Wątpię, za wysoka lepkość.
Printable View
75W GL4 ma by, z Amsa szybciej MTF ale nie ma GL4
Wlyszkow,
a testowałeś jakiś inny ostatecznie ?
To jedyny watek olejowy do skrzyni w julce. Po zalaniu 75w90 nie wybuchła :) Millers tez nie ma GL-4
http://zmienolej.pl/pl/oleje-przekad...x-synth-75w-1l
a MTF to do Hondy przecież idealny :P
Nie wybuchnie skrzynia ale zimą może być trudniej biegi zmieniać. U mnie już tylko własne projekty pływają i niska lepkość wg mnie jest ok a dzięki AR9100 szybka redukcja 5-4 działa o niebo lepiej. [emoji6]
To co, mam tutele zalać żeby być zgodnym z instrukcja ?
To taki czy taki ? ;)
http://zmienolej.pl/pl/oleje-przekad...fluid-fe-75-1l
Czy taki ?
http://zmienolej.pl/pl/oleje-przekad...x-synth-75w-1l
Ja bym dał szansę temu tańszemu. [emoji6]
wczoraj jechałem julką kolegi w której ma zalany Penrite Pro Gear 70w75 , biegi można dmuchnięciem zmieniać ;-)
Super. Ponoć niedawno ten olej porządnie poprawili tylko nie pojmuję jak duża firma olejowa może pisać że to 70W-75 skoro lepkość powyżej 7cSt w 100C to już jest 70W-80.... [emoji6]
wlyszkow,
zmieniłem olej, co prawda w serwisie Pan patrzył na mnie podejrzanie ale ze już mnie znają i traktują jak specyficzny folklor więc luz :cool:
W każdym bądź razie chodzi ogólnie gorzej ale lepiej :P mam wrażenie ze dzwignia biegów chodzi jakby trochę cięzej ale za to precyzyjniej. Do tej pory nie zdarzyło mi się że mi jedynka nie weszła, co czasem się zdarzało na starym. Btw tutela w serwisie to chyba 55 zł za litr :)
Ok ile na nowym oleju kkm zrobiłeś?
Mamy na dziś jakiegoś faworyta odnośnie oleju do skrzyni? :)
Za chwilę będę wymieniać przy okazji uszczelniania i zastanawiam się czy nie spróbować czegoś nowego, np. Millers'a ;)
Aktualnie zalany Castrol Syntrans B 75W (+AR9100)
I jak tam, co finalnie lejecie do skrzyni? Jakieś nowe opinie? Niedługo będę zmieniał olej... Na ten moment obstawiam fuchsa 75w gl4 plus ar9100. Ile finalnie wchodzi oleju? 1.9l do nowej, a do używanej 1.7? Dzięki za podpowiedzi i sugestie.
Ps. tylko czy 75w80 czy 90?
Ja mam od dwóch tygodni nowe łożyska układu różnicowego w skrzyni C514 i oczywiście nowy olej Fuchs 75w80 GL5. Ten olej jako jedyny może być stosowany tam gdzie jest wymagana norma GL4 bo posiada coś tam, coś tam. Na tym oleju jest naprawdę super. Jedynka i dwójka w końcu wchodzą perfekcyjnie. Jest drogi ale naprawdę warto.
Dzięki za opinię, tak właśnie zastanawiałem się odnośnie gl5, bo producent zaleca gl4. W specyfikacji tego fuchsa jest też zapis, że może być stosowany w niektórych skrzyniach gdzie jest wymagane gl4...
Kwestia korozji. GL4 na ogół są mniej korozyjne ale GL5 z dobrymi dodatkami też może taki poziom ochrony antykorozyjnej osiągnąć. Różne są obecnie technologie aby uzyskać poziom GL5 i nie wszystkie generują wyższy poziom korozji.
Generalnie w tych skrzyniach GL5 nie jest konieczny. Świetnie działa AR9100 jeśli ktoś chce wyższej ochrony a jest nawet silnie antykorozyjny.
Dzięki za opinię. Czyli fuchs 75w80 plus ar9100 powinno dać radę? W jakiej ilości wlewać ar?
Spokojnie. 8-10% AR9100 stosujemy w przekładniach
Super, w takim razie temat jasny, zamawiam fuchsa :)
a po co ? nie można normalnie po bożemu wlać tuteli? przecież to b. dobry olej.
Już było pełno różnych opinii o tuteli... wielu użytkowników twierdziło, że zauważyli poprawę w zakresie pracy skrzyni po zmianie z tuteli. Spierać się nie będę, po prostu chcę spróbować innej oliwy z dodatkiem AR9100.
Ja zamawiałem i konsultowałem wybór oleju z jedną z najlepszych polskich firm ze Sosnowca która się zajmuje skrzyniami i po krótkiej rozmowie byłem przekonany ,że Fuchs 75w80 GL5 będzie najlepszym wyborem. Dla niedowiarków to powiem , że wystarczy porównać karty charakterystyki olejów i poczytać opinie o olejach.
I dokładnie taki olej będę zalewał. Zamówiony fuchs 75w80 plus dodatek AR9100. Po świętach wymiana i dam znać jak się sprawuje ;)
Ten AR9100 to w sumie coś takiego samego jak ceramizer...?
W skrócie - modyfikator tarcia... Zerknij na specyfikację na stronie AR, znajdziesz więcej info.
Na ogół pomaga ale czasami potrzeba trochę czasu
Wlany fuchs 75w80 plus ar9100. Przesmarowany i wyregulowany dodatkowo wybierak. Biegi jak w masło... Dla mnie rewelacja. Wcześniej skrzynia potrafiła haczyć, na razie takiego objawu nie zauważyłem. Pojeździmy wiecej, zobaczymy...
Skrzynia C-635 manualna w Alfa 159 2.0 JTDm.Pytanie w jaki sposób reguluje się linki biegów,wybierak?
Idąc Waszym tropem też wlałem Fuchs 75W80 + AR9100 przy wymianie. Poprzednio jeździłem na Tutela Gearforce 75W + XADO 1 Stage Maximum Transmission. Na poprzednim zestawie biegi wchodziły idealnie gładko, bez żadnego oporu. Teraz raz na jakiś czas jedynka wchodzi "na dwa razy", a skrzynia wg. mnie jest głośniejsza niźli przedtem.
Hmm to jeśli poprzedni zestaw był idealny to dlaczego zmiana? Ja u siebie po fuchsie i ar9100 cały czas zadowolony. Biegi zawsze precyzyjnie i pewnie wchodzą, bez wzgledu czy na zimno czy ciepło. Szybka zmiana nawet przy "odcięciu" nie robi na skrzyni żadnego wrażenia.
Panowie ponawiam pytanie "Skrzynia C-635 manualna w Alfa 159 2.0 JTDm.Pytanie w jaki sposób reguluje się linki biegów,wybierak? "