to nie silnik wycieraczek podobno w 159 bywały podobne problemu...najłatwiej byłoby przedłużyć przewody i wpiąć się do kogoś kto nie ma problemu. Silniczki wycieraczek są nitowane ale wszystko da się zrobić
U mnie serwis sprawdzał na innym silniku i dalej to samo, więc pewnie czeka mnie wymiana BC ale wcześniej naprawie znów wiązkę bo teraz radio szumi w tunelach... :/
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
U mnie był(jest) taki przypadek że jak włączałem ogrzewanie tylnej szyby to wycieraczka sama powolutku robiła cykl.
Ale z tego co zaobserwowałem, robiła to tylko w "mokre" dni,choć ostatnio przestała ,ale pewnie tylko na chwilę.
Rozebrałem tylna wiązkę aż do tylnego nadkola i tylko kabel antenowy był złamany ,reszta przewodów bez oznak uszkodzeń.
W ktorym miejscu była pęknięta? Ja też mam problem z radiem nawet poza tunelem...ale przewód wygląda na cały zmieniałem bat...i nowym dopiero jak wyginalem go to było lepiej...myślę o wymianie całej anteny z mocowaniem
Generalnie kable pękają w tej gumowej przelotce ,ale jest szansa że masz jakiś problem z samym mocowaniem tego przewodu już do stopki anteny ,albo w stopce coś się popsuło.
Nie piszecie przypadkiem o 2 rożnych samochodach? W julce w niektórych wersjach była dodatkowa antena którą było ogrzewanie szyby , ale jeśli w prawej wiązce nie ma przewodu coaxial to słaby odbiór kompletnie nie ma związku z uszkodzona wiązką tylko samą anteną (najczęściej wzmacniaczem w jej podstawie)
Bardzo możliwe że o różnych [emoji6] no nic zimno już jest do wiosny wytrzymam na Spotify [emoji6]
Jestem po wymianie wiązek z dwóch stron (zamienniki) i miałem cichą nadzieję, że tylna wycieraczka wróci do normalnego trybu pracy, ale niestety...
Jest jeszcze opcja uszkodzenia samej wycieraczki - silniczka, ale chyba niestety uwaliło BC. No cóż, póki co przynajmniej nic więcej popsuć się nie powinno, ale czeka chyba kolejny wydatek :-/
Jakiś czas temu poprawiłem styki w silniczku wycieraczki - ze 2 mieś był spokój ale to nie było przyczyną bo niestety problem powrócił przy niskich temperaturach i wszystko wskazuje że to wina body. Objawy m. in. są takie że czasem działa ok, czasem zatrzymuje się w przypadkowych miejscach , nieraz nie da się wyłaczyć albo zostaje w miejscu natychmiast po przekręceniu wyłącznikiem przy kierownicy (to jest jeszcze najlepszy objaw ze wszystkich bo można ja manualnie sprowadzić do pozycji spoczynkowej ;) ) . Wiązki u mnie są ok wiec pozostaje body - a potwierdza to fakt że jak wycieraczka nie chce się zatrzymać to wystarczy włączyć na chwile przednie wycieraczki lub nawet spryskiwacz i tylna wtedy się uspokaja. BC wymieniać przecież nie będę z powodu takiej pierdoły , prędzej zrobię sobie niezależny sterownik poza body chociaż jak przyjdzie wiosna/lato to problem pewnie zniknie zresztą wtedy się raczej rzadko używa tylnej :)
a może zespolony przełącznik?
[MENTION=34131]Dareek[/MENTION] mam podobne objawy i jedyne co nie jest przetestowane (poza body) to silniczek wycieraczki. Przelacznik wymieniałem i u mnie to nie pomogło choć to nie znaczy że nie pomoże nikomu ;)
Jeśli ktoś chce to mam stary sprawny choć wątpię żeby on był przyczyna
W mojej też wycieraczka żyje swoim życiem. Staram się nie używać ;) i też mi wiązkę od zamka bagażnika naprawiali. Zaraz potem wycieraczka zwariowała ;)
Przy okazji sprawdzania MA w serwisie po znajomości sprawdzili inne rzeczy w mojej Julce, w tym tę nieszczęsną wycieraczkę ;) Wiązki są ok, silniczek jest na wykończeniu. Koszt nieoryginalnego wg serwisu fiata 400 coś zł. Póki co odpuściłam sobie, jakoś jeszcze działa ta wycieraczka. Przy okazji naprawili mi wiązki w ogrzewaniu tylnej szyby, bo tez nie działało...
Ktoś pisał że budowa jest podobna do tego że 159 i często wystarczy go rozebrać wyczyść i przesmarować. Ale ja tego jeszcze nie robilem