Moim zdaniem nie warto, za tą kasę spokojnie założysz większe turbo.
Printable View
Coś tam uzyskać można..
http://www.youtube.com/watch?v=aZr5ZD-u8zg
Nawet z 4-cyl da się coś wycisnąć, chociaż najlepsze efekty daje 2.4 JTDM. Jeśli PO zmianie wydechu zrobisz strojenie to i moc podniesiesz, ale nie ukrywajmy - przyrost jest nieadekwatny do kasy, za te pieniądze dostajesz przede wszystkim trwały, ładny wydech i lepszy dźwięk. MG Motorsport jak najbardziej godny polecenia.
Podsumowując:wywalić DPF oraz EGR, założyć ciut większe turbo, do tego wydech a 250 kucy powinno być:). Do tego szerokie gumy żeby trakcji nie gubić i cieszyć się fajnymi osiągami
Co to jest Dp o którym wcześniej kolega pisał?
Dp- downpipe
Downpipe, co to dokładnie jest, jaka funkcje spełnia, gdzie sie znajduje i jakie przyrosty daje???
Najprościej DP to wylot z turbiny. Seryjny ma za małą średnicę i blokuje spaliny więc spawa się rury o większej średnicy.
nie wylot z turbiny, tylko pierwsza część układu wydechowego za turbosprężarką - nie wiem jak w 2.0, ale w 1.9 był w nim mały katalizator...
Czyli na jedno wychodzi.
nie wychodzi na jedno, bo tak jak napisałeś, to dp byłby częścią strony gorącej turbosprężarki. a tak nie jest.
A jo sie przed cipem zatankuja :p
W sobotę byłem w Cinsofcie, okazało się że program który miałem od R performance pokazał 193 kuce i 412Nm( a miało być 202 i 440). Po wywaleniu dpf-a oraz egr-u i po finalnym strojeniu wyszło 204Ps i 438Nm. Świetna reakcja na gaz, szeroki zakres użytecznych obrotów, niesamowita elastyczność i rewelacyjna góra. 100% polecam Pana Marcina, pełna profeska!!!
A niby r-performance robią dobrą robotę. Tak sie składa że z tego co pamiętam to dużo aut od rożnych magików miało mieć ogromną moc a na hamownii u Marcina czesto okazuje sie że mało tych kucy jest. Może marcin wypowie sie na ten temat ale kiedyś rozmawiałem z nim na ten temat
Pokaż wykres z r-performance.
Robiłem tam pare aut,znam ludzi co też robili przerózne auta.Nikt nigdy nie nażekał.Może i wyjdzie ,ze chwale swojego magika,ale akurat Witek jest sumienny w tym co robi.Może cos od momentu programu zaczeło nie domagac ?Piszesz ,że wyciołes u Cinka dpf i Egr,a tak się składa,ze padający dpf zabiera sporo mocy.
We wrześniu pojechałem do Wawy z zamiarem wywalenia ekologii oraz zrobieniem mocnego programu. Na miejscu okazało się że mam sterownik którego nie do końca ogarniają. DPF-a nie usuneli a ze sterownikiem męczyli się dwa dni. Seria u nich pokazała 182 i 382Nm, po programie 202 kuce i 440Nm. Wykres mieli przesłać na maila, lecz nigdy go nie otrzymałem. Próbowałem dzwonić, pisać, ale po dwóch miesiącach odpuściłem.
Jeśli chodzi o DPF-a, obecnie mam 93tyś a jeźdzę w 95% na dłuższych odcinkach. Nigdy nie stwarzał problemów, chciałem go usunąć aby poprawić parametry. Poza tym i tak kiedyś by się popsuł, więc po co czekać. A mam zamiar pośmigać tym autem do 2020 i zrobić minimum 300tyś
Prawdopodobnie kojarzę twój przypadek.To twój sterownik sie zablokował i musiałeś czekać u kumpla ?
Byłem na początku września, mam brata w Stolicy więc z noclegiem nie było problemu. Szkoda że tak wyszło, ale na szczęście dopiąłem swego i teraz cieszę się na prawdę dynamicznym autem.
Mówił mi Witek o twoim przypadku.Masz taki sam sterownik jak ja,który niestety trzeba wyciągać z auta.Nie ma tabel błedów do tego sterownika stad robią sie jaja.Akurat w moim przypadku udało się spokojnie zrobić program,ale ja od razu zdecydowałem usunąc ekologię.Z tego co wiem u ciebie sterownik się zblokował przy programowaniu czy coś w ten deseń,nie jestem ekspertem.Wiem również ,że Witek odradzał ci program,ale jak to było do końca to tylko wy wiecie.
Jestes teraz zadowolony i to jest najwazniejsze.
Możecie podać jakiś nr albo kod waszego sterownika? Czy można to sprawdzić MES/FESem albo organoleptycznie?
Mi się tam mój dźwięk podoba :D
https://www.youtube.com/watch?v=UBf5Yy1gALg
A i 10KM dał
Witek, wcale mi programu nie odradzał, tylko szczerze oznajmił że jeśli jestem spoza Warszawy to DPF-a mi nie usunie, bo mogą wyjść problemy. Tłumaczył że specjalizuje się w TDI, a Alfy to z pewnością nie jego bajka.
Nie wiem po co piszesz takie rzeczy.Przyjaźnię sie z Witkiem nie rok i nie dwa ,i akurat włoszczyznę to on bardzo lubi jako jeden z nielicznych w PL ( chyba tylko Cinek lubi jeszcze włoskie wozy,inne bardziej znane firmy tunerskie raczej stronią od JTD)
Jak to miedzy wami było to tylko wy wiecie.Rozmawiałem, z nim znam temat.
Masz fajną bryczke,jestes zadowolony wszyscy są happy.
Wywiązała się zupełnie nie potrzebna dyskusja!!! Nikogo nie chciałem tutaj urazić. Opisałem tylko swój konkretny przypadek, bez zamiaru niszczenia czyjejś renomy i reputacji. Podejrzewam że Warszawska hamownia lekko zawyża wyniki i tyle Pozdrawiam wszystkie mocne Alfy:).
Po kablu niestety ten sterownik nie idzie
Jaki numer sterownika?
Wersja HW/SW z zakładki Info MES'a
jeżeli twój przypadek ma znaczenie w ocenie fachowości renomy itp
to jak najbardziej powinien być opisany
zamiast ukrywany
Chłopaki skończmy tą niepotrzebną dyskusję, bo zrobiło się już trochę niemiło. Każdemu zdarza się gorszy dzień, albo zawodzą rzeczy martwe na które w ogóle nie mamy wpływu.
Jeśli chodzi o osiągi to do setki nie jestem w stanie dynamicznie wystartować bez utraty przyczepności. Ale wyprzedzanie od 60 do 100 na trójce 3,8-3,9sek a od 80 do 120 na czwórce 5,9-6,0sek
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=151232&stc=1
czy ktos moze poradzic gdzie w wawie mozna solidnie bez obaw sie zaczipowac wlaśnie 2.0JTDm?
60-100 na trójce (jadę 60 i wciskam do oporu) średnio wychodzi 3,8 sek
80-120 na czwartym biegu 5,5 sek
100-140 na piątce 7,5 sek
100-200 na maxa 29sek
Obecnie prawie 150tyś na szafie, auto jeździ fajnie i dalej mnie potrafi zaskoczyć dynamiką. Ale miałem problem ze sprzęgłem, auto podczas przyśpieszania na 4,5,6 biegu nie rozpędzało się płynnie. Wrażenie było jakby szarpało. Po rozebraniu okazało się że wszystko jest niby okay w dolnych granicach zużycia. Kupiłem dwumas, sprzęgło i wysprzęglnik z rozbitka za 1000zł. Niestety po 20tyś znów to samo. Obecnie sprzęgło pokryte kevlarem i na razie jest okay. Mam nadzieję że temat ogarnięty i nie powróci.
Prawie 200tyś na szafie i przykry temat powrócił. Ślizga na wyższych biegach...Czy 420Nm, to taki szatański moment, że w JTDm nie wrabia...Szkoda, bo auto na prawdę jeździ dobrze, prócz nieszczęsnego przeniesiena napędu i przeciętnych hamulców jest git...
chciałbym się przejechać taką z silnikiem 2.0jtdm.nawet myślę nad wymianą na taką:)
Bujam się z tym problemem już ponad 100tyś km i jakieś 3 lata. Ciężko 30 tyś bezproblemowo zrobić. Trzy razy już do tematu podchodziłem a teraz będzie czwarty...Jak dla mnie, oryginalne graty są za słabe i tyle. Ale jest światełko w tunelu jak się uda to dam znać
Też jakoś nie wierzę w to, że nowe sprzęgło wytrzymuje 30k km. Chyba że program jest do oporu dokoksowany z dołu i jeździ się tylko w okolicach strzału momentu...
uzywka po 20 padła
buja sie z tym juz 100
3 razy robil
teraz bedzie 4 raz
wiec inne chyba tez miał
- - - Updated - - -
"Obecnie prawie 150tyś na szafie,"
"Kupiłem dwumas, sprzęgło i wysprzęglnik z rozbitka za 1000zł. Niestety po 20tyś znów to samo. Obecnie sprzęgło pokryte kevlarem i na razie jest okay. Mam nadzieję że temat ogarnięty i nie powróci."
"Prawie 200tyś na szafie i przykry temat powrócił."
"Bujam się z tym problemem już ponad 100tyś km i jakieś 3 lata. Ciężko 30 tyś bezproblemowo zrobić. Trzy razy już do tematu podchodziłem a teraz będzie czwarty..."
Piszę tylko po to by się doświadczeniami wymienić, może ktoś miał podobnie. Bo jak mi uda się rozwiązać problem, na pewno się tym podzielę. Żeby ktoś nie musiał się tak poniewierać jak Ja. Tracić kupę nerwów i czasu na takie pierdoły...Z tego co na razie wiem słabym ogniwem jest docisk a nie dwumas czy tarcza...